Domján László

Nyugdíjas osztályvezető,

Mezőcsát

baz_02_86_domjan_laszlo.jpgSzületése óta, ezerkilencszáznegyvenháromtól él Mezőcsáton, és egész életpályája ehhez a dél-borsodi településhez köti. Szülei és mindkét ági elődei gazdálkodók voltak, tőlük örökölte vallását és beállítódását, amelynek jellemzője a magyarságban, a nemzetben való gondolkodás. Apai nagyapja, Domján Béla képviselte Heves vármegyét II. Rákóczi Ferenc hamvainak hazahozatala és a Kassai Dómban történő elhelyezése alkalmával ezerkilencszázhatban. Családja és felmenői református vallásúak, a kálvinista szellemiség természetes és alapvető mindannyiuk életében.

A középiskolát Putnokon végezte, ahol mezőgazdasági technikusi oklevelet szerzett. Egyetemi tanulmányait a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaság-tudományi Karán végezte, és szerzett diplomát ezerkilencszázhatvanötben.

Ezerkilencszázhatvanhatban kezdte meg a járási hivatalban a számára egész életre szóló, államigazgatásban töltött hivatalnoki pályát. Végigjárta a ranglétrát: volt előadó, főelőadó, csoportvezető, majd megbízott és kinevezett osztályvezető. Munkáját a mezőcsáti járásból elsőként ezerkilencszázhetvennyolcban járási tanácsosi cím adományozásával ismerték el, párton kívüli létére.

Sajátos látásmódját, életszemléletét nem kezdte ki a pártpolitikai légkör, az aktuálpolitizálás. Jellemes emberként és szaktudásával akkor is tiszteletet ébresztett környezetében és széles körű ismeretségi, valamint baráti kört alakított ki maga körül. Jól ismerte a volt Mezőcsáti járás közigazgatásának, mezőgazdaságának helyzetét, megkülönböztetett módon a termelő szövetkezetek és ezen belül a kedvezőtlen adottságú tsz-ek körülményeit. A központi elvárások helyi realizálása során azonban többször helyezkedett eltérő álláspontra, szakmai megítélése és látásmódja nemegyszer ütközött a hivatalosan elvárt nézetekkel.

Ezerkilencszázhetvennégyben tervberuházói képesítést, majd ezerkilencszázhetvenkilencben mezőgazdasági vállalatgazdálkodási szakmérnöki képesítést szerzett.

A mindenkori hűség jegyében mindvégig kitartott a közigazgatási hivatás és Mezőcsát település mellett. A járási hivatal megszűntével munkaviszonyt létesített a volt nagyközségi közös tanáccsal, a mai polgármesteri hivatal jogelődjével. Kezdetben pénzügyi csoportvezetői, majd ezerkilencszázkilencvenháromtól városfejlesztési és vagyonkezelési osztályvezetői beosztásban dolgozott. Egészségi állapotának megromlása következtében 2000. december 6-án vonult nyugállományba. Egész életét töltötte el a közigazgatásban, mindvégig tisztelettel és megbecsüléssel övezve. Töretlen életpályáját és a település iránti hűségét Mezőcsát város Képviselő-testülete a „Mezőcsátért a közszolgálatban” kitüntetéssel ismerte el 2001. március 15-én.

Bár sorsa a mezőgazdaság és közigazgatás területéhez kötötte, humán beállítottsága mindmáig megmaradt. Érdeklődése kiterjed az ország és a mezőcsáti térség sorsát, fejlődését befolyásoló politikai és gazdasági eseményekre. Bízik és biztos a nemzet sorsának jobbra fordulásában és felemelkedésében.

A Domjánok mindig családcentrikus beállítottságúak voltak, így az osztályvezető úr is elsődleges feladatának tartotta és tartja, hogy gyermekei és a tágabb családja sorsát egyengesse. Feleségével, született Pál Margittal, ezerkilencszázhetvenben kötött házasságot. Gyógyszerész házastársa jelenleg már nyugdíjasként vezeti az időközben privatizált gyógyszertárat. Felmenőinek generációiban a fiúgyermekek voltak túlsúlyban, így családjában is két fiúgyermek született, akiket féltő gondoskodással neveltek fel. László fia jogász, okleveles rendészeti szervező, Béla fia az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója.

A helyi református egyházhoz szoros szálakkal kötődik. Az időközben megsemmisült családi feljegyzések szerint a Domjánok már a XVI. század második felétől református vallásúak voltak. Családi hagyomány, hogy minden generáció adott presbitert az egyháznak, így ő is, megszakítással, ezerkilencszázhetvenkettőtől tagja a presbitériumnak. Fontosnak ítéli egyháza több évszázados szerepét a magyarság megőrzésében és lelkületének alakításában. Megítélése szerint Mezőcsáton városformáló erejű a kálvinizmus jelenléte. Domján László a szülőföld iránti tisztelete és egyháza iránti hűsége jeléül testvérével, dr. Dudás Illésné, született Domján Erzsébettel, 2000-ben a város egészének szánta ajándékát azzal, hogy közösen létrehozták a református templom díszkivilágítását.

Saját szavaival életének hűséges attitűdje így fogalmazódik meg: „Az ember kötődik. Azon a portán építkeztem, ahol születtem. Ez a porta anyai ágon több generáció óta a családunké – innen nem megy el az ember – itt normális emberi közegben élek és elégedett vagyok. Sokat segített az életben, hogy kritikus helyzetekben is optimista tudtam maradni, igyekeztem reális követelményeket támasztani az élettel szemben, s emellett keményen helytállni és cselekedni céljaimért.”

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése