Petróczki Ferenc

Polgármester,

Nyírbátor

szszb_03-152_petroczki_ferenc.jpgPataki diáknak lenni már azért is érdemes, mert jártak oda jó néhányan, akik a magyar kultúra legjobbjai közé tartoznak, és ahogy Petróczki Ferenccel beszélgetek, megerősödik a véleményem, hogy a nagy múltú iskolaváros ma is dicsekedhet minőségi oktatásával. A tiszavidi kisfiút szülei Sárospatakra küldték tovább tanulni, ahol, sajátos pedagógiai kísérlet folyt.

Petróczki Ferenc angol nyelvből intenzív oktatásban vett részt, és a tanítóképző mellett angol szakos oklevelet is szerzett. Az otthoni erkölcsi szokások, és a református kollégium hagyományai kiegyensúlyozott fejlődéssel segítették kötelességtudásban, másokért való felelősségvállalásban pályáján a fiatal tanítót. Sárospatakról valóban felnőttként jött el, már nem egyedül, hiszen a diákszerelemből házasság köttetett Köteles Katalinnal, és ma két fiúkkal, az 1980-ban született Dénessel és a ’82-ben érkezett Ákossal teljes a család.

A fiatal házaspár Tiszaszalkán állt munkába, ahonnan egy alkalommal Nyírbátorba látogattak. Szerelem volt ez első látásra. Hiába hívták korábban Vásárosnaményba a művelődési osztályra, Nyírbátor hangulata vonzotta mindkettőjüket. Állást kerestek itt, és kaptak.

Az akkori 3-as iskola cigányrészlegében tanított öt évig Petróczki Ferenc. Elvégezte még a pedagógia szakot, és jó emlékeket őriz a gyerekekről. Izgalmas és eredményes munka volt ez, ha nem is nevezhető könnyűnek. Még a keresetre sem panaszkodott. A pályakorrekciójának más okai voltak. Ő mindig közösségben érezte jól magát, szerette a különböző klubmozgalmakat, és ennek feltétele, hogy tiszteletben tartja a többieknél előforduló másságot.

A nyolcvanas évek közepén azonban, a harmincadik évéhez közeledve − 1955-ben született -, úgy érezte, egész addigi értékrendje felborul, ha elviseli a rá nehezedő nyomást, amit leginkább kisszerűsége miatt tűrt nehezen. Akkor még nem lehetett tudni, hogy a kiskirályok korlátozatlansága meddig terjed, ezért olyan munkahelyet keresett, ahol nem gáncsolhatják. Ez a választása később, más szempontok miatt is szerencsésnek bizonyult.

Az Állami Biztosító üzleti vezetőt keresett. A városi fiókvezető nem függött sem a helyi párt, sem az állami vezetőktől, és maga mellé vette a tanulni is kész új munkatársát. Petróczki Ferencnek ez valóban sok új tanulnivalót hozott. Elvégezte a külkereskedelmi főiskolát, és olyan szakmai ismeretek elsajátítása várt rá, amelyek túlmutattak az ügynöki teendőkön, a gazdasági élet működésének az ismeretét kívánták. A sors úgy hozta, hogy rövidesen követhette nyugdíjba vonult főnökét a fiókvezetői székben. Így érkezett el az 1990-es év. A szakmában jó ajánlásokkal rendelkező szakember egy amerikai pályázattal egyéves amerikai ösztöndíjat kapott, fél évre a családját is kivihette volna. Ugyanakkor értesült arról, hogy polgármesternek választották. Döntenie kellett és maradt.

A polgármesterséget azonban nem véletlenül nyerte el. A nyolcvanas évek második felében már többféle pártkezdeményezés, méginkább egy szerveződő ellenzékiség volt megfigyelhető, amiket ő nagy figyelemmel kísért. A lakitelki találkozón megfogalmazottak, az MDF programja állt hozzá közel, és így ő alapította meg Nyírbátorban ennek a pártnak a helyi szervezetét.

Polgármestersége alatt három fontos feladat megoldására törekedett eddig, és tarja most is céljának. 1990 egy kis csalódást is jelentett számára. Kiderült, hogy a politikai kultúra nem tud felülemelkedni a korábbi korszak sorvasztó, kirekesztő hagyományán, sőt a módszereiben felfedezhető továbbra is a többes erkölcs. Ennek veszélye − úgy véli −, ma is fennáll, a demokrácia még tananyag. A másik a hivatali munkájának a megszervezése. Sokat kellett változtatnia a hivatali szemléleten, de szakmai gondja csak kevés emberrel volt.

Az újabb választáson elért sikere azt bizonyítja, hogy a város igazgatását sikerült úgy megszerveznie, hogy rá az ügyvitelen túl a városfejlesztés stratégiai döntései, azok kidolgozásai várnak. Ez ennek a munkának a legszebb része, a harmadik feladata, Nyírbátor jelen és jövőbeli arculatának a kidolgozása. Kötődni kell a múlthoz, a kulturális hagyományokhoz, de tudni kell, hogy a városiasodáshoz a gazdaságon és a jó infrastruktúrán keresztül lehet eljutni. Az iparszerkezeten változtatni kell, a határmentiségből kereskedelmi előnyt kellene teremteni.

Nyírbátor és a megye gazdasági helyzete gyors felzárkóztatási politikát kíván. Nem lehet a sáros utcákon európai rangú fesztivált rendezni, de csillogó rendezvények sem tudják enyhíteni a mindennapi megélhetés gondját.

Az ellentmondások itt még erősebbek, mint az ország más részeiben, de az emberekben meg van a szándék, hogy a szépet és a jót megtartsák, maguknak boldogulást keressenek. Az MDF helyi és megyei politikusaként a politika ezért jelent számára jövőt, amit most elméleti szinten tanul, és a gyakorlatban életformájává választott.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése