Sipos Imre

Polgármester

Tiszakeszi

szszb_32_ki_sipos_imre.jpgNem szereti magát kirakatban látni és bármilyen fejlesztést természetesnek tart, mert az a helybeliek által valósul meg és ők fogják hasznát venni is. Ideje nagy részét a közfoglalkoztatottak körében tölti és mindig kitalál valami értékteremtő munkát. Szerinte a településnek úgy kell kinéznie, ahogy a polgármester portájának. Tény, hogy Tiszakeszi község egy kisváros képét mutatja, ahol láthatóan rend van az utcákon és köztereken.

A Tisza partján fekvő 2700 fős település lélekszáma stagnál, hiszen az elmúlt évben is sok gyerek született. Itt éli mindennapi életét az 1969-ben született Sipos Imre is, aki már most azt mondja, hogy megöregedni is szülőfalujában akar. Egészen fiatalon belekóstolt a külföldi utazásokba, sokszor járt Németországban üzleti úton és elraktározta az útjába került jó ötleteket. Ezek hasznosítását akkor még nem tervezte, bár a tervekről ő azt vallja, hogy azok csak a mesében léteznek, mert ő polgármesterként is csak feladatokat ismer. Ha pedig ahhoz forrás kell, helyben úgysem tudják kitermelni, a megvalósítás csak a mindenkori kormány segítségével történhet.

A lehetetlent nem ismerő Imre 2002-ben önkormányzati képviselő lett a falujában, de bevallja, a polgármesterré történő választásig, vagyis 2010-ig nem tanulta ki azt a szakmát. Hozzáteszi, még most sem ért a csúcsra ezen a terülten, mert mindig találkozik valami új, megoldásra váró dologgal, amit csak az önkormányzati törvény szabályai szerint lehet megoldani.

Rendhagyó módon állt bele a polgármester választásba, mert ő nem kampányolt. Úgy tartja, ígérni mindenki tud, ezért nem állt be abba a sorba, hiszen bármit vetít is előre, azt önerőből nem lehet végrehajtani. Ennek ellenére a tiszakesziek benne látták a településvezetőt, ami 2014-ben megismétlődött. Ő pedig végzi a dolgát, hiszen életének szinte legfontosabb eleme a falufejlesztés. A közfoglalkoztatást megreformálta, mivel véleménye szerint minden nap egy hasznos nap. Ehhez adott a létszám, hiszen a Start közfoglalkoztatási programban folyamatosan 200-280 ember dolgozik, akiknek igyekszik értékteremtő munkát találni. Természetesen ezt előző évben pontosan megtervezi, és ütemterv szerűen végzik el a feladatokat.  Egy gazos terület eltüntetésére így épült emlékpark, amit egy festőművészről, a falu szülöttéről, Harsányi Gy. Lajosról neveztek el. Ezt a rend és tisztaság iránti igénnyel magyarázza, mert mindkettő feltétele egy élhető településnek. A községbe 2012-ben ellátogatott egy uniós delegáció a Belügyminisztérium néhány vezetőjének kíséretében és meglepődtek. A környék rossz közútjai után Tiszakeszi bekötő útjától jó minőségű aszfaltburkolaton autózhattak, a falukép a parkokkal és a karbantartott épületekkel pedig elnyerte tetszésüket. Azóta sem állt meg ez a fajta fejlesztés.

A közfoglalkoztatottak sajátjuknak tekintik a községet és úgy is dolgoznak. Bevállalnak nagy szakértelmet igénylő feladatot is, amilyen például a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat épületének a rekonstrukciója volt, amihez mintegy 12 millió forint értékű munkával járultak hozzá. Az élelmezési központnak helyet adó Zsóry kastély is felújításra szorult, azon 2014-ben tetőt cseréltek és parkosították a területet.  Sipos Imre gyerekkorától motorozik, és több társa esett már áldozatául ennek a sportnak, illetve a hazai közlekedési viszonyoknak. Az elhunytak emlékére építettek egy Motoros Emlékparkot, amit támogatott a helyi Motoros Szövetség is. A községházára ráfért már a felújítás, ott ebben az évben cseréltek tetőt, ami a munka első fázisa volt. A későbbiekben energetikai beruházást végeznek az épületen, amihez már készül a költségvetés.

Tiszakeszin az értékteremtés része a mezőgazdasági munka, ahhoz 11,5 hektár földterületet vontak művelésbe. A három, egyenként háromszáz négyzetméteres fóliasátorban korán szüretelni tudják a paprikát, paradicsomot és egyéb konyhakerti zöldségféléket, amelyek zöme az élelmezési központ 470 adagos konyhájára kerül. Fenntartanak egy sertéstelepet, a húst értékesítik. A racionális gazdálkodás részeként az önkormányzati épületeket átállította fatüzelésre, ami évi többmilliós megtakarítást jelent.

Sipos Imre nagyon fontos elemnek tartja a település életében a civilszervezetek jelenlétét, mint a Sportegyesület, mely a megyei I. osztályban szerepel eredményesen, a Nyugdíjas klub és a polgárőrség, de mintegy 150 fővel működik a Százdi Sporthorgász Egyesület is. Itt megjegyzi, hogy számára a legfontosabb az időskorúak megsegítése, hiszen ő is örülne, ha egy fiatal, agilis polgármester a nyugdíjas éveiben segítené. Egyelőre öt fő turistának tudnak szállást biztosítani a felújított Tisza-parti révházban. A polgármester úgy látja, Tiszakeszin jó élni, de az élhetőség fokozására tovább folytatódnak a non-stop fejlesztések. A település lakóinak bizalmával merészen él, és soha nem visszaél! – ami egyben a polgármester mottója is.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Valahol a Hargitán

Ősz Zoltán alkotása Pasztell, 2009. Talán minden mese így kezdődik,” hogy valahol messze, az üveghegyen is túl” …valóban, a távolság, az érzékelhető messzeség, amit csak szemünk képes befogni a mindenek... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése

Karcolatok…

Huszár Boglárka alkotása 60×45 cm. Olaj, vászon. Arannyá vált a test, mint istenek szobrai a csendesen pislogó gyertyafényekben, amik hidegen sütnek és égetnek, marva a szem zugait, és piszkálva a... Tartalom megtekintése