Trefán Gábor

Polgármester,

Ömböly

szszb 15 mcs Trefán Gábor.jpgElső négyéves polgármesteri ciklusát tölti Trefán Gábor Ömbölyön, a román határtól alig 1 kilométerre. A 2002-es őszi önkormányzati választáson a községben hárman indultak a polgármesteri székért, köztük volt az előző polgármester is. A szavazáson 54,4 százalékkal, meggyőző aránnyal az ömbölyiek a független Trefán Gábort választották meg a település első emberének. Nagyobb, látványos kampány nélkül zajlott le az önkormányzati választás, a jelenlegi polgármester a falubelieknek egy előadás keretében ismertette főbb programpontjait, mit szeretne a következő négy évben megvalósítani. Nem voltak hangzatos, felelőtlen ígéretek, azért sem, mert Trefán Gábor korábban a képviselő-testület tagjai volt, tehát ismerte a falu mindennapjait, gazdasági lehetőségeit.

– Olyan programpontok szerepeltek és szerepelnek az elképzelésemben, amelyeket meg lehet valósítani, s amelyek megkönnyítik az itt lakók életét – mondta a polgármester. Ilyen például: eddig négyórás munkakörben dolgozott a hivatalsegéd, ezt nyolc órára bővítették. Tették mindezt azért, hogy a helybeliek ügyes-bajos dolgát helyben tudják elintézni. Korábban Nyírbéltekre küldték a problémákkal a helybelieket, ezután már kevesebbszer kell a szomszéd településre menni. A polgármesteri hivatal számítástechnikai parkjának bővítését tűzte ki célul Trefán Gábor, ami meg is valósult, hiszen a beszerzéshez szükséges összeget pályázaton nyerték meg. Mindez megkönnyíti a hivatali dolgozók munkáját.

Emellett az ömbölyi iskolás gyermekeknek egy számítástechnikai oktató termet is be szeretnének rendezni. A polgármesteri hivatal előtti teret rendbe hozták, az egykori legelő helyén egy gyönyörű parkot kívánnak létesíteni. A hivatal nagyon régi, még a cselédvilágban épült. Bár a kilencvenes években kívülről kétszer is felújították, kitatarozták, a belső felújításra viszont nem jutott pénz. Erre, valamint a csapadékvíz-elvezető csatornák felújításához pályázaton szeretnének pénzt elnyerni. Több évtizedes hiányt pótolva tavaly novemberben megrendezték az idősek napját, amit hagyományos minden évben meg szeretnének tartani. Karácsonyra minden család iskoláskorú gyermeke 1500 forintos egyszeri ajándékot kapott, ezen kívül minden ömbölyi család egy-egy csomag szaloncukrot vehetett. Ezzel kívánt kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog újévet az ömbölyi polgármester valamint a hivatal munkatársai. Létrehozták az Ömböly Községért Alapítványt 200 ezer forintos induló tőkével. Megrendezték az óévbúcsúztató bált, februárban a Nemzeti Kamaraszínház társulata Usztics Mátyás vezetésével a gyermekeknek készített műsort.

Ömbölyön 468-an laknak, kis csendes község, a lakosság létszáma évről évre 5–6 fővel csökken. Korábban szó volt arról, hogy a közelben egy határátkelőt építenek, de a szűkös anyagiak miatt mindez lekerült a napirendről. Illegális határátkelőket minimálisan észlelnek, a híradásokból hallott afgán, kínai és egyéb menekültek nem ezen a részen érkeznek Magyarországra.

A község egyébként Nyírbéltekkel közösen tart fent óvodát és iskolát, illetve körjegyzőség van a szomszéd településsel. Ömbölyön működtetnek óvodát, az alsó tagozatosok is ide járnak, a felsősök már Nyírbéltekre.

Sajnos a foglalkoztatottság terén a polgármester már nem tud igazán pozitív dolgokról beszámolni, ugyanis a helyben működtetett varrodát a máriapócsi tulajdonos bezárta. Arra hivatkozott, hogy csökkent a megrendelés. Emiatt sokan kénytelenek bejárni Nyírbátorba dolgozni, a többieket a helyi és környékbeli vállalkozók foglalkoztatják. A tervek szerint Nyírbélteken mágneses motorokat összeszerelő üzem létesülne, s az ömbölyiek reménykednek abban, hogy közülük néhányan ott dolgozhatnak. Turisztikai szempontból ideális környék Ömböly, hiszen nem is olyan messze van hozzá Bátorliget, a világhíres ősláppal. A környéken végig erdőket telepítettek, a polgármester szerint az akác virágzásakor igazán érdemes ide kilátogatni.

A helyi vállalkozók közé tartozik a polgármester is, aki ugyan Nyírbátorban született, de évtizedek óta Ömbölyben lakik. Villanyszerelő szakmunkás végzettséget szerzett, a szakmában közel másfél évtizedet dolgozott, majd mezőgazdasági vállalkozó lett.

Ennek több oka is volt: a környékben a szakmájában kevés volt a munkalehetőség, itt telepedett, nem szándékozik elköltözni, ezért váltott. Földet vásárolt a környéken, ezen főleg dohányt termeszt. Azért is választotta ezt a növénykultúrát, mert villanyszerelőként évekig szerelte a dohányszárítókat, megismerte a működésüket.

A dohánytermesztők idén szövetségbe tömörültek az eu-s elvárásoknak megfelelően, s ehhez a szövetséghez Trefán Gábor is csatlakozott. Mezőgazdasági vállalkozóként közel tíz éve termeszt Virginia-dohányt. A polgármester, amikor a termelőszövetkezetnél villanyszerelőként dolgozott, helyben családi házat vásárolt, amit azóta többször is felújított. Két gyermeke közül lánya 19 éves, a fia 10 éves, a felesége a háztartással foglalkozik. A polgármester hobbija a sport, szeret focizni, de erre egyre kevesebb ideje van, hiszen a hivatali, valamint a mezőgazdasági munkák igencsak elfoglalják.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése