Papp Bertalan

Polgármester,

Máriapócs

Papp Bertalanszszb 27 ncsé.jpgKülönös hangulata van Máriapócs városának! Hétköznapi mivoltában csend, meghittség honol, amikor mindenki teszi a dolgát, még a harangszó is halkabban szól. Vasár, és ünnepnapi időben forgalmas, zarándokokkal teli, a harang idehívja nemcsak a környékbeli települések híveit, hanem messze országból, távoli vidékekről is az üdvözülni vágyó keresztény embereket. Az itt élők pedig az ideérkezőkért vannak, mert a lelki táplálék után az embernek fizikai táplálékra is szüksége van, amit itt szintén megtalálnak. A 2240 lelkes, kultikus település a legkisebb városa lett az országnak, amikor 1993-ban városi rangját visszakapta.

Mezőváros volt 1816-ban, még vásártartási joggal is felruházták a Silc földbirtokos család ideje alatt. Az 1600-as években Ázsiából betelepülő ruszin családok magukkal hozták a görögkatolikus vallást, amiből ma is táplálkoznak. A gyökerekből merítenek és élnek, mert jelenkorát a vallásturizmus határozza meg. Kőtemplom lett a fatemplom helyén, amit 1948-ban Bazilika Minor rangra emeltek. Önellátó szerzetesrenddel, apácazárdával, mára az egyedüli megmaradt monostor a Kárpát-medencében. Nem csupán rang, de megtiszteltetés is egy ilyen település polgármesterének lenni. Papp Bertalan 2010-ben megmérettetett, és a megismételt önkormányzati választás után kellő alázattal azonosul azzal, mit jelent e kis városka első emberének lenni. Szó szerint úgy fogalmaz, polgármester helyett ő inkább polgárinasnak vallja magát. Ez a feladat azért is nagy megtiszteltetés számára, mert állami gondozottként, majd neveltőszülőknél növekedő gyermekként az élet ajándékának és isteni gondviselésnek tartja ezt a kihívást. Szerény személyében egy karrier kezdetének. Hálával tartozik ezért nevelőanyjának, akire ma is felnéz.

Az 1961-ben, Nyírbátorban született fiú az általános iskola befejezése után Máriapócsról a nyíregyházi Zrinyi Ilona Gimnáziumba került. A Testnevelési Főiskola is kellő követelményt állított elébe, hogy maximálisan próbáljon teljesíteni, helytállni az életben is. A sport nagyon is megtanítja erre az embert, de sportedzőként ugyanezt kell a tanítványaiba, a gyerekekbe is beleplántálni: kitartani, nem feladni, mindent végigcsinálni. Az asztalitenisz sportág megyei elnökeként évekig tevékenykedett, dolgozott vízműnél, közben önkormányzati képviselőként is megismerték az emberek. ’94 óta a Településfejlesztési Bizottságban, az Ügyrendi Bizottságban tett Máriapócsért. Családjában két főiskolás leányt nevelnek feleségével, aki postai alkalmazott.

A kegytemplom közelsége, a görög-katolikusok központja, a kőből épült bazilika nagy kohéziós erőt teremt nemcsak a Máriapócson élőknek, hanem a Kárpát-medencében és a világ más tájain élő magyaroknak is. Nincs is a településen református templom, hiszen a lakosság 90%-a katolikus. Maga Papp Bertalan is református, de megismerve és elfogadva a katolikus hitet, mindent megtesz azért, hogy e szigorú rend szerint éljen.

Most az önkormányzatban, a testületben azért küzdenek, hogy túléljék ezt a válságos időszakot. Beinduljanak a vállalkozások, elsősorban a vendéglátói szolgáltatások, de a termálvíz is tartogat lehetőségeket. Az 1991-ben itt járt II. János Pál pápa emlékére elnevezett Pápa-tér folytatásában a csónakázó- és horgásztó, a szabadidő-park terül el, ahol a Keresztelő Szent János kútjában egy Hajdúszoboszlóval egyenértékű minőségű termál gyógyvíz rejlik.

Mezőgazdasági hasznosítása is körvonalazódik már a munkanélküliség enyhítésére. Városi gombák nőnek majd a főtérre. Jelenleg közmunkaprogram folyik. Az új óvoda, a két tannyelvű iskola, a könyvtár is gyarapodott a fejlesztések során, de most jön el az az időszak, amikor még nagyobb fejlődés elébe néz a város. Már megépült egy 3 km-es kerékpárútszakasz, amely a város nyíregyházi elágazásától a bazilikáig tart. Mária Út vezet Máriazelltől Máriapócson át Csíksomlyóig. Számtalan civil szervezet működik a városban, van Pócsi Újság, és van városi televízió. Működik Ruszin és Cigány Kisebbségi Önkormányzat. A vendégházak, a RabócsiRing is az idelátogató vendégek komfortérzetét növelik. Ha egészség van, a munka is maradéktalanul el van végezve, így a polgármesternek ebben a kívánságában minden benne rejlik.

Hogy a máriapócsi templom kegyelmek helye, azt a könnyezések, a csodába illő gyógyulások tanúsítják. Bár manapság már nem történnek olyan látványos és nagy csodák, amiről a szülők a gyermekeiknek mesélnek, de aki hisz benne, annak az életében ma is képes csodát tenni.

Máriapócs az országban elsőként Nemzeti Zarándokhellyé vált, és a  „Nemzet Szentélye” címet is elnyerte. Történjen bármi is az idők során, lengesse a szél jobbról vagy balról a zászlókat, Máriapócs minden körülmények között megmarad hitében, az ő világraszóló küldetésében: őrizni Mária könnyeit az Isten dicsőségére, az emberek üdvösségére!

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése