Bélteki Gyula

Polgármester,

Nyírpilis

szszn_12-138_belteki_gyula.jpgNyírbátortól néhány kilométerre, a bátorligeti ősláp szomszédságában fekszik Nyírpilis. Az alig hétszáz lelkes település első emberével a falu központjában álló hivatali épületben találkozom.

A mindig megfontolt, nyugodt természetű ember most órájára pillant, s felhívja figyelmem a rendelkezésünkre álló idő rövidségére. Hamarosan kezdődik az önkormányzat dolgozóinak szervezett számítástechnika tanfolyam, amelyen a polgármester is részt vesz. Bélteki Gyula a továbbképzésre és az átképzésre is nagy gondot fordít, ami szerinte teljesen természetes egy olyan községben, ahol a megyei átlagot meghaladja a munkanélküliség. A lehetőségek szűkre szabottak, alkalmazkodni kell az adottságokhoz. Ezt szem előtt tartva a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzattal közösen több átképző tanfolyamot szerveztek már. A képzések a nyolc osztály befejezésére, a seprű- és kosárkészítői mesterség elsajátítására irányultak. A sikeres vizsgát tett hallgatók munkát is remélhetnek a tanfolyam befejezése után, az önkormányzat ugyanis létre kíván hozni egy seprű- és kosárkészítő kht.-t, ahol legalább harminc munkanélkülit foglalkoztat majd. Az értékesítést a faluvezetés megszervezi, de vesszőtelepítéssel is segíti a munkavállalókat.

Bélteki Gyula ezerkilencszáznegyvenhatban Tyukodon született, hatgyermekes, földműves család ötödik gyermekeként. A mezőgazdasággal igen fiatalon megismerkedett, s nemcsak megismerte, meg is szerette a mezőgazdaságot, s ez meghatározta egész életét. Ma, amikor hat hektáron gazdálkodik, szívesen idézi a gyermekkori emlékeket, például azt, hogy már tizenkét évesen aratott édesapjával. A szülőfaluban elvégzett általános iskola után a csengeri gimnáziumban folytatta tanulmányait, ezerkilencszázhatvanötben szerzett érettségit, majd a Hajdúszoboszlói Állami Gazdaságban dolgozott egy évig. Sikeres felvételi vizsga után megkezdte tanulmányait a Debreceni Agrártudományi Egyetemen, ahol ezerkilencszázhetvenben kapta kézbe diplomáját.

Pályakezdőként a csengeri termelőszövetkezetben kapott munkát, majd egy év gyakornokság után a tyukodi Kossuth Lajos Mezőgazdasági Termelő Szövetkezethez igazolt. Itt kilenc éven át dolgozott növénytermesztési ágazatvezetőként. Ezerkilencszáznyolcvankettőben feleségével együtt Nyírpilisre költözött, s a szomszédos Piricse szövetkezetében folytatta a munkát.

Időközben feladatot vállalt Nyírpilis társadalmi életében is, amelyet a lakosság önkormányzati képviselővé választásával hálált meg ezerkilencszázkilencvenben. A testületi munka során képviselő társaival és az akkori faluvezetőkkel együtt ismerkedett az önkormányzatisággal, a demokráciával. Amikor ezerkilencszázkilencvennégy elején a polgármester családi okok miatt elköltözött a faluból, Bélteki Gyulát bízták meg az alpolgármesteri teendők ellátásával.

Az őszi helyhatósági választásokig töltötte be a tisztséget, amikor úgy döntött, megméretteti magát, s független jelöltként indult a polgármesteri székért. Akkor és négy év múlva is bizalmat szavaztak neki Nyírpilis lakói, így most már második ciklusát tölti a falu első embereként. Az elmúlt hét évben a község lakóinak igényeit igyekezett kiszolgálni, amely az intézmények korszerűsítésében, az infrastruktúra bővítésében, az egészségügyi ellátás modernizálásában és a szociális gondoskodás megalapozásában öltött testet. Az általános iskola és az óvoda fűtésrendszerének, illetve vizesblokkjának kiépítése éppúgy nevéhez fűződik, mint a könyvtár átalakítása és bővítése. Polgármestersége alatt új, a kor színvonalának megfelelő orvosi rendelővel gazdagodott a település, amellyel egyidőben a védőnői szolgálat korszerűsítését is megvalósították.

Mivel a falu lakossága elöregedett, indokolt volt egy idősek napközi otthonának a kialakítása, amely mintegy húsz fő egész napos ellátását biztosítja. Jelentősen bővült az általános iskola eszközkészlete is az elmúlt években, különösen nagy gondot fordítottak a számítógép park fejlesztésére. Az infrastruktúra a szennyvízhálózat kiépítésével lesz teljes, a község első embere bízik benne, kedvező elbírálásban részesül erre irányuló pályázatuk. A millennium tiszteletére emlékparkot alakítottak ki a falu központjában, s elkészíttették a község jelképeit, a címert és zászlót.

Természetesen munka még akad bőven, amelyet a jövő évi választások után is polgármesterként szeretne folytatni Bélteki Gyula. Hozzáteszi: amennyiben egészségi állapota engedi, s a falu lakói igénylik.

S mielőtt elbúcsúznánk, hogy időben odaérjen a továbbképző tanfolyamra, még megkér, ne mulasszam el megemlíteni azokat, akik munkájához a kiegyensúlyozott családi hátteret biztosítják. Nevezetesen feleségét, aki körzeti ápolónőként dolgozik Nyírpilisen, huszonnyolc éves Csaba fiát, aki ma Székesfehérváron él, huszonöt éves, a fővárosban élő és dolgozó Bea lányát, illetve a két évvel fiatalabb Katalint, aki ugyancsak Budapesten találta meg számítását.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése