Dr. Pap Lajos

Az MTA doktora, professzor emeritus,

Debrecen

hb_3-78_dr_pap_lajos.jpgHa valaki kitartóan és következetesen végzi kutatómunkáját, akkor biztos lehet abban, hogy annak gyümölcse előbb-utóbb mindenképpen beérik. Ezért bízhat abban dr. Pap Lajos – aki immár több mint fél évszázada tanít a Debreceni Egyetemen – hogy azok a fiatalok, akiket oktatott, már valóban tehetnek is valamit a kémiáért, az emberért, a környezetükért.

1929. július 26-án született Hajdúbagoson. Édesapja gazdálkodó parasztember, az akkori fogalmak szerint szegényparaszt volt, édesanyja pedig szülésznőként segített sokakat a világra. Húga, Irma, ugyancsak Debrecenben él, az egykori főkönyvelő ma már nyugdíjas.

Tízéves koráig élt szülőfalujában a családias, emberszerető közegben. Már gyerekként nagyon kedvelte a kémiát, tízéves korában egy kis laborja működött a padláson. Az elemi iskola után a derecskei polgári iskola, majd a Fazekas Mihály Gimnázium következett Debrecenben, ahol 1948-ban érettségizett. Ez évben felvették a KLTE kémia szakára, vegyésznek tanult, hamar kibontakoztatta kiváló képességeit. 1950-ben kinevezték demonstrátornak a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékre. Olyan kiváló egyéniség – dr. Almási Gyula adjunktus – mellé került, aki az analitika atyjának számított a debreceni egyetemen, akinek szakmaszeretete kollégáira is átragadt.

Az egyetem elvégzése után egy évet Mádon töltött, a Hegyalja Ásványbánya laboratóriumát irányította. Ez amolyan szakmai gyakorlatnak számító év volt, s ezután visszakerült Debrecenbe, ahol bár tanársegédi állás várta az egyetemen, ő mégis a Göcsnél horgonyzott le egy évtizedre, laborvezetőként dolgozott. Időközben (1958-ban) megírta egyetemi doktori értekezését is.

Ezerkilencszázhatvanháromban került a KLTE TTK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékére, amelyet akkoriban a nagyhírű tudós, dr. Szarvas Pál irányított. Megbízták a műszeres analitika feltételeinek kimunkálásával, megszervezésével, közben klasszikus és műszeres analitikát oktatott. 1975-ben a sikeres védés után a Magyar Tudományos Akadémia kémiai tudományok kandidátusa lett, ekkor nevezték ki docenssé is. 1989-ben írta meg akadémiai doktori értekezését, egy évre rá megkapta egyetemi tanári kinevezését.

Időközben hazánkban az egyetemek közül elsőként környezetvédelmi tárgyakat is oktatott, megszervezte és irányította a posztgraduális környezetvédelmi oktatást. Hallgatóik a kétéves képzés keretében környezetvédelmi szakvegyész képesítést szereztek. 1977-től a Magyar Tudományos Akadémia Minősítő Bizottságában közel két évtizeden keresztül dolgozott. 1989–90-ben, Mongóliában a Góbi-sivatagban és környékén érckutató expedíciót vezetett – wolframot és molibdént találtak –, a kutatások eredményéért megkapta az ottani minisztérium elismerő oklevelét.

Előadásai révén szinte az egész világot bejárta: megfordult többek között Ausztráliában, Japánban, Dél-Afrikában. Több mint száz közleménye jelent meg hazai és nemzetközi folyóiratokban, és több segédkönyvet is írt az egyetemi oktatáshoz. Tevékenységének fő területe a színképelemzés, az anyagok minőségi és mennyiségi összetételének meghatározása. Emellett ipari szabadalmakat is készített, aktívan közreműködött a várost ellátó ivóvízhálózat, a biológiai szennyvíztisztító és a hőszolgáltatási rendszer kialakításában. Környezetvédelmi szakértői engedélye van és a mérnöki kamara szakértői engedéllyel is rendelkezik több területen.

1996-ban nyugdíjba vonulásakor megkapta a Professzor Emeritus kitüntető címet. A kémia tudományok területén és Hajdú-Bihar megye érdekében kifejtett tevékenységéért 1999-ben Bocskai István-díjat kapott, 2002-ben pedig Arany Díszoklevéllel jutalmazták. Mindhárom egyetemi centrumban oktat, irányítása alatt eddig mintegy száz hallgató szerzett doktori diplomát.

Az utóbbi időben egyre több, az orvostudománnyal kapcsolatos feladatot végez.

„Első a szakmaszeretet és a kitartás, – mondja a korát meghazudtolóan fiatalos professzor – itt igazán érvényes a mondás, hogy soha ne add fel! Lehet, hogy az adott kísérlet kilencvenkilencszer nem sikerül, ám századszor bejöhet. Mindig nagyon szerettem a kémia orvosi vonatkozásait, most a csontritkulásos betegség gyógyítására szeretnék megoldást találni. A dolog felére már szabadalmat kaptunk, a feladat második részének kutatása most folyik.”

Pap Lajos professzor úr fia, Lajos, 47 éves, családjával Bécsben él és dolgozik, 19 éves lányuk orvostanhallgató. Szakmáját tekintve villamosmérnök, a Komputertechnikai Főiskolán oktat.

Bár ma már visszafogottabban hódol szenvedélyének a búvárkodásnak, korábban gyakran megfordult a Vörös-tengeren. Gyermekkora óta horgászik a környékbeli folyókon és tavakon, a kifogott halat ő maga szívesen el is készíti, leginkább sütve kedveli. Megnyugtatja és kikapcsolja a ház körüli kertészkedés is, különösen a délszaki növényeket szereti.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése