Nagy Csaba

Polgármester,

Nyírgelse

szszb_22-184_nagy_csaba.jpgNyírgelse jellegzetes, de mégis egyedinek mondható nyírségi település. Sokan eldugottnak vagy zsáktelepülésnek hiszik, pedig közúton és vasúton könnyen megközelíthető. Az utóbbi másfél évtizedben megyénk számos településén diplomás embert választottak polgármesternek. Főleg pedagógusokat. Nyírgelse kivétel. Itt Nagy Csaba, szociális munkás diplomával rendelkező fiatalember látja el a polgármesteri feladatokat.

Könyvsorozatunkban örökítsük meg, hogy 2006-ban, a helyhatósági választások előtt kik irányítják a község életét. Alpolgármester: Goda Ferenc. Jegyző: Karóczkai Istvánné. Az önkormányzat tagjai: Enyedi János, Földesi László, Kovács Miklós, Rajtik János, Pintye Magdolna és Baloghné Enyedi Györgyike.

A bemutatáshoz használjuk fel azt a kiadványt, amely a 2002. évi adatokat rögzítette. „A 27,6 négyzetkilométer közigazgatási területű, 1172 lakosú, 492 lakásból álló település Hajdú-Bihar megye határánál fekszik. A közüzemi ivóvízhálózatra a lakások 74 százalékát, a vezetékes gázhálózatra 35 százalékát csatlakoztatták, szennyvízcsatorna-hálózat még nincs. A kereskedelmi ellátást 12 üzlet és három vendéglátóhely szolgálja. Orvosi rendelő és fiókgyógyszertár van a községben. Az 50 férőhelyes óvodába 57 gyermeket írattak be. A 150 iskolai tanulóval 13 pedagógus foglalkozik. Az önkormányzati könyvtár négyezer kötetes. A községben hét gazdasági szervezet (ebből négy kft., egy szövetkezet, kettő bt.) és 24 egyéni vállalkozó működik. A mezőgazdasági összeírás során, 2000 tavaszán a településen 414 egyéni gazdaság volt, közülük 318 állatot is tartott.”

lp

Az adatok azóta természetesen változtak. A csendes, akácosokkal övezett Nyírgelsén mostanában is tartanak juhokat, és van, aki nagyban termel dinnyét. A földrajzi fekvés jó. Közúton és vasúton Nyírbátor és Debrecen könnyen megközelíthető. Összekötő út vezet Nyírgelséről Nyírmihálydiba és Szakolyba. A máról és az elképzelt jövőről is informált a derék polgármester. Ezt a következőképpen jegyezte le e sorok írója:

Nyírgelsén a helyi önkormányzat a közelmúltban elfogadta a település hosszú távú rendezési tervét. Az orvosi rendelő és az idősek otthona is bővül az elképzelések szerint. A rendezési terv 2006 szeptemberében lép hatályba.

Nagy Csaba polgármester elmondta: a település egészségügyi létesítménye korszerűtlen, pályázati pénz felhasználásával belátható időn belül felújítják, bővítik. Az idősek otthona ugyan korszerű, de csak 14-en lakhatnak itt. Elég nagy az igény a beköltözésre, ezért határoztak a bővítés mellett. A terv szerint a bővítés után 30 személyes lesz az otthon. A bővítés során egy korszerű konyhát is építenek. Nem csak az idősek, a kicsinyek is kinőtték otthonukat. Az óvoda felújítása, bővítése is szerepel a tervek közt. Az óvoda felújítására már meg is van az engedélyes terv. Az orvosi rendelő felújításához is van engedélyes terv.

A rendezési terv a teljes infrastruktúra kiépítését célozza meg. A szennyvízhálózat kiépítése például a közeli tervek közt szerepel. Később ipari részt alakítanak ki a település szélén. Ide kisüzemeket építhetnek majd. Igény szerint új utcát nyitnak az építkezőknek. A faluközpont vonzóbbá tételére is gondolt az önkormányzat: a Petőfi teret felújítják, megszépítik.

Itt van a görög katolikus parókia, ennek felújítása is szerepel a rendezési tervben. Az orvosi rendelő és lakás, valamint a védőnői iroda külön kis fejezetet érdemel Nyírgelse bemutatásánál. A régi, elavult épületben nagy a zsúfoltság, korszerűtlen körülmények közt dolgozik az orvosnő és a védőnő is. Az önkormányzat az utóbbi években több pályázatot adott be a felújításra, bővítésre, a pályázatok sajnos nem nyertek. A polgármester a helyi képviselőkkel bizakodó, újra pályáznak…

Nyírgelse nem mondható turisztikai helynek. Ám van egy híres szülötte, aki az utóbbi években hazalátogatott. Ő az Angliában élő dr. Karászi Kulin János nyugdíjas repülő-vezérőrnagy. Díszpolgári címet kapott az önkormányzattól. Végül, de nem utolsó-sorban nézzük Nagy Csaba életútját!

Ez a szimpatikus, keménykötésű, bajuszos fiatalember megyénk egyik legfiatalabb polgármestere. Tősgyökeres nyírgelsei szülők gyermekeként 1968-ban született. Nyíregyházán érettségizett.

Külföldön szerzett élet- és munkatapasztalatokat. A Debreceni Egyetem Főiskolai Karán levelező úton szociális munkás diplomát szerzett. Most egyetemi kiegészítőre jár, másoddiplomát szerez.

A helyi polgármesteri hivatalban szociális előadóként dolgozott, 2002-ben választották polgármesternek. Felesége Nagyné Kutasi Csilla. Csaba fiuk hét-, Luca lányuk hároméves. Nagy Csaba szeretné, ha a feldolgozó üzem távlatokban is iparűzési adót fizetne a nyírgelseiek javára.

Az egyéni és családi boldogulását szorgalmas munkával és tanulással segíti elő.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése