Tóth László

Ügyvezető igazgató,

Mezőcsát

baz_02_92_toth_laszlo.jpgEgy mezőcsáti autókrossz versenyen, 2001 nyarán, fantasztikusan jó hangulatot teremtett a műsorközlő: a felázott talajon megcsúszással, elakadással küszködő versenyzők mindegyikéhez volt vidám, személyre szabott, a közönséget is szórakoztató biztató szava, ugyanakkor a pálya és a versenyzés nagy ismeretéről tanúskodott minden megjegyzése. Hogy mindenkit ismert az alkalmi, beugró szpíker, az természetes, hiszen született mezőcsáti; hogy derűt fakasztóan vidám, az pedig természetéből, beállítódásából fakad. A pálya és a versenyzők ismerete pedig abból adódik, hogy kezdetektől bábáskodik a mezőcsáti autósport létrejötte és fennmaradása fölött, hiszen a sportág szerelmese és első számú támogatója a kisvárosban. Ő az az ember, akit szinte mindenki kedvel, aki nem változott személyiségében, habitusában, kedélyében, felelősségtudatában és csáti voltában egész eddigi élete során.

A mindenki által Tóth Laciként ismert vállalkozó édesapja kerékgyártó mester volt, kisiparosként dolgozott 1945-től. Hol államosították, hol ktsz-be tették, hol ismét vállalkozó lehetett – mindenesetre azt az önálló életformát örökölték a gyerekek is, melyben a szaktudása és kétkezi munkája révén él meg és tartja el a családját az ember. Állandóan jöttek-mentek az emberek az udvaron, portán – ugyanúgy, mint most a Nyírfaker Kft. telephelyén. Mert ahogyan édesapja, úgy ő is a saját lakásának portáján hozta létre a család megélhetésének alapját képező vállalkozást. A családban mind a három fiú vállalkozó lett, ki-ki saját tudásának megfelelő területen. Az emlékeket, a szellemi indulást adó apai műhelyt pedig máig háborítatlanul megőrizte a család, s kisipar-történeti emléknek szánják, amit egyszer talán majd megnyitnak az érdeklődők előtt is.

1983-ban vették azt a telket, amelyen máig is él a család. A ház családi összefogással, sok-sok segítséggel épült fel.

A mára már kft.-tulajdonos 1974-ben kezdett el dolgozni, mint ÁFÉSZ-alkalmazott. Mindenképpen Tüzép-es akart lenni, s az első évek alatt kitanulta a kereskedelem gyakorlatát és elvégezte az eladói, majd az üzletvezetői tanfolyamot is. Szakmai útja ezután a vendéglátóiparba vezetett, ahol szintén megszerezte a szükséges képesítéseket. Jó időszakaként tartja számon azokat az éveket, melyeket Tiszakeszin töltött a 80-as években mint étterem vezető. Akkor kezdődtek a diszkós idők, s ebben a Tisza menti faluban sikeres, rendezvényekkel tarkított életet alakított ki.

1989-ben, amikor a „nagy lehetőségek” időszaka kezdődött, a lakásuk garázsából kialakított presszóval kezdte el önálló tevékenységét Mezőcsáton. Feleségével, Lőrincz Máriával, végeztek el minden nagy munkát, s talpon maradtak annak dacára, hogy ebben az időben nem volt igazán támogatott és elismert a vállalkozók munkája. A presszóban bevezettek mindent, ami a kor szellemének megfelelt: videót, parabola antennát, s jöttek az érdeklődő vendégek, akik jól érezték magukat ebben a kicsi vendéglátó helyiségben.

A presszó után 1990-ben hozták létre az ital-nagykereskedést a lakóház udvarán. Ezt követte egy büfé pavilon, amelyet előbb a vásártéren, majd a miskolci úton telepítettek le palackozott italboltban. 1994-ben alapította meg Kft-jét, azóta folyamatosan bővül tevékenységük volumene és boltjaik száma. A lakás portáján kialakított boltban folyamatos fejlesztéssel egy komoly élelmiszer-kereskedést hoztak létre. Mindig többet és többet vállaltak fel, minden lehetőséget megkerestek a tevékenységük bővítésére. Fejlesztették az alkalmazottak létszámát is, s mára már Mezőcsát egyik meghatározó vállalkozásává nőtték ki magukat.

A kft. tulajdonosa azonban mit sem változott a csöppet sem könnyű évek alatt. Helyismeretét, tudását, tapasztalatait és emberségét mára már nagyon sok területen kamatoztatja, s felelősségérzettel vállal részt a kisváros közéletében.

1998 óta önkormányzati képviselő, s ezen a területen is feltétel nélkül szolgálja szülővárosát: többek között szellemi atyja a csáti expók elindításának, a már említett autós versenyeknek, a Mezőcsát Kultúrájáért Alapítványnak és még számos más közcélú törekvésnek. A város fejlődéséért érzett felelősségét tükrözi az is, hogy minden jó cél érdekében hajlandó szponzorként közreműködni, legyen szó oktatási, közművelődési, sport vagy más terület finanszírozásáról, s jó érzékkel ismeri fel azokat a területeket, ahol segíteni tud a város fejlődése érdekében.

Üzletpolitikáját az élet és a tapasztalások alakította ki. Felhasználta a külföldön szerzett ismereteit, az itthon látottakat-tapasztaltakat, de legfontosabb volt a helyben lakás, a mezőcsáti vásárlók ismerete és a vállalkozói tisztesség.

Így, visszatekintve, a tapasztalásokon alapuló óvatos, körültekintő fejlesztések vitték előre a céget – családias, közvetlen, a mindennapokban élő, és a vevők napi igényeit lehetőség szerint kiszolgáló vállalkozás az, amit a Nyírfaker Kft. megvalósított.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.

1 hozzászólás

  • Nagy Laszlo says:

    Igen barátom megdolgoztál becsülettel érte, és meg maradtál annak aki voltál, minden elismerém a tiétek.
    Ja habt Ihr dafür hart und ehrlich gearbeitet und immer Bodenständig geblieben, Alle Respekt von mir für Euch.

    Nagy Laszlo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló