Wachter Józsefné

Nyugdíjas tanár,

Mezőcsát

baz_06_102_wachter_jozsefne.jpgJoggal merül fel a kérdés, vajon mennyivel lesz szegényebb társadalmunk, ha már nem lesznek közöttünk a mai hatvan- és hetvenévesek, akik egész életüket céltudatos és kemény munkával töltötték, s amelyet nyugdíjasként sem tudnak abbahagyni. Wachter Józsefné, vagy ahogy Mezőcsáton mindenki ismeri: Erzsike néni nyugdíjas pedagógusként most 66 éves korában nyitott könyvesboltot, mert mégsem nézhette tétlenül, hogy a kisváros könyv nélkül maradjon.

Földműves család idősebbik gyermekeként született 1939. március 16-án Tiszadorogmán. Édesapja, aki egy két és fél éves és egy hat hónapos gyermeket hagyott itt a frontra vonuláskor, odamaradt a Don-kanyarban. Így a mezőcsáti iparoscsaládból származó  – ma 91 évesen is jó egészségnek örvendő – édesanyjára maradt a két gyermek felnevelésének minden gondja. Ma már nyugdíjas öccse, talán az apai hagyományok folytatójaként, felsőfokú mezőgazdasági végzettséget szerzett.

Máig nagy szeretettel gondol vissza a szülőfalujában töltött gyermekkorra, ahol „ismert minden fűt, fát és bokrot”, és ahol olyan nagyszerű ember fogta össze a gyerekeket, mint a nagytiszteletű Técsy Béla lelkipásztor. Részben neki, részben Bodnár Elemér igazgató úrnak köszönheti, hogy sikerült később a matematika rejtelmeiben kellőképpen elmerülnie.

Az ő tiszteletükre szervezte meg 2004-ben az 50 éves iskolai és konfirmációs emléktalálkozót.

Gyermekkorában tanulta meg a munka becsületét, hisz mindig ki volt mérve az elvégzendő feladat, csak utána következhetett a játék. Középiskolai tanulmányait Miskolcon a Közgazdasági Technikumban folytatta, ahol kollégista volt, és a jó tanulók közé tartozott. Legkedvesebb tanárainak sorába a mezőcsáti származású igazgató, Balogh Ferenc, a nagyszerű osztályfőnök, Csordás Terézia és a matematikatanár, Pándy Emilné tartoztak. Bár felvételt nyert a Közgazdasági Egyetemre, tanulmányait a család szűkös anyagi helyzete miatt nem folytathatta, főkönyvelőként a tiszadorogmai ÁFÉSZ-nél kezdett dolgozni. Mérlegképes könyvelői képesítést szerzett, és 1961-ig dolgozott a szövetkezetnél.

1959. június 28-án házasságot kötött Wachter József magyar–történelem szakos tanárral, aki hosszú időn keresztül igazgatta a tiszadorogmai általános iskolát. 1961-től 1968-ig ő is a tiszadorogmai általános iskola tanára volt. 1961-ben született egyetlen gyermekük, Zsolt, aki kutatóvegyész lett, és akit egy véletlen baleset következtében 1984-ben elveszítettek. Az iskolakörzetesítések eredményeként 1968-ban kerültek az anyai ágon második otthonnak számító Mezőcsátra. Időközben elvégezte az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematika–fizika tanári szakát. Nyugdíjba vonulásáig, 1994-ig a mezőcsáti Általános Iskola meghatározó személyisége, következetes, határozott, a tanítványokért mindent megtevő kiváló matematikatanár, osztályfőnök, szakkörvezető, gyermek- és ifjúságvédelmi felelős. Az Országos Pedagógiai Intézet kísérletező pedagógusa lett: részt vállalt az ideiglenes és végleges tanterv kialakításában, majd a matematika tagozatok létrehozásában.

A tehetséggondozás egyik formája a Kismatematikusok Baráti Köre, ahol nagyon sok tehetséges tanulót oktatott és nevelt. A felmenő szintű versenyeken mindig eredményesen szerepeltek, nem voltak ritkák az országos szintű versenyeredmények sem. A mai napig nagyon büszke tanítványaira, sikereikre, akik boldogan és nagy-nagy szeretettel látogatják. Ilyen gazdag az életút, de Erzsike mégis szerényen jegyzi meg: „Nem csináltam mást, csak tettem a dolgom.” Megszámlálhatatlan matematikapélda, sok megmérettetés: „Törd a fejed!”, „Aki mer, az nyer.” – televíziós vetélkedő, „Többet ésszel…”, Bolyay János matematika-, Varga Tamás, Zrínyi Ilona, Kalmár László verseny. Hagyományt teremtett a Református Iskolában a „Törd a fejed!” matematikaversennyel, az első megmérettetésen öt iskola tanulói vettek részt, a legutóbbi, 11. versenyen már 42 általános iskola, hat református iskola, négy református gimnázium, 15 óvoda közel 2500 diákja vett részt, és itt voltak a marosvásárhelyi iskola tanulói is. Öt cikluson keresztül tanácstag volt, 1968-tól napjainkig a Dél-borsodi ÁFÉSZ felügyelőbizottságának elnöke. Tevékenységét számtalan kitüntetés és elismerés övezi, amelyek közül büszke arra, hogy Mezőcsát várossá avatásán zászlósanya lehetett, és megkapta a Mezőcsát Oktatásáért kitüntetést.

Szabad idejében olvas, kirándul, ismerkedik a természetgyógyászattal.

Reméli, hogy a könyvesboltban a gyerekek olvasóvá nevelését sikerül megvalósítania. Szeretné, ha nevelt fia, Szabolcs, aki az autókat imádja, és hét szakmával rendelkezik, itt a könyvesboltban is lehetőséghez jutna.

Egyetlen fia és gyógyíthatatlan beteg férje elvesztése után továbbra is a nagyszerű közösség (református iskola és egyház) ad erőt számára, amelyben megtalálta lelki békéjét.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése