Csiszár Ákos

Esperes, lelkipásztor,

Kisvárda

szszn_12-70_csiszar_akos.jpgAz nem a véletlen számlájára írható, hogy Csiszár Ákos esperes Erdélyben, Kolozs megyében, Magyarköblösön született 1943. december 13-án, itt szolgált ugyanis éppen akkor lelkipásztor édesapja. Édesanyja is teológiát végzett, és nagyapja is pap volt. A családban hat gyerek nőtt fel, az esperes úr volt köztük a legidősebb, és valamennyien tanult emberek lettek: van köztük tanár, könyvtáros, muzeológus, restaurátor. 1944-ben a család kénytelen volt hazamenekülni Magyarországra, édesapja menekült lelkészként Mérken szolgált 1948-tól ’50-ig, majd 1950-től ’54-ig Tákoson, végül Gergelyiugornyán.

Az ötvenes évek kemény megpróbáltatást jelentettek egy „osztályidegen” papcsaládnak. Szinte egyik napról a másikra éltek, a falu gondoskodott róluk titokban, éjszakánként mindig került a paplak ajtajába friss kenyér, tej. Ekkor tanulta meg, hogy minden körülmény között egyenesnek, tisztának, őszintének és elkötelezettnek kell lennie, helyt kell állnia; hogy a szószék az igazság helye, ahol a teljes igazságot kell kimondani, ezért is akarja a politika mindig befolyásolni.

Sok beszélgetésen vett részt a parókián, ahol az emberek megnyíltak, őszinték voltak, s ez nagy hatással volt rá. Szeretett iskolába járni, az összevont 1–4. osztály sok lehetőséget adott a jó alapokat biztosító tanulásra. A maga módján szorgalmas gyerek volt, sportolt is, jó magasugró volt. Gimnáziumi tanulmányait Vásárosnaményban kezdte, majd Debrecenben, a Református Gimnáziumban folytatta. Különösen nagy hatással volt rá a kollégium, a jó közösség, annak embert formáló szerepe. A tanulással nem voltak gondjai, 1962-ben érettségizett, és következett a teológia Debrecenben, amely öt év tanulást és egy év gyakorlatot jelentett, azután kapott diplomát.

A kollégiumban fontos megbízatásokat kapott: a Kántus (a kollégium ősi énekkara) jegyzője lett, fél évig pedig az ugyancsak fontos szenior posztot is betöltötte. A végzés után kirendelték káplánnak Debrecenbe, ám hamarosan Tivadaron és Tarpán találjuk, mert falusi pap akart lenni. Nehéz időszakban kezdte papi hivatását, a 60-as években nehezedett a legnagyobb egyházügyi nyomás a papokra, nehéz volt a függetlenség megőrzése.

1971-ben lelkipásztorrá választották Tiszakanyáron. Bár az Egyházügyi Hivatal nem támogatta jelölését, az egyházmegye presbitériumai mégis neki szavaztak bizalmat, és így 1987-ben esperessé választották. Mivel ekkor üresedett meg a lelkészi állás Kisvárdán, a helybeli gyülekezet lelkipásztora lett a hívek bizalmából. Nagy feladatokat kellett elvégeznie: a vallásoktatás beindítása után következett az új parókia felépítése, majd a templom külső-belső felújítása, emellett az egyházmegye hetvenegy gyülekezetének számtalan ügye várta. Az igehirdetés, az ügyintézés mellett most az új gimnázium építése az újabb nagy feladat. Amíg kis gyülekezet volt a kisvárdai, addig a 30-as években épített négy tantermes iskola is megfelelt. Mára, többek között a betelepültek révén, jelentősen megnőtt a református hívek száma, jelenleg több mint hét és fél ezren vannak. A teljes oktatási vertikum létrehozását segítette a történelmi szituáció is, vissza lehetett kérni az iskolát.

– Mi még jó időben léptünk – jegyzi meg az esperes úr az iskola újraindításával kapcsolatban. – A város részéről nem volt nagy a támogatottság, de ellenvetés sem. Nehezen indultunk általános iskolaként, hiszen Kisvárdán is alacsony a gyermeklétszám. Ma szinte „harc” folyik a gyerekért, ami pedagógiailag nonszensz dolog. Mi két célt tűztünk ki: egyrészt a tehetséggondozást, másrészt a gyengébbek segítését. Az új iskola beruházási költsége körübelül százhúszmillió forint, az építkezést szigorúan kézben tartjuk. Reméljük, hogy az első osztályú munka eredményeként a következő tanévet már az új épületben tudjuk indítani, ahol hét tanterem, tanári szoba, konyha, ebédlő és húsz kollégiumi szoba kap helyet.

Csiszár Ákos esperes úr 1968-ban kötött házasságot Tőzsér Emmával, aki hívatását tekintve tanító, ma is tanít. Két fiúgyermekük született, az idősebbik pedagógus: hitoktató, óvó- és tanítóképzőt, az egyetemen német szakot végzett, jelenleg Nyíregyházán tanít. A kisebbik programozó matematikus. Az esperesi és a lelkipásztori teendők ellátása teljes embert kíván, szabadidőt szinte nem is enged. Az esperes úr korán kelő ember, ötkor már fent van, átgondolja napi teendőit, felkészül a szószéki szolgálatra, esketésre, temetésre, vagy az éppen soros feladatra. Számára a hajtóerő a hűség, a hit általi bizonyosság.

Most – az evangélium hirdetése mellett – legfőbb célja, hogy az új iskola minél előbb kiteljesedjen, és végezze oly fontos teendőjét: az ifjúság nevelését. A másik nagy feladat az új orgona készíttetése. A tervek szerint még az idén beüzemelik a huszonhárom regiszteres orgonát, amely arra is alkalmas lesz, hogy akár orgonahangversenyt is rendezhessenek majd a templomban.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése