Sereghy János

Görög katolikus esperes,

Csegöld

szszb_10-104_sereghy_janos.jpgSereghy János esperest nem nagyon lehet nem észrevenni. Problémaérzékenysége, ügybuzgalma, segíteni akarása előbb-utóbb meghallgatásra talál. 1953. január 27-én Debrecenben született, a nagylétai görög katolikus segédlelkész második gyermekeként. Édesanyjuk nagy szeretettel nevelte az egyetlen fiút és három leánytestvérét. A szolgálat az édesapát Nagyhalász községbe szólította.

– Életem és kötődéseim meghatározó pontjai itt alakultak ki. Huszonöt évig, nyugdíjba vonulásáig szolgált édesapám Nagyhalászon – fogalmazza a hajdúságiból szatmárivá vált lelkész. Az emlékezéseknél szó esett az első tanító néniről: Bottyán Béláné Zsiros Blanka néniről. Még most, élete delén is nagy-nagy szeretettel idézi a pedagógus emlékét. Itt kezdte és itt fejezte be általános iskolai tanulmányait. Amikor szóba kerültek a mindennapok, egyértelműen megfogalmazódott, nagyon boldog évek voltak ezek.

– Szüleink gondoskodtak arról, hogy gondtalan gyermekkorunk legyen. Szegények voltunk és mégis boldogok. Szegénységünkből mi gyerekek szinte semmit nem vettünk észre, édesanyám a könyv szeretetére nevelt. Azt hiszem, neki akkor ez könnyebben ment, mint most nekünk. Akkor ritka volt a televízió, a rádió, a videó, a számítógép nem is létezett. Maradt a könyv. Persze volt sport, játék, s mindenféle gyerekcsíny. Akkor még jutott idő a gyerekeknek is arra, hogy megbeszéljék a napi történéseket, egy-egy könyv tartalmát. A „pap gyereke” is ugyanúgy benne volt mindenben, mint a falu többi fiatalja.

– Pasztoráltunk a saját közeinkben. Azok a májusi paraklisz ájtatosságok életünk meghatározói lettek. Estéről estére mi gyerekek is nagyon sokan voltunk a templomban és könyv nélkül énekeltünk. Nagyon szép volt.

Középiskolai tanulmányait a közeli Ibrány gimnáziumában folytatta. A lányok is itt tanultak, s bizony a fiú Sereghy más volt, mint testvérei. Szép és rossz emlékei egyaránt voltak. Ezek gyakran kerülnek szóba immáron saját gyermekeit okítandó. Erre akkor is és most is a közös étkezések szolgáltatnak kitűnő alkalmat. Ugyancsak jó alkalmat kínált Sereghy Jánosnak az ÉLET-tel való ismerkedéshez a pár munkával eltöltött év. Ezt követően jelentkezett a nyíregyházi Hittudományi Főiskolára. Ezeknek az éveknek nagy jelentősége van.

– Nehéz évek voltak. Istenhit nélkül nem hiszem, hogy el lehetett volna végezni. 1982-ben befejeztem tanulmányaimat, és készültem életem legnagyobb eseményére. Július elsején kötöttem házasságot Zengő Enikővel. Augusztus 6-án pedig megboldogult megyés főpásztorunk, dr. Timkó Imre, pappá szentelt.

– Akik kicsit is tájékozottak a témában, tudják, hogy a mindenkori „helyzet” motiválja, ki hová kerül. Sereghy János első állomáshelye a Bodrogközben, Lácacséke kisközségben volt.

– Három évet töltöttünk itt, s ez idő alatt a legszebb ajándékokkal, három gyerekkel ajándékozott meg a jó Isten. Noémi, Xénia, Máté János, János Bazil a gyermekeink. Három év elteltével, 1985. szeptember elsején, egy újabb szatmári kisközség – Csegöld – jelentette a folytatást. Főpásztori kinevezéssel itt lett parochus. Mint elmondta, ezt megelőzően talán egyszer járt ezen a vidéken. Felesége se nagyon ismerte Szatmárt. Ma már másként vélekednek az ország e sokak által kedvelt térségéről.

– Megszerettük ezt a tájat, az itt élő embereket. Gyermekeinknek is Szatmár lett a hazája, és ide kötődnek ők is, annak ellenére, hogy már nem itt folytatják tanulmányaikat ezen a vidéken.

A családot ismerők tudják, az ország más részeiről, vagy a határainkról túlról érkezők mindig igazi vendéglátókra lelhetnek a csegöldi parochusnál. Megtekinthetik a sok apró szatmári települést, műemléket, templomot, kastélyt, az árvizet túlélő parasztházak sorát, de a Móricz-házat Tiszacsécsén éppúgy, mint Szatmárcseke kopjafás temetőjét illetve Kölcsey sírját.

– Minden alkalommal megszólaltatjuk az 1463-ban épült neogótikus csegöldi görög katolikus templomban a vendégek, kirándulók számára a kis harangot. 1590-ben öntötték ezt, nagy valószínűséggel Graz városban.

A parochus fontosnak tartja a jó információk terjesztését, elősegítendő, hogy a Szatmárról kialakult téves képet mielőbb sikerüljön megváltoztatni. Dr. Keresztes Szilárd megyés püspök is értékelte munkáját. Ezerkilencszázkilencvennégyben kinevezte a Csenger–Fehérgyarmat esperesi kerület esperesévé. Úgy tűnik, Sereghyék egyre inkább szatmárivá válnak.

– Gyermekeink Debrecenben, illetve Kecskeméten járnak középiskolába. Mindig szívesen jönnek haza Csegöldre. Szeretünk itt élni, úgy érzem befogadtak bennünket is az itt élő nehéz sorsú emberek. Szervezem a programokat, segítek annak, aki ezt kéri, s azt hiszem épp ezért nem „bekerültnek”, hanem a Szatmárból el nem vágyó, a Szatmári-síkságot, az Erdőhátot szerető csegöldinek tartanak és ismernek az emberek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése