Dr. Juhász István

Habilitált egyetemi docens, tanszékvezető,

Debrecen

hb2 dj dr Juhász István.jpgSajószentpéteren látta meg a napvilágot Juhász István 1956. június 19-én. A borsodi településen – ahol apja állatorvos, anyja egészségügyi dolgozó volt – húgával élte gyermekéveit, mindaddig, amíg a sárospataki gimnáziumba és természetesen kollégiumba nem került. Speciális angol tagozatra járt, s még tanulmányi ideje alatt sikeresen tette le a középfokú nyelvvizsgát. Tanáraira, akik magyarságtudatra és az igényes, szép magyar beszédre oktatták, meleg szívvel emlékszik vissza.

Érdekelte a formatervezés, de szimpatikusabbnak találta a körzeti orvosi foglalkozást, ezért a DOTE-re felvételizett, sikerrel. Egyetemi évei alatt főként a fül-orr-gége, a plasztikai sebészet és bőrgyógyászat keltette fel érdeklődését. Az egyetemen élénk kulturális élet zajlott, így a kemény tanulás mellett az évfolyamestek légköre, az ott előadott vicces-gúnyolódó jelenetek, pamfletek maradtak emlékezetesek.

A diploma megszerzése után a bőr- és nemikórtani klinikára hívta dolgozni és tanítani prof. Nagy Endre. Itt elsősorban a sebészet és a bőrgyógyászat határterülete, az operáló bőrgyógyászat keltette fel érdeklődését.

Első szakvizsgáját általános sebészetből tette le a II. sz. sebészeti klinikán Schnitzler és később Péterffy professzorok tanítványaként. Közben egyre inkább a bőrgyógyászati daganatok kezelésére, gyógyítására szakosodott. Újabb szakvizsgáját is erre készülve szerezte meg bőr-nemigyógyászat, kozmetológiából 1988-ban.

Egy 1989-ben kapott meghívás alapján Philadelphiában, a Wistar Intézetben nyílt lehetősége M. Herlyn professzor munkacsoportjában dolgozni. Itt főként a bőrben levő festékes sejtekből kialakuló rosszindulatú daganat, a melanoma és a sebgyógyulás tanulmányozásával foglalkozott. A kutatások során immunhiányos SCID egerekre átültetett emberi bőr modell segítségével végezte megfigyeléseit. E tanulmányútnak köszönhetően – ma úgy érzi – jelentősen változott sebészi mentalitása, a nemzetközi intézet nyitott szellemisége folytán szélesedett látóköre. Bár megszerette a kísérletezést, az intellektuális kihívást, amelyet a tudományos munka jelentett, mégis a klinikum elsődlegessége erősödött meg benne, s tudta, ha hazatér, elsősorban a gyógyításnak szenteli az idejét.

Ezerkilencszázkilencvenháromtól ismét a bőrklinikán gyógyít és tanít tovább, de emellett prof. Hunyadi János igazgató bátorításával továbbra is részt vesz a tudományos együttműködésben és több eredményes kutatásban működik közre. Fő figyelmét a bőrgyógyászati daganatok sokféle műtéti technika alkalmazását igénylő gyógyítómunkájára fordítja, évente több száz rekonstrukciós plasztikai sebészeti műtétet végez.

1995-ben klinikáján az égési és bőrsebészeti osztály vezetőjévé nevezik ki. Az égett betegek ellátása és gyógyítása igazi csapatmunkát igényel. Miközben szívszorító tragédiák zajlanak a team tagjai előtt – leginkább a megégett gyerekek okoznak soha meg nem szokható lelki terhet –, addig minden egyes betegért szinte harc folyik, hogy minél kevesebb problémával éljenek a klinika elhagyása után.

1996-ban újabb szakvizsgát tesz onkológiából, ekkortól egyetemi docens. 1999-től a DE habilitált oktatója. 2000-ben megbízzák a fogászati műtéttani koordinációs tanszék vezetésével, amely a fogorvostudományi intézeten belül működik. Bőrgyógyászatot és égéssebészetet oktatva a magyar és az angol nyelvű képzésben a kezdetektől fogva részt vesz. Szomorúan tapasztalja, hogy egyre kevesebb a szakma iránt elkötelezettséget mutató hallgató. Örömmel veszi viszont, és szinte kárpótolva érzi magát, amikor akad köztük egy-egy „akadékoskodó”, érdeklődést mutató diák.

Tudományos tevékenysége sokrétű, mind publikációit (impact factor: 51, 128, citáció 248), mind előadásait, referátumait tekintve itthon és külföldön egyaránt. Majd egy tucat hazai és külföldi tudományos társaság tagja, főtitkára a Magyar Dermatológiai Társaságnak és titkára a Magyar Égési Egyesületnek, a nem tudományi területen legjelentősebb az Égett Betegekért Alapítvány (amelynek egyébként létrehívója is volt 1997-ben) kuratóriumi elnöki funkciója. Pályázati tevékenysége sokrétű, elnyerte a Fekete Zoltán-díjat (1994), a Motesz-Yamanouchi pályázat 1. díját (1995) és a Széchenyi Professzori Ösztöndíjat (1999).

Dr. Juhász István felesége, dr. Csánky Eszter, egyetemi adjunktus ugyancsak az intézményben dolgozik, tüdőgyógyászként, allergológusként és immunológusként a tüdőgyógyászati klinika osztályvezető orvosa. Lili lányuk tizenegyedik osztályos gimnazista a Kossuthban, két nyelvvizsgával, Levente még második osztályos, s élénk fantáziájával tűnik ki társai közül.

Szabadidejében a modern építészet, a festészet, a zenehallgatás, a színház- és mozilátogatás, illetve az olvasás köti le igazán. A művészeti irányzatok közül a szürrealizmus és a szecesszió áll hozzá közel.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése