Tóth Zsuzsanna

Szövetkezeti elnök,

Nyíregyháza

szszb_07-86_toth_zsuzsanna.jpgA pesti Váci utca forgatagában nap mint nap tíz-húsz nyelven beszélnek, sokan betérnek a népművészeti boltba is, ahol szépen díszlik a beregi keresztszemes… Franciaországban, a divat hazájában több olyan terméket viselnek, amely Nyíregyházán készült. Több település, vállalat, sportklub szimbólumát, zászlaját ugyanitt készítették. Újabban számos szabolcsi menyasszony a nyíregyházi Széchenyi utcán lévő üzemben készült tetszetős fehér ruhában mondja ki a boldogító igent. Aki idáig jutott az olvasásban, már sejtheti, hogy a Nyíregyházi Háziipari és Népi Iparművészeti Szövetkezetről van szó. A nagy múltú, híres szövetkezet az utóbbi pár évben gyengélkedett, elszakadt a sikersorozat fonala… Bő egy év kellett ahhoz, hogy a cég talpra álljon, nyereségessé váljon. Kollektív munka eredménye a nyereségesség, ám sikerkovácsnak lehet nevezni Tóth Zsuzsannát, az elnök asszonyt.

Kétdiplomás, szimpatikus fiatalasszony ül az elnöki székben. Hadd tudja az utókor, hogy 1997 februárjában választották elnöknek egy évre. 1998 márciusában újabb három évre bizalmat szavaztak neki. A történelmi hűséghez tartozik, hogy a korábbi, sikeres elnököt, Berencsi Gyulát autóbaleset érte. Egy darabig elnök, illetve megbízott elnök nélkül működött a szövetkezet. Működött, de veszteségesen, gondokkal küszködve. A megrendelők egy része is elpártolt a szövetkezettől… Az tény, hogy 1996 márciusa és decembere közt, valamint 1997-ben veszteséges volt a szövetkezet.

Ám ’98 közepén pozitív előjel mutatkozott, elfogadható nyereséget könyvelhettek el. Köszönhető ez egy sor átszervezésnek, pozitív intézkedésnek. Ezek persze nem mindig voltak fájdalommentesek. Megemlíthető, hogy egy német, valamint a francia, a belga és a holland megrendelők jó partnernek bizonyulnak. A nyírtéti üzemegységet megszüntették, a gépeket átvitték Ibrányba, itt új üzemet hoztak létre. Köszönhető ez annak is, hogy az ibrányi polgármester maximálisan segítette a szövetkezet elképzeléseit. Egy középtávú terv szerint az ibrányi üzem bővítésére is sor kerülhet. A Széchenyi utcán lévő két saját boltot bérbe adta a szövetkezet.

Az intézkedések sorához tartozik, hogy 1998. június 1-jén bezárták a paszabi szövőház kapuját. A kézi szőttes gyártását szüneteltetik. Egyelőre nincs megrendelő erre a termékre. Ám piacot akarnak majd szerezni a paszabi termékekre is, remélni lehet, hogy a szünet nem lesz hosszú. A beregsurányi hímző részleg továbbra is üzemel. Bedolgozói rendszerben készülnek Beregsurányban a szépséges beregi keresztszemesek, amelyek − mint már említettük − a híres Váci utcában is kínálják magukat.

1998 június 1-jén újabb racionalizálás végett megkezdték az adminisztratív terület átvilágítását. Az intézkedést átcsoportosítás követheti. A fizikai létszámot azonban nem építették és nem építik le. Sőt, fizikai dolgozókat felvesz a cég. 1998 őszétől a nyíregyházi Széchenyi utcán új termék a menyasszonyi ruha. Jó partneri kapcsolatot sikerült kialakítani a német Escada céggel és az ugyancsak német Kemper céggel. A belföldi piacon nem nagyon tud jelen lenni a szövetkezet. Ennek sok oka van. Az például, hogy hazánkban a kereskedelmi kultúra még nem igazán alakult ki. Létezik a fekete háttérpiac, a feketekereskedelem. Sok külföldi bóvlival árasztják el a hazai piacot. Olyan kínai, sőt amerikai áruk is megjelennek, amelynek a minősége erősen kifogásolható.

Azért a belföldön is kísérletezik a szövetkezet, itt is meg akar jelenni termékeivel. A keleti piacon való megjelenés is a tervek között szerepel. Itt kizárólag Ukrajnára, illetve a volt Szovjetunió területén létrejött Független Államok Közösségére kell gondolni. Jó, hogy 1994 és 1996 között a textilüzemben lezajlott a korszerű gépesítés. A kötöttkonfekció-üzemben viszont teljes gépparkcsere válik majd szükségessé. Itt említhető, hogy az IPOSZ szakmai és közvetett módon anyagi segítséget adott a szövetkezetnek. Sok kézimunkával járó, jó minőségű árut kíván gyártani a jövőben is a háziipar.

Tóth Zsuzsanna vallja: két elismert elődjének az emléke is kötelezi őt a jó munkára, jó vezetésre. Jó csoportmunkát akar kialakítani.

Ami pedig az életútját illeti. Az édesapja Vasmegyeren volt téeszelnök, így érthető, hogy a szomszédos kemecsei szülőotthonban született. 1970-től Nyíregyházán élnek. A Zrínyi Gimnáziumban érettségizett, majd a német Karl-Marx-Stadtban, a történelmi időben, 1990-ben mérnöki diplomát kapott. Kispesten a Magyar Selyemipari Vállalatnál üzemvezetőként dolgozott, a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen két évig az ipar szakon tanult, így mérnök-közgazdász.

A férje, dr. Kukucska György sebész orvos. Két fiuk van: Samu és Boldizsár. Sóstó-fürdőn saját lakásban, szép környezetben él a család. Tóth Zsuzsanna a német nyelvtudását gyakran kamatoztatja a maga javára, a szövetkezet hasznára.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése