Burainé Hajdu Éva

Óvodavezető,

Tiszatarján

baz_06_204_buraine_hajdu_eva.jpgRitkaságszámba megy, ha valakit – mint Burainé Hajdu Évát – alig 22 évesen neveznek ki intézményvezetőnek, ráadásul munkáját máig közmegelégedésre végzi, úgy, hogy lakóhelye közéletén túl komoly és aktív szerepet tölt be megyei szakmai szervezetekben is.

1969. január 13-án született Miskolcon. Bár életének első négy évét Tiszatarjánban töltötte, gyermekkora valójában a borsodi nagyvároshoz kötődik. Szülei az ÉPFU-nál dolgoztak, édesanyja adminisztrátor, édesapja forgalmi ellenőr volt. Öccse, Péter Miskolcon él, üzletkötő a Danone-nál. Gyermekkorának első meghatározó élményeit a diósgyőri vár szomszédságában meghúzódó, ám két-három éve bezárt Vár úti óvoda jelentette. Kertvárosi jellegű lakóhelyén fontos szerepet töltött be a játék a környékbeli gyerekekkel. A ma már református iskolaként működő egykori 24. Számú Általános Iskolában nagyon gyermekcentrikus tanárok gondoskodtak tanítványaik felkészültségéről. Szinte minden tárgyat kedvelt, de a történelem és a magyar számított a legkedvesebbnek. Az akkori szokásoknak megfelelően tevékeny részt vállalt az ifjúsági mozgalomban is.

A Kossuth Gimnáziumban töltött négy év meghatározónak bizonyult, nemcsak azért, mert az emberközeli intézménynek hangulata volt, hanem azért is, mert máig élő barátságok szövődtek.

Rendszeresen részt vett a különböző tanulmányi versenyeken, orosz fakultációra járt, tornaversenyeken szerepelt. Már ekkor kiderült, hogy szervező, irányító típus, tevékenységét iskolai szinten számtalanszor elismerték. 1987-ben a sikeres érettségi után a Hajdúböszörményi Óvóképző Intézet hallgatója lett, ahol három sikeres évet töltött, úgy, hogy közben tapasztalatok gazdag tárházára tett szert.

Első munkahelye a miskolci Stadion úti óvoda volt, ahol sokat tanult egyik példaképétől –, Patócs Béláné óvodavezetőtől. Itt sajátította el a szakmai gyakorlat alapjait. Majd Tiszatarjánba való költözése után a tiszatarjáni óvodában óvodapedagógusként kezdett, ám egy év múltával megbízták az intézmény vezetésével, mivel elődje Budapestre távozott. Egy évvel később kinevezték öt évre, majd 1997-ben  – szakmai tevékenységét elismerendő  – tíz évre szóló kinevezést kapott. Időközben folyamatosan képezte magát: előbb óvodai menedzser diplomát szerzett Miskolcon 1996-ban, majd elvégzett egy számítástechnikai tanfolyamot. 1997-ben beiratkozott az Államigazgatási Főiskolára, ahol 2000-ben igazgatásszervezői szakképesítést kapott.

2003 és 2005 között a Partners Hungary Alapítvány és a MONA által szervezett „Nők a közéletben” képzésen vett részt. Jelenleg is tanul: a Szegedi Egyetemen a „Kistérségi tanügy igazgatási szakértői” képzésben vesz részt.

Intézménye, amely meghatározó szerepet tölt be az 1500 fős településen, hiszen folyamatosan értéket közvetít a szülők felé, 2005-től működik háromcsoportos óvodaként, jelenleg 79 gyerekkel. Róluk hat óvodapedagógus, három dajka és négy fő technikai személyzet gondoskodik. Részt vettek a Comenius 2000 minőségbiztosítási modell kiépítésében és a Regionális Operatív Program keretében EU-s pályázat eredményeként – 50 milliós beruházással – 2005-ben megvalósították az óvoda teljes felújítását, bővítését, akadálymentesítését és infrastrukturális fejlesztését.

Burainé Hajdu Éva úgy véli, ma elsősorban menedzser típusú szemléletre van szükség az intézmények irányításában. Fontos az, hogy a vezető jó kapcsolatokat tudjon kiépíteni a szülőkkel és a fenntartóval. Olyan közösséget kell kovácsolnia munkatársaiból, hogy fél szavakból is megértsék egymást, és egységes nevelési szemlélet alapján tevékenykedjenek. Szükség van a folyamatos megújulás képességére, és egy jó vezetőnél elengedhetetlen feltétel a jó szervezőkészség és a problémamegoldó képesség.

1998 óta a Tiszaújvárosi Ellátási Körzet Óvodavezetők Munkaközösségének vezetője, ami 23 település óvodavezetői számára szakmai programok szervezését jelenti. 2001-től a Megyei Óvodavezetők Munkaközösségének vezetője, 2002-től a helyi önkormányzat képviselője. 1990-ben kötött házasságot Burai Bertalannal, aki az AES Tisza II. Erőmű műszerésze. Dávid fiuk 1993-ban született, és eddig leginkább a természetismeret- és matematikaversenyeken tűnt ki.

Szeret olvasni és utazni. Megfordult már Rómában, Párizsban, Londonban és Velencében is. Hobbija leginkább a közösségi tevékenység, olyan falunap még nem volt Tiszatarjánban, amelyben ne játszott volna meghatározó szerepet, hiszen szereti a társaságot és az embereket. Szerencsés embernek érzi magát, mivel amit eddig elkezdett, azt be is tudta fejezni, ebben segítette a családi háttér is. Egyik nagy vágya – az óvoda felújítása – az idén teljesült. A jövőben elsősorban azon munkálkodik, hogy képviselőként hozzájáruljon azon tervek megvalósításához, amelyeket a képviselő-testület elhatározott.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése