Gazda István

Református lelkész,

Mezőcsát

baz_02_88_gazda_istvan.jpgMiskolcon született, gyermekkorát Sajóvámoson és Zilizen (a Sajó és a Bódva találkozásának völgyében) töltötte. Olyan család leszármazottja, amelyben mindkét ágon minden nemzedékben voltak a településükért, közösségükért élő emberek. Voltak, akik a lelki élet, és voltak, akik a köznapi valóság megélésében segítették, irányították a közösségükhöz tartozókat.

Gazda István mindkét területen: a hitéletben és a település közösségének gyarapításában is örökölte és tovább viszi elődei munkálkodó attitűdjét. Miután debreceni diákként elvégezte középiskolai és teológiai tanulmányait, Hangácson kezdte a lelkészi szolgálatot. Diákkora a Kádár-korszakra esik, amikor szinte lehetetlennek látszott, hogy a keresztény világ értékrendje megkaphassa az őt megillető szerepet Magyarországon. Nem volt könnyű tehát megvívni azzal a gondolattal, hogy mire is szánja az életét egy leendő lelkész. 1980-tól 1987-ig az Abaúji Egyházmegye két kis létszámú Bódva völgyi gyülekezetében: Hangácson és Nyomáron végezte lelkészi szolgálatát. Ebben a közegben megtapasztalhatta, hogy a hit megélésén túl a szokások, szertartások formát, rendet, tartást adtak az ott élő híveknek. Lelkészként a külső építésre is gondot fordított: a templomok és a parókiák felújítását szervezte, irányította.

1987-től él Mezőcsáton, Alsó-Borsod legnagyobb lélekszámú gyülekezetében, amely teljesen más múlttal és jelennel éli meg református voltát. Mint a nagytiszteletű úr mondja, a református egyház négy szolgálati területet tart fontosnak: a szószék, a katedra, a presbiteri és a diakóniai szolgálat végzését. Egyházról ott beszélhetünk igazán, ahol mind a négy jelen van. A mezőcsáti református egyház nagy hagyományokkal, történelmi múlttal, s ebben a múltban a négy szolgálati területen gazdag hagyományokkal rendelkezik, melyek közül Gazda István lelkészi időszakának elején leginkább a szószék és a szűkebb presbiteri szolgálat volt jelen. Az azóta eltelt tizennégy év alatt folyamatosan építi a mezőcsáti egyházat, olymódon, hogy a régi egyházi intézményeket éleszti fel, amelyek természetes részét képezték a reformátusok és a város életének. Mára a katedra és a kibővített presbiteri szolgálat is jelentős részét képezi munkálkodásuknak.

Az évszázados hagyományokkal rendelkező református iskolát 1948-ban államosították, s hosszú szünet után 1992 szeptemberében sikerült újraalapítani és elindítani. Szellemi, lelki közössége már megformálódott, külső képe máig is alakul az intézménynek: egy régi iskolaépület továbbépítésével, kiegészítésével, a jövőben pedig az 1866-ban épült helyén új tantermek építésével fog kialakulni az a kisvárosi iskola, amely reprezentatív, városképformáló, ugyanakkor a klasszikus négyszögben tervezett épületegyüttessel az évszázados kollégiumokra emlékeztet.

A presbiteri szolgálat megújulása a helyi egyház belső építését is jelenti. A gyülekezet különböző korosztályaihoz igyekeznek közel vinni az evangéliumot, ugyanakkor mint a város lelki életét meghatározó, legjelentősebb egyház, nagy számban vannak jelen képviselői a helyi önkormányzatban is. A diakónia, amelynek szintén jeles hagyományai vannak Mezőcsáton (ispotálya volt a gyülekezetnek), még várja megújulását – ennek megjelenési formája lesz a tervezett idősek otthonának megépítése és fenntartása. Gazda István nagytiszteletű úr mezőcsáti munkálkodását talán legjobban a templom fakazettás mennyezetének helyreállítása jelképezi. Az eredeti mennyezet elpusztult az 1890-es tűzvészben, s hosszú ideig remény sem volt arra, hogy valaha ismét ott legyen a templom ékeként. Az elmúlt évben támogatásokkal sikerült helyreállítani ezt a csodálatos értéket.

Ennek a megújulásnak üzenete vonul végig a mezőcsáti egyház jelenében: ami egyszer értékként megteremtődött, az nem vész el. Nem mindig látszik, nem mindig igényelt az érték, a lelki jóság, de eljön az idő, amikor fontos lesz, ezért nem szabad soha elveszíteni reménységünket. Most olyan időket élünk – és reméljük, ezután is – , amikor fontos az egyház és annak értékteremtő tevékenysége.

A lelkész úr az egyház szolgálata érdekében teológiai végzettsége mellé pszichológiai és pedagógiai egyetemi tanulmányokat folytatott, másoddiplomákat szerzett 1993-ban és 2000-ben.

Szűkebb értelemben vett családi élete három hölgy köré épült: felesége, Lengyel Erika, tanítónő; nagyobbik leánya, Márta, a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium 10. c osztályos tanulója, Dorottya pedig hároméves.

Gazda István 2001. március 15-én a város ünnepén vehette át eddigi munkálkodása elismeréseképpen, nagy elődök méltó utódaként a „Pro urbe” díjat. Köszönő szavaiban a következőképpen foglalta össze munkássága lényegét: „Az általam elvégzett és most elismert szolgálat olyan lépések sorozata volt, melyekre az elmúlt években adódott lehetőség, s azzal vétettem volna, ha ezeket nem teszem meg a gyülekezetért, a városért.”

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése