Dr. Hancsicsák Mihály

Jegyző,

Nyírlugos

szszb 25 és Hancsicsák Mihály dr.jpgAlig ülünk le beszélgetni, megszólal a telefonja. Alig hiszek a fülemnek: Tinódi Lantos Sebestyén melódiája zenél. „Sommáját írom Egör várának, megszállásának, viadaljának…” Zavartan kap a zsebéhez, elnézést kér, és kikapcsolja a készüléket. Mondom is, sokféle csengőhangot hallottam már, de ilyet? Magyar is, történelmi is… „Vonzódom a történelemhez” – adja magyarázatát a dolognak Hancsicsák Mihály. „Gyermekként arról álmodoztam, régész leszek.” Nehezen elmosolyodó típus, de most felszabadultan nevet, örül, hogy felszínre került ez a régi emlék. Ha már történelem, röviden érintjük a város nagy szülöttét, Kossutány Tamást, akinek cirkalmas betűkkel írt egykori diplomája a polgármesteri hivatal folyosóján függ. A régi írás latin betűit silabizáltam, amíg vártam, és meg is találtam a kulcsszót: „nyirlugosiensis”, vagyis nyírlugosi. „Pedig az erdélyi Lugos is magáénak gondolja Kossutányt, de hát oda van írva feketén-fehéren” – csillantja meg a tárgyban való jártasságát a jegyző. Aztán a ma ügyeire terelődik a szó, egyszersmind a mosoly is lehervad a jegyző arcáról.

„Nem normális ez az ország” – fakad ki indulatosan. „Olyasmire fecséreljük időnket, és energiánkat, ami helyett valóságos problémák megoldásával foglalkozhatnánk. Ami régebben normatívaként járt az önkormányzatoknak, arra most pályázni kell. Az adott kérdésben a szükség, a rászorultság ugyanúgy megvan, most azonban hosszadalmas bürokráciával kell igazolni.” Könnyedén forgatja a szót, és logikus érveléssel bizonyítja igazát Nyírlugos jegyzője. Végül is 27 esztendeje dolgozik az önkormányzatban, és hogy pontosak legyünk, annak elődjében. Ismeri a helyet, és a ranglétra valamennyi fokán végiglépdelve minden elképzelhető kritikus helyzettel volt alkalma megismerkedni. A Debreceni Közgazdasági Technikum elvégzése után gazdálkodási előadóként kezdte, és hamar kamatoztathatta képesített könyvelői és vállalati tervezői ismereteit. Alig melegedett meg friss beosztásában, ’84 és ’89 között már a főiskolán bővíti tudományát. Itt egy kis kitérővel megint alkalom nyílik a történelemben gyökerező humorra. „Közben letudtam a katonaságot, és mivel éppen a rendszerváltás idejére esett, bevonultam mint elvtárs, közben bajtárs lettem, és tartalékos hadnagy úrként szereltem le.” Nem először mesélheti a sztorit, nagyot nevetünk a békés átalakulás angyalbőrben átélt idő megszépítette viszontagságain.

Hősünk a diploma után egy évvel már vb-titkár, és ez is olyan beosztás, amit lassacskán meg kell magyarázni, mit is takar. Most még azonban elegendő hozzátenni, a mai jegyző feladatai hárultak rá. A vb-titkár és a jegyző egyaránt a törvényesség őre, annyival megnehezítve, hogy egyszerre kell megfelelni a paragrafusoknak és mindazon kívánalmaknak, amelyek a képviselőtestülettől érkeznek. Egyáltalán nem könnyű, de nem is feloldhatatlan. Bizonyítja ezt az a töretlenül ívelő pálya, amelyet sem helyi kritika, sem pedig a törvényesség magasabb szervei nem törtek meg.

Hancsicsák Mihály ’90 decemberében nyerte el napjainkban is viselt titulusát. Szerényen teszi hozzá „és dr.,” mivel nem is olyan rég a jogi egyetemet is elvégezte. A jövő történészeinek lesz mit bogozgatniuk a rendszerváltás utáni évek történetében, hiszen az egyén életében annyi minden változott, hogy maga is alig képes pontosan idézni. Miközben Nyírlugos faluból nagyközség, majd város lett, vezetői, polgárai csak gyorsvonati sebességgel tarthatták az iramot a fejlődéssel. Amíg a jegyző jogra járt Debrecenbe, pedagógus felesége a böszörményi főiskolán tanult újabb diplomájáért. És elérkezett az ideje, hogy a sokat látott krónikásnak is elkerekedjen a szeme: mindeközben öt gyermekük született. Soroljuk fel őket érkezésük sorrendjében: Kati, Henrietta, Adrienn, (ők ikrek, öt perc különbséggel) Mihály, és Valentina. 2008-ban ugyanazon a hétvégén vették át mindketten a diplomát a Debreceni Egyetemen. Egyikük szombaton, másikuk vasárnap. Amikor a népes családot a portás a második bevonuláskor felismerte, szóvá is tette: maguk mindennap kapnak egy diplomát? Valentina, a legkisebb gyermek pedig a következő este azon kapta az apját, hogy tévét néz. Meg is rótta: te miért nem tanulsz, apa?

A mamának, Majóczki Katalinnak, akit Ebesről hozott Hancsicsák Mihály, nem nagyon lesz alkalma a képernyő előtt ülni, mert a napokban vették fel az ELTE-re, ahol gyógypedagógus képesítést szerez majd. Hogy oldják meg, hogy havi egy hétre elmegy Pestre… A jegyző úrnak mindenesetre volt alkalma megtanulni az egyeztetést különböző érdekek között, hiszen az önkormányzatban éppen ez a feladata. Családfőként is egészen biztosan megtalálja a megoldást. Sorolja is, mi jöhet szóba, de láthatólag nem dőltek még el a dolgok.

Egy a biztos, azt az újabb diplomát meg kell szerezni, mert a város iskolájában nélkülözhetetlen egy ilyen képzettségű pedagógus.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése