Siposné Horváth Anita

Polgármester

Mezőcsát

szszb_32_ki_siposne_horvath_anita.jpgA Hortobágy kapujaként ismert mezőváros irigylésre méltó fejlesztésen ment át az elmúlt két évben. Megszépült a központ, utak újultak meg, de talán a legfontosabb, hogy visszavásárolták a termálfürdőt. A közeljövőben tanuszoda és új művelődési központ épül, ami a sport és kultúra területére lesz kedvező hatással.

A 2014-ban megválasztott polgármester asszony órákon át tudná sorolni az elmúlt két év történéseit, olyan hosszú a lista. Amikor a politikai pálya felé kacsingatott, voltak elképzelései, amihez győzelme után támogatói háttérre talált. Tállai András államtitkár, országgyűlési képviselő a lehetőségekhez képest minden jó ötletet felkarol, és ez érezteti hatását Mezőcsáton is.

Siposné Horváth Anita Miskolcon született 1971-ben és három éves korában költöztek Mezőcsátra, mivel édesanyja onnan származott. A szülők megbecsült tagjai voltak a helyi kereskedelmi életnek, ma már nyugdíjasok. Anita öt éven át népművészeti boltot üzemeltetett Balatonfüreden, ám nem tudta megszokni az ott élő emberek mentalitását és visszavágyott. Előtte érettségizett a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában, majd elvégezte az Eszterházy Károly Főiskola andragógia szakát. Polgármesterré választása előtt vezette az ÁMK Kiss József Közösségi Ház és Könyvtárat, szervező munkája révén felpezsdült a városban a kulturális élet. Az 6200 fős településen megtöbbszörözte a programokba bevontak számát és így komoly ismertségre, népszerűségre tett szert. Ennek tudatában vállalta a megmérettetést a polgármesteri posztért. Felkészült a feladatra, tucatszám szállította a fejlesztési elképzeléseket a képviselő-testületnek, amelyek pályázat formájában köszönnek vissza. Megújult 150 millió forintból a városháza, valamint két óvoda és az orvosi rendelő, a Mezőcsáti Kistérség Egészségfejlesztő Központ számára napelem pályázatot is nyertek. Mivel nem vettek részt az önkormányzati konszolidációban, jutalmul 181 milliót kaptak, amiből a városi galéria és házasságkötő terem, valamint a városi vendéglátóhely konyhája újult meg, de a Gyóni, Kolozsvári és Kölcsey utat is aszfaltozták. Kormányzati támogatásból 150 millió forintért visszavásárolták a termálfürdőt, – mellette épül meg hamarosan a tanuszoda, – de a fedett medence bővítését is elvégzik, ahova vendéglátó egység kerül. A turizmus fellendítésére a kulturális programok további bővítését tervezi akár térségi összefogással. A nyolc települést tömörítő régióban három társulás működik és a polgármesterek jó kapcsolatot ápolnak. A város múltjának megismertetésére régi parasztházat vásároltak, amit közmunkában felújítanak és interaktív tájházként fog működni. A 42 kilométer hosszú ivóvízhálózat 10 kilométeres szakasza még azbeszttartalmú volt, azt a Borsodvízzel közösen kicserélték.

Jelenleg az elhanyagolt zsidó temető felújítása zajlik. Az előző ciklusban felújították a zsinagógát, ami Művészetek Házaként funkcionál. Sikeres a Start közmunkaprogram, öt hektáron termelnek zöldségféléket és készül egy üvegház a palántáknak. A tyúkfarmról a mézeskalács üzembe kerül a tojás, a fazekas műhelyben pedig Mezőcsát egyik szimbólumát, a Miska-kancsót gyártják, de több kézműves műhelyt is működtetnek. A térség 26 hektár nádjából brikett készül. Kormányzati támogatásból 300 milliót kaptak az új művelődési ház építésére, aminek elkezdődött az előkészítése. Elkészült egy műfüves futballpálya 23 millióból, a sporttelepen pedig a klubházat és az öltöző vizesblokkját újították fel. Hét sportszakosztály van a városban, vagyis aktív a sportélet. Megalakult a Mezőcsát Városi Tömegsport Egyesület, amelyik a régi klubot váltja és hazaviszik az idáig Igriciben sportoló fiatalokat. A csapat megyei II. osztályban játszik, ahol a polgármester férje – aki a helyi rendőrőrs parancsnoka- alelnöki tisztséget vállalt. Ő NB I-es múlttal rendelkezik, így evidensnek tűnik, hogy két fiúk, a 2002-ben született Józsika és a 2005-ös Zalán a DVTK korosztályos csapataiban rúgja a bőrt, az edzésekre naponta utaznak Miskolcra.

Anita nagy köteg pályázati anyagot tesz az asztalra és sorolja, mit tervez az önkormányzat a 2019-ig tartó önkormányzati ciklusban. Kialakítanak egy tízhektáros iparterületet, ahova hűtőház és szolgáltatóház épül. Elkészült az árucsarnok terve, pályáztak a „Zöld város kialakítása” elnevezésű pályázatra, amiben szerepel öko park és rendezvénytér építés, a térfigyelő kamerarendszer bővítése, a Füzes városrészben játszótér építés, belterületi kerékpárút, szolgáltató ház felújítása, a Kiss József Közösségi Ház és Könyvtár energetikai fejlesztése és a polgármesteri hivatal épületgépészetének felújítása. Az önkormányzati épületek áramfogyasztását napelem park fogja biztosítani. A polgármester úgy érzi, munkájáért hálásak a helybeliek, hiszen az utcán sok mosolygó emberrel találkozik.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése