Tóth László

Ügyvezető igazgató,

Mezőcsát

baz_02_92_toth_laszlo.jpgEgy mezőcsáti autókrossz versenyen, 2001 nyarán, fantasztikusan jó hangulatot teremtett a műsorközlő: a felázott talajon megcsúszással, elakadással küszködő versenyzők mindegyikéhez volt vidám, személyre szabott, a közönséget is szórakoztató biztató szava, ugyanakkor a pálya és a versenyzés nagy ismeretéről tanúskodott minden megjegyzése. Hogy mindenkit ismert az alkalmi, beugró szpíker, az természetes, hiszen született mezőcsáti; hogy derűt fakasztóan vidám, az pedig természetéből, beállítódásából fakad. A pálya és a versenyzők ismerete pedig abból adódik, hogy kezdetektől bábáskodik a mezőcsáti autósport létrejötte és fennmaradása fölött, hiszen a sportág szerelmese és első számú támogatója a kisvárosban. Ő az az ember, akit szinte mindenki kedvel, aki nem változott személyiségében, habitusában, kedélyében, felelősségtudatában és csáti voltában egész eddigi élete során.

A mindenki által Tóth Laciként ismert vállalkozó édesapja kerékgyártó mester volt, kisiparosként dolgozott 1945-től. Hol államosították, hol ktsz-be tették, hol ismét vállalkozó lehetett – mindenesetre azt az önálló életformát örökölték a gyerekek is, melyben a szaktudása és kétkezi munkája révén él meg és tartja el a családját az ember. Állandóan jöttek-mentek az emberek az udvaron, portán – ugyanúgy, mint most a Nyírfaker Kft. telephelyén. Mert ahogyan édesapja, úgy ő is a saját lakásának portáján hozta létre a család megélhetésének alapját képező vállalkozást. A családban mind a három fiú vállalkozó lett, ki-ki saját tudásának megfelelő területen. Az emlékeket, a szellemi indulást adó apai műhelyt pedig máig háborítatlanul megőrizte a család, s kisipar-történeti emléknek szánják, amit egyszer talán majd megnyitnak az érdeklődők előtt is.

1983-ban vették azt a telket, amelyen máig is él a család. A ház családi összefogással, sok-sok segítséggel épült fel.

A mára már kft.-tulajdonos 1974-ben kezdett el dolgozni, mint ÁFÉSZ-alkalmazott. Mindenképpen Tüzép-es akart lenni, s az első évek alatt kitanulta a kereskedelem gyakorlatát és elvégezte az eladói, majd az üzletvezetői tanfolyamot is. Szakmai útja ezután a vendéglátóiparba vezetett, ahol szintén megszerezte a szükséges képesítéseket. Jó időszakaként tartja számon azokat az éveket, melyeket Tiszakeszin töltött a 80-as években mint étterem vezető. Akkor kezdődtek a diszkós idők, s ebben a Tisza menti faluban sikeres, rendezvényekkel tarkított életet alakított ki.

1989-ben, amikor a „nagy lehetőségek” időszaka kezdődött, a lakásuk garázsából kialakított presszóval kezdte el önálló tevékenységét Mezőcsáton. Feleségével, Lőrincz Máriával, végeztek el minden nagy munkát, s talpon maradtak annak dacára, hogy ebben az időben nem volt igazán támogatott és elismert a vállalkozók munkája. A presszóban bevezettek mindent, ami a kor szellemének megfelelt: videót, parabola antennát, s jöttek az érdeklődő vendégek, akik jól érezték magukat ebben a kicsi vendéglátó helyiségben.

A presszó után 1990-ben hozták létre az ital-nagykereskedést a lakóház udvarán. Ezt követte egy büfé pavilon, amelyet előbb a vásártéren, majd a miskolci úton telepítettek le palackozott italboltban. 1994-ben alapította meg Kft-jét, azóta folyamatosan bővül tevékenységük volumene és boltjaik száma. A lakás portáján kialakított boltban folyamatos fejlesztéssel egy komoly élelmiszer-kereskedést hoztak létre. Mindig többet és többet vállaltak fel, minden lehetőséget megkerestek a tevékenységük bővítésére. Fejlesztették az alkalmazottak létszámát is, s mára már Mezőcsát egyik meghatározó vállalkozásává nőtték ki magukat.

A kft. tulajdonosa azonban mit sem változott a csöppet sem könnyű évek alatt. Helyismeretét, tudását, tapasztalatait és emberségét mára már nagyon sok területen kamatoztatja, s felelősségérzettel vállal részt a kisváros közéletében.

1998 óta önkormányzati képviselő, s ezen a területen is feltétel nélkül szolgálja szülővárosát: többek között szellemi atyja a csáti expók elindításának, a már említett autós versenyeknek, a Mezőcsát Kultúrájáért Alapítványnak és még számos más közcélú törekvésnek. A város fejlődéséért érzett felelősségét tükrözi az is, hogy minden jó cél érdekében hajlandó szponzorként közreműködni, legyen szó oktatási, közművelődési, sport vagy más terület finanszírozásáról, s jó érzékkel ismeri fel azokat a területeket, ahol segíteni tud a város fejlődése érdekében.

Üzletpolitikáját az élet és a tapasztalások alakította ki. Felhasználta a külföldön szerzett ismereteit, az itthon látottakat-tapasztaltakat, de legfontosabb volt a helyben lakás, a mezőcsáti vásárlók ismerete és a vállalkozói tisztesség.

Így, visszatekintve, a tapasztalásokon alapuló óvatos, körültekintő fejlesztések vitték előre a céget – családias, közvetlen, a mindennapokban élő, és a vevők napi igényeit lehetőség szerint kiszolgáló vállalkozás az, amit a Nyírfaker Kft. megvalósított.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése