Dr. Fekete Erzsébet

Jegyző,

Penészlek, Nyírpilis

szszb_13-184_dr_fekete_erzsebet.jpgSzabolcs-Szatmár-Bereg megye déli csücskében, a magyar–román határ mentén, Hajdú-Bihar megye szomszédságában fekszik Penészlek. A rendezett település központjában, Európa egyik legnagyobb görög katolikus temploma közelében park vezet a polgármesteri hivatalba, ahol dr. Fekete Erzsébet jegyzővel idézzük a múltat.

– Nyírbátorban születtem ezerkilencszázhatvanegy augusztus huszonhatodikán. Gyermekéveimet Nyírmihálydiban töltöttem a szülői házban, általános iskolai éveim is a településhez kötődnek. Édesanyám otthon dolgozott, így a bátyámmal minden gondoskodást, segítséget megkaptunk, arra neveltek bennünket, hogy az embereket tiszteljük, a rászorulóknak pedig segítsünk. Gyermekkorunk meghatározója volt a nagyszülők közelsége is, akiktől megismertük a falu történetét, régi emlékeket. Az általános iskolában minden pedagógus arra törekedett, hogy megszerezzük a szükséges tudást, megtanítottak bennünket tanulni, szeretni az iskolát, a környezetünket. Ilyen indíttatás után nem volt nehéz bekerülni a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumba, ahol kémia tagozatos osztályba jártam. A középiskolai évek elején gyógyszerésznek készültem, később azonban a humán tárgyak felé fordult az érdeklődésem, s úgy döntöttem a jogi karra felvételizek. Az egyetemen a magyar és egyetemes jogtörténet, a nemzetközi és a magánjog érdekelt, de leginkább a civilisztikai tárgyak kötöttek le, ezekből tudományos diákköri dolgozatot is írtam.

Summa cum laude minősítésű diplomáját ezerkilencszáznyolcvanhatban vette át az NME Állam- és Jogtudományi Karán Miskolcon. Ugyanitt végezte el a MÚOSZ Újságíró Stúdióját, s munkája mellett a Déli Hírlapban publikált. Első munkahelye a Debreceni Városi Bíróság volt.

– Nagyon sokat tanultam ott. Gyakorlatban láthattam és sajátíthattam el a jog érvényesülését, alkalmazását, amely a további szakmai előmenetelemben rendkívül nagy segítséget nyújtott. Később a miskolci Ingatlankezelő Vállalat igazgatási és jogi osztályán dolgoztam, majd a Nyírbátori Cipőgyár igazgatási és jogi osztályvezetője lettem.

Szülőföldemre a szüleim szeretete hozott vissza elsősorban, a közelükben akartam lenni, segítve mindennapjaikat. A közigazgatásban ezerkilencszázkilencvenegy január elseje óta dolgozom, ekkor lettem Nyírpilis jegyzője. A település korábban Piricse társközsége volt, így feladatom volt az önálló hivatal kialakítása, a köztisztviselők kiválasztása, az intézmények működésének megszervezése. Ezek a feladatok igen komoly kihívást jelentettek, de ma is úgy gondolom, hogy megérte, hiszen a falu lakossága számára színvonalas szolgáltatást tudunk nyújtani. A község máig sem tudta ledolgozni a társközségi létből adódó hátrányt, de az infrastruktúra fejlődött, kialakult a teljes intézményi háttér (óvoda, iskola, művelődési ház, idősek otthona), elkészült a Nyírbátort Nyírpilissel összekötő út. A lakosság minden rétege számára igyekszünk biztosítani a megélhetés feltételeit.

Ezerkilencszázkilencvenkettő óta Penészleken is ellátja a jegyzői feladatokat.

– Számos beruházást sikerült megvalósítani a jegyzőnő segítségével, aki a falu menedzselésével kapcsolatos feladatokat éppoly precízen végzi, mint mindennapi munkáját – mondja róla Klenik Sándorné polgármester.

Penészleken is az infrastruktúra fejlesztése volt az elsődleges feladat, amely a szennyvízhálózat kiépítésével lesz teljes. Korszerűsödött a vízhálózat, hidroglóbusz épült, fejlesztették a belterületi úthálózatot, az intézményekben elvégezték a szükséges felújításokat, korszerűsítették a munkavégzés feltételeit.

– Azt gondolom, a polgármesteri hivatal köztisztviselői a közszolgálatot nagyon komolyan veszik, hiszen a település lakossága számára mi nyújtjuk a legnagyobb segítséget, minden „ügyes-bajos” dolgukban eljárva, felvilágosítást, tanácsot adva. Számomra nagyon fontos a községben élők komfortérzete, ezért mindent megteszek a közvetlen és jó kapcsolat megtartása érdekében. A település vezetőivel ugyancsak jó a kapcsolatom, a közös célok érdekében eredményesen tudunk együtt dolgozni, bár az önkormányzatok helyzete egyre nehezebb. Célom, hogy a közigazgatásban is érvényesüljenek a minőségbiztosítás követelményei, így a következő években ennek megteremtéséért kívánok dolgozni. Úgy gondolom, a közigazgatás rendkívül szerteágazó, de érdekes szakterület, így a jövőben is itt szeretném kamatoztatni a tudásomat.

A rendelkezésére álló szabadidőmben a Nyírbátori Kézilabda Klub elnöki teendőit látom el, sokat járok a mérkőzésekre, próbálom megteremteni a működés feltételeit. Ezentúl szeretem a természetet, különösen a víz közelsége vonz, így gyakran járok természetes vizekhez. Mindkét településhez nagyon kötődöm, számomra az itt élő emberek sorsa meghatározó, elmondhatom, hogy a Dél-Nyírség a szülőföldem a múltam, a jelenem és remélem a jövőm is.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése