Tóth Istvánné

Elnök-igazgató,

Debrecen

hb_01-78_toth_istvanne.jpgSzinte mesébe illő a történet: hogyan lett egy tizenkilenc éves gyors- és gépíró kislányból egy félmilliárdos árbevételt produkáló részvénytársaság elnök-igazgatója?

A sikertörténet főszereplője Tóth Istvánné (sokaknak csak egyszerűen Erzsike), aki 1953. július 8-án született Balmazújvároson. Édesapja kubikos, majd vízügyi dolgozó volt, édesanyja bérelt föld művelésével egészítette ki a családi jövedelmet. Édesapja, aki nagyon agilis, józan gondolkodású, családcentrikus ember volt, sajnos már nincs az élők sorában. A három lányt (közülük ő a középső), egyszerűen nevelték, hamar kemény munkára fogták. Tizennégy éves korában már mindent tudott főzni, sokat dolgozott a ház körül, ritkán jutott idő játékra, biciklizésre, ám az olvasáshoz minden lehetőséget megragadott. Már ekkor elhatározta, kikerül ebből a nagy, sáros faluból, ezért mindent megtesz. A sok olvasás is nyilvánvalóan szerepet játszott a humán érdeklődés kialakulásában, iskolás korában nagyon szerette a magyart, rengeteg szavalóversenyt nyert, az iskolai ünnepségek állandó szereplője volt.

Aktív, közösségi emberként kivette részét az ifjúsági mozgalomból is, jól tanult, talán a kézügyessége hagyott némi kívánnivalót maga után. Tanulmányait Debrecenben a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskola gyors- és gépíró–ügyviteli szakán folytatta, itt volt hely, ide vették fel. A tiszta lányosztályban nagyon szép négy évet töltött el, bár a bejárás, a külön órákon való gyakorlás rengeteg időt vett igénybe.

Jelessel érettségizett, ám a szülői verdikt úgy szólt, saját erejéből mehet tovább, ha akar. Így dolgozni kezdett, első és mindmáig egyetlen munkahelye (a közben szervezetileg átalakult) a Debreceni Építőipari Szövetkezet lett, gyors- és gépíróként dolgozott, igaz nem sokáig, hamarosan átkerült munkaügyi előadónak. Nagyon szerette ezt a munkát, hisz emberekkel foglalkozott és hamar megtalálta a hangot mindenkivel.

Két év múltával, huszonhárom évesen személyzeti és oktatásvezetőnek kérték fel, a szakmunkás utánpótlás nevelése, a káderpolitika alakítása volt a feladata. Tíz évet dolgozott együtt az akkori igazgatóval, Baracza Lászlóval, akitől nagyon sokat tanult. De ezt tette az iskolapadban is, előbb közgazdasági tervstatisztikus-könyvelői képesítést szerzett, majd a közgazdasági egyetem kihelyezett tagozatán 1988-ban ipari szervező szakon kapott diplomát. Időközben 1987-ben a cég főkönyvelője lett, előtte egy évig belső ellenőr volt. Kemény időszakot élt át ebben az időben az építőipar, a kapacitás túlkínálat miatt állandó visszaszorulásban volt részük. A talpon maradáshoz váltani kellett, át kellett alakítani a céget. 1989-ben felkérték arra, hogy legyen a szövetkezet elnöke, 98%-os aránnyal választották meg.

– Úgy éreztem, nem hagyhatom cserben a munkatársaimat – emlékezik vissza az elnök asszony.

1992-ben alakultak át részvénytársasággá, és az azóta eltelt majdnem egy évtized alatt egyszer sem voltak veszteségesek. Ma a Dészker Rt.-nél hetven ember dolgozik és ugyanennyi a szakmunkástanulók száma. Fő profiljuk a kivitelező építőipar, elsősorban a lakásépítésben ténykednek, de részt vesznek felújításokban, egyéb építkezésekben is. Az utóbbi években több mint kétszázötven családot juttattak új otthonhoz, az otthonteremtést nagyon fontosnak tartják.

– Az eddig elért sikereimnek a kitartás, az akaraterő a titka, amit apámtól örököltem – vallja az elnök-igazgató. Meg akartam mutatni a világnak, hogy többre vagyok képes, a gének minden bizonnyal apám családjából maradtak rám, hisz nagyon sok jó képességű ember volt a felmenőim között, édesanyámtól pedig az egyszerűséget és a családszeretetet örököltem. Az igazi nagy kérdés az volt, hogyan lehet összeegyeztetni a családanya szerepet, a feleség tennivalóit és a karriert, hogyan lehet megtalálni a szükséges egyensúlyt. A legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy ez sikerült, a férjem és a gyerekeim is elfogadták, segítették a munkámat.

Az említett férj, Tóth István, szintén szakmabeli, az építőipari szövetkezet elnöke Balmazújvároson. 1972-ben kötöttek házasságot, két gyermeket neveltek fel: Krisztina jogász, az APEH jogi osztályán dolgozik, Árpád ötödéves a közgázon, EU-integrációs szakon tanul. Tóth Istvánné elnök-igazgatói munkája mellett kiterjedt közéleti tevékenységet végez: a Hajdú-Bihar Megyei Kiszöv Felügyelő Bizottságának elnöke, OKISZ-küldött, az ÉVOSZ Oktatási Bizottságának és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének tagja, a Gazdasági Bizottság vezetője és az Építési Osztály elnöke, valamint tagja a Hajdú-Bihar Megyei Szakképzési Bizottságnak is. E rengeteg közszereplés ellenére is megmaradt egyszerű embernek, olyannak, aki jobban szereti, ha az esze után dicsérik és nem a külső alapján.

Mindig fontosnak érezte a család ellátását, a velük való törődést. Ha jut rá ideje, olvas, és rendszeresen tornázik, mert úgy véli a test karbantartásával a szellem is frissebb lesz.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése