Szihalmi László

Ügyvezető igazgató,

Miskolc

baz_01_60_szihalmi_laszlo.jpgTíz évvel a rendszerváltás után, az ezredfordulón valójában még nem tudtak megizmosodni a hazai közép- és kisvállalatok, amelyek pedig együtt az ország gazdasági erejének egyik fontos alapkövét jelenthetnék. Hiányzik a tőkeerősség, a tipikus középvállalkozásnak nincs igazán kellő fedezete, tartaléka egy-egy nagyobb feladat elvállalásához. Ha ezekben a vállalkozásokban az állam csak 1 százalékos, mondhatni jelképes tulajdonosként megjelenhetne, szerintem varázsütésre megváltozhatna e vállalkozások hitele, súlya és ami a legfontosabb, érvényesülésük perspektívája is – fejtegeti gondolatait Szihalmi László, a miskolci székhelyű Szignál Kft. ügyvezető igazgatója.

– Igyekezetben nincs hiány, azt naponta tapasztalom, de valamilyen támogatásra feltétlen szükség lenne ahhoz, hogy a középvállalkozások kimozdulhassanak a jelenlegi holtpontról. A hátrányokat mi is érezzük, azoktól mi sem tudjuk függetleníteni magunkat még a legjobb igyekezetünk ellenére sem.

– Honnan hozta határtalan szorgalmát, fáradtságot nem ismerő kitartását?

– Apám bányamesterként dolgozott a tapolcai kőbányában, anyám a SZOT alkalmazottja volt, és arra tanítottak, hogy rangtól függetlenül tisztelni kell az embert. Becsületességre, a munka szeretetére neveltek bennünket. Így él az öcsém is, aki Szegeden egy vállalkozás résztulajdonosa. Én a Miskolci Villamosipari Technikumba jártam, mert már gyermekkoromban nagyon érdekeltek a gépek, berendezések. Még játék helyett is inkább a műszaki tárgyakat barkácsoltam, szereltem, amitől csak időnként tudtak eltéríteni a focizni hívó barátok.

Első munkahelyén, ahol édesapja is dolgozott, a HCM kőbányájában, kilenc évig vezette a villamos részleget, aztán építésvezetősködött a Megyei Távközlési Üzemnél. Később a Borsodi Élelmiszer-kiskereskedelmi Vállalat villamossági főnöke lett, amikor a TIGÁZ-nál jóval nagyobb, pontosan dupla fizetéssel kecsegtették. Szihalmi László addigi helykeresése ezzel nagyon fontos állomásához érkezett, hiszen tanulhatott, és egyben haladt is felfelé a szakmai ranglétrán. Főművezető, üzemvezető lett. Aztán pedig jóval a privatizációs folyamatok kezdete előtt egy a TIGÁZ-zal azonos profilú, eladósodott, a tönk szélére sodródott kisszövetkezet talpra állításában, későbbi megerősítésében látta meg emberi, szakmai, vezetői perspektíváinak sajátos esélyeit. Hamar átlátta, hogy bőven lesz megrendelés, még a gépi felszereltség is úgy, ahogy együtt volt a sikerhez, a tovább lépéshez így csak a jó szervezésre, a kitartó, becsületes munkára volt szükség. Arra, amit a legnagyobb erősségének tartott. Jöhettek a kihívások! Innentől hihetetlen fejlődés kezdődött a hajdani kisszövetkezetnél.

– Műanyag gázelosztó hálózatok tervezésével, építésével már 1994-ben kint voltunk az ukrán piacon, miközben itthon tucatnyinál is több faluba vittük el ezzel a technológiával a gázt: Arnótra, Sályba, Tibolddarócra, Mezőszemerére, Szihalomba, Harsányba, Bükkaranyosra, Mátraballára, Aszalóra, újabban pedig Tamásiba, Komlóra, Szekszárd és Szombathely környéki településekre. Visszatérve Ukrajnára, új technológiák sokaságát honosítottuk meg, olyan eljárásokat fejlesztettünk ki, amelyek a helyi igényeket kielégítették, de nem követeltek a hazaihoz hasonló költségeket. A negyven-ötven százalékos csökkentésre az ukrán fél korlátozott fizetőképessége miatt volt szükség. 1997-től az ukrán gázprogramban a legfontosabb kivitelezővé léptünk elő, majd rendeletben szabályozták, hogy 2000-től már csak az általunk meghonosított technológiákat szabad alkalmazni. Szoros együttműködés alakult ki a híres Paton Kutató Intézettel, majd ezzel párhuzamosan szakmai konzultációkat folytattunk a Luganski Egyetemmel, ahol a gépészmérnöki karon megszereztem a diplomámat. Ebben, és a kifejlesztett technológiák kidolgozásában hatalmas munkám fekszik. Egyebek mellett például Ukrajna gazdasági életének alapos megismerése, az ország műszaki fejlesztési irányának áttekintése stb.

– Mennyire sikerült ezt az elvégzett munkákban anyagiakra váltania?

– Ezek a kérdések lényegesen túllépnek az anyagiasság határain. Azt kell látni, hogy az ukrán piac előbb-utóbb magához tér és kivételes helyzetbe hozhat egy sor, éppen a megerősödést áhító magyar céget. Itt mondanám még el, hogy cégünk már hat éve rendelkezik ISO 9002-es minőségbiztosítással, és ennek birtokában milliárdos nagyságrendű munkákat végeztünk szerte az országban. Az, hogy a Szignál Kft. a gazdasági körülményekből fakadó hátrányok ellenére jó lábakon áll, nagyrészt a vezetői hármas érdeme is: Kertész Lajos műszaki igazgató, Farkas Zoltánné gazdasági igazgató hosszú ideje a legtöbbet adják cégünk fejlődéséhez – fejezte be a beszélgetést a vezetői hármas feje, Szihalmi László ügyvezető igazgató.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése