Dr. Rácz Antal

Házi-, üzem-, sportorvos – családterapeuta,

Mezőcsát

baz_07_128_dr_racz_antal.jpgCseppet sem túlzás az egyébként roppant kellemes színekkel kifestett és igen barátságos (ISO minősítéssel rendelkező és korszerű műszerekkel felszerelt) orvosi rendelő falán a felirat: „Szakértelem és gondoskodás”, hiszen Rácz Antal doktor úr három évtizedes orvosi tevékenysége mindezt teljes mértékben alátámasztja. Rácz Doktor rendelőjében azt érezheti a beteg, hogy itt valóban törődő és szakavatott kezek gondoskodnak gyógyulásáról.

Tanáremberek idősebbik gyermekeként született Budapesten 1952. január 8-án, édesanyja zenetanárnő volt, édesapja filozófiát tanított. Életének kezdeti korszakában az Élmunkás tér és a Nyugati pályaudvar környéke volt a meghatározó helyszín, majd egy természetközeli kis zempléni faluba, Baskóra kerültek, ahonnan később Dédestapolcsányba vezetett a család útja, itt végezte általános iskolai tanulmányait is.

Mint Borsodban oly sokan, ő is a híres Földes Ferenc Gimnázium tanulója lett, ahol a „mérsékelt szorgalom” mellett is sikeres volt, és ahol olyan kiválóságok oktatták, mint Csatári és Pápai tanár urak. Elsősorban a történelmet kedvelte, de közel állt hozzá a biológia is. A „katonás fegyelmű” selyemréti Petőfi Kollégiumban rengeteg élmény és kaland részese lehetett, szinte „minden kalamajkában” benne volt.

A tanulás mellett a természetjárás, a barlangászkodás jelentette a kikapcsolódást, de közben a sportra, elsősorban a vívásra is jutott ideje. 1970-ben a sikeres érettségi és egy intenzív nyári felkészülés után a Debreceni Orvostudományi Egyetem is „kitárta előtte kapuit”, a cívisvárosban egy új világ nyílt meg számára.

A tanulás mellett a zene jelentette a hasznos időtöltést: ekkor alapították meg a Gereben együttest, amellyel járták „az országot-világot”, citeratudása révén hamarosan a „Népművészet Ifjú Mestere” lett.

Bár a szülészettel és a sebészettel is  „kacérkodott”, viszonylag hamar eldöntötte, hogy körzeti orvos, mai szóhasználattal családorvos lesz, minden ehhez szükséges szakkollégiumot elvégzett, és már az egyetem befejezése előtt  „kinézte magának” Mezőcsátot.

Egyetemi évei alatt – zenetudása révén – bejárta szinte a fél világot, ami akkoriban nagy dolognak számított.

Egész szakmai életútját végigkísérte a közvetlen emberi kommunikáció, annak különböző csatornái, a betegségek „lelki összetevői” iránti érdeklődést és az ezzel kapcsolatos kiteljesedést a családterápiában találta meg, amelynek ma nemcsak művelője, hanem oktatója is. A Magyar Családterápiás Egyesület keretében különböző tanfolyamokon mára az ország számtalan részén megfordult.

Úgy érzi, hogy „tanítva tanul”, és ez a tevékenység pótolhatatlan segítséget nyújt abban, hogy a hagyományos orvoslást jobb hatásfokkal művelje, jó kapcsolatokat alakítson ki pácienseivel.

„Rengeteg ember jön hozzám, bizalommal, és gyógyítás közben olyan ismereteket közölnek velem, amelyekből én magam is mindig tanulhatok – vallja be Rácz doktor úr. – Aki a saját bajával már régóta foglalkozik, abban »szakértőnek« számít, így szerencsés esetben »egyenrangú felek« párbeszéde zajlik a rendelőmben. Számomra a legnagyobb elismerést pácienseim ezen bizalma jelenti. A velük való kommunikációban elengedhetetlen az empátia és az együttérzés képessége. Kell még türelem és következetesség, és nagyon fontos a kreativitás is. A jó helyzetfelismerés segít abban, hogy – sokszor a „dolgok fonák oldalát megmutatva”  – derűvel és humorral „oldjuk a feszültséget”. Bár a végére hagytam, de nélkülözhetetlen az alapos és naprakész szakmai felkészültség.”

Nevéhez fűződik a Mezőcsáti Pszichoterápiás Műhely (MPM) életre hívása.

Tagja a Magyar Általános Orvosok Egyesületének, a Magyar Hypertónia Társaságnak, a Magyar Hipnózis Egyesületnek, a Magyar Családterápiás Egyesületnek, a Magyar Pszichiátriai Társaságnak. Előadásaival rendszeres résztvevője a Lillafüredi Pszichiátriai Napoknak, előadóként többször szerepelt a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Családterápiás Egyesület rendezvényein. Szinte a kezdetektől fogva ellátta a környék sportorvosi teendőit is, tevékenységét 1993 óta vállalkozási formában végzi.

Szabad idejében a közelmúltig a legendás agártenyészetével foglalkozott: az agárversenyek rendszeres résztvevőjeként kutyái az európai középszintig jutottak. A kutyákkal való testedzés, a természetjárás kondíciója fenntartásához is elengedhetetlen, a versenyek semmihez nem hasonlítható izgalma pedig igazi élményt jelentett számára.

A Gereben együttes ma is életének meghatározó eleme, annál is inkább, mert a citera „pódiumhangszerré emelése” az ő nevéhez fűződik.

Eddigi életútjával, amelynek sikerét számtalan elem erősíti, elégedett. A jövőt illetően, mindenekelőtt annak a  „természetközeli” családi háznak a felépítése jelenti az elsődleges feladatot, amely békés és boldog nyugdíjas éveinek színtere lehet.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése