Pál Ferenc

Lelkész, a református iskola igazgatója,

Tiszakeszi

baz_05_188_pal_ferenc.jpgMeghökkentően szép épületegyüttest álmodott egy nagyszerű debreceni építészmérnök – Rácz Zoltán – az önkormányzattól visszakapott, elavult 6 tantermes épület „felhasználásával”. Ez a szép formájú, komoly, impozáns épület nemcsak esztétikailag, hanem funkcionálisan is feltűnő, hisz az egykori udvar „befedésével” 300 négyzetméteres aulához jutottak.

Formailag egy várat szimbolizál, a belső terekben használt rengeteg fa az erdőre utal – mindkettő közel áll a gyermekek gondolatvilágához. A 2001-ben befejezett épület ma a Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola otthonát jelenti Tiszakeszin. A református iskola gondolata Szilágyi Zoltáné, aki egykor református lelkészként szolgált a Tisza-menti településen, ma pedig a Lévay Kollégium igazgatója Miskolcon.

Pál Ferenc – nem utolsósorban borsod megyei felesége révén – a református gyülekezet hívó szavára, 1995-ben került Tiszakeszibe, hogy az iskolát megvalósítsa. Az építkezéshez a vártnál sokkal több segítséget kaptak, részben külföldről is, köszönhetően az előző főgondnok Szabó Dániel személyes kapcsolatainak. Segítséget nyújtottak megyebeli és országos cégek is: többek között a nyékládházi kavicsbánya és az Anilin Kft. Budapestről, amely a bútorok jelentős részét biztosította. A Máltai Szeretetszolgálat németországi kapcsolatai révén iskolabútorokat juttatott nekik, de számíthattak az akkori kormányzat segítségére is, hisz tőlük több mint 10 millió forintot kaptak.

A ma már nemcsak a településen, hanem a környéken is elismert, köztiszteletben álló lelkész-igazgató 1966. december 31-én született Kiskunmajsán egyszerű szülők első gyermekeként (édesapja mezőgazdasági gépkezelő, édesanyja technikai dolgozó volt a tázlári általános iskolában). Edit húga Soltvadkerten él, vállalkozó, a legkisebb Edina pedig Budapesten tanító–hitoktató–gyógypedagógus.

Általános iskolai tanulmányait Tázláron folytatta, majd a kiskunfélegyházi Gépészeti Szakközépiskolában érettségizett. Ezután egy évet egy vállalkozónál dolgozott, belekóstolt egy számára idegen világba, ami még inkább megerősítette a teológiai út választásában. Budapesten a ma Károli Gáspár Egyetem elődintézményében, a Teológiai Akadémián tanult.

Bár a mondás szerint senki sem lehet próféta a saját hazájában, ő mégis Tázláron kezdte lelkészi hivatását, ahol végül három évet szolgált. Ez idő alatt sikerült felépíteniük a templomtornyot és a gyülekezeti házat, ám mégis arra a legbüszkébb, hogy komoly és viszonylag nagy létszámú ifjúsági közösséget tudott szervezni.

Ezt a tevékenységet folytatta Tiszakeszin is, ahol mindez kiegészült a református iskola szervezésével. Viszonylag rövid idő állt rendelkezésükre, hisz 1996-ban már indult a felmenő rendszerben működő intézmény első osztálya. A szervező és „ellenszervező” munka eredményeként 10 tanulóval és 2 tanítóval indult az oktatás.

Ma 95 diákja van az intézménynek, akiket 11 pedagógus oktat (jelenleg 3 tanáruk van gyesen). Terveik szerint a létszámot szeretnék 120 főre növelni, ehhez várhatóan még 3-4 év szükségeltetik. A tanulók egyharmada tiszatarjáni, őket az iskolabusz hozza-viszi. Az iskola nevéből adódóan a református szülők számára kínálja a lehetőséget, hogy az, amit gyermekük keresztelésekor fogadtak – gyermeküket hitben nevelik és neveltetik –, minél teljesebben megvalósulhasson. Természetesen ez nem jelent semmiféle kirekesztést, tanulóik 10 százaléka katolikus felekezetű, akiknek hitoktatásáról katolikus hitoktató gondoskodik.

– Mint minden lelkipásztornak, nekem is az a célom, hogy az emberek javára, hasznára tegyek, üdvösségüket szolgáljam – vallja Pál Ferenc. – Az iskola indítása is ebbe a gondolatmenetbe illeszkedik, az új generációt formáljuk, alakítjuk azon elvek alapján, amit az egyházban vallunk. Én mint lelkipásztor is jelen vagyok az iskolában, így könnyebb megvalósítani azt a frappáns gondolatot, hogy „az iskola az egyház veteményeskertje”. Meggyőződésem szerint nagyon fontos az, amit a mi keresztyén közösségünk tud adni a településnek a mai értékhiányos világban.

A lelkész–igazgató 2002 óta a település önkormányzatának képviselője, a humán–szociális–sportbizottság elnöke.

1991 óta él boldog házasságban Lencsés Szilvia magyar–történelem szakos tanárral, aki jelenleg az idén született legkisebb gyermekükkel, Ferenccel van gyesen. A három idősebb testvér közül Eszter 12, Debóra 10, Benjámin pedig 8 éves. Pál Ferenc szabadidejében szívesen olvas, tájékozódik a világ és ezen belül az oktatásügy dolgaiban. Szereti a zenét, a billentyűs hangszerekhez ért, legszívesebben az orgonát szólaltatja meg. Nagy álma, az iskola már megvalósult. Bízik abban, hogy a továbbiakban a működtetés is sikeres lesz, és az itt végzettek majd megjelennek a település és a környék közéletében, hogy tovább lendítsék azt a fejlődés és a gyarapodás irányába.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése