Oszlávszki László

Vállalkozó,

Máriapócs

szszb_04-164_oszlavszki_laszlo.jpgA meglévő kevés lehetőséget kell minél jobban kihasználnunk Szabolcsban  − vallja Oszlávszki László máriapócsi vállalkozó. S nemcsak így gondolkodik, így is cselekszik. Az elmúlt évtizedben többször váltott, igazodott a változó élethez, az igényekhez, a lehetőségekhez. Dolgozott a helyi, akkor jó hírű téeszben, egy ideig politikai munkát vállalt, belekóstolt a közéleti munkába, aztán  − csak úgy, mint a lengyel származású ősei  − a vasas szakmában és a gépkocsi szakmában kezdett el „utazni”.

A felesége segítségével farmerszerűen gazdálkodik, káposztájának egy részét a szlovákok vették át, 1995 nyarán a Pócs környéki homokra öntözőfürtöt hozott. Ő a helyi gazdakör egyik vezetője. Ő sok mindenre képes, róla mindezt tudni érdemes.

A felmenői, a nagyapja és a dédnagyapja kovácsmesterek voltak. Ütötték, formálták a vasat. Ő is a vasakhoz, a gépekhez vonzódott, ezért lett gépésztechnikus. Szaktudásával, keze munkájával hozzá járult ahhoz, hogy jól működjön az országos hírű máriapócsi tsz. Dolgozott a szövetkezet tmk-műhelyében, majd a szakipari részleg művezetője lett. (Egy darabig a nyírbátori járásban politikai munkát végzett.)

A 80-as évek végén az édesapja itt Máriapócson fémforgácsolással foglalkozott. Segített neki. Ebben az időben tíz-tizenhárom embernek adtak munkát és megélhetést. Megrendelőjük volt az ISG mátészalkai gyára. Szakmabeli  − mégpedig a javából  − az öccse is, akinek gépészmérnöki diplomája van, de jelenleg főleg fuvarozással, sőt nemzetközi fuvarozással foglalkozik. Lehangolódva mondja, hogy a rendszerváltás „padlóra tette” az ISG-t is, a vasas szakma (is) válságba került.

Oszlávszki László a fiatal városban műhelycsarnokot épített, önálló vállalkozásba kezdett. A munkahelyteremtő beruházásához támogatást kapott a megyei munkaügyi központtól és az Állami Fejlesztési Intézettől. A támogatásért hét ember foglalkoztatását vállalta, hosszabb távra. Az új és a régebbi csarnokban  − gazdasági szakzsargonnal élve  − két lábon állt. Gépkocsikat javított és fémforgácsolással foglalkozott. Az utóbbi tevékenységgel már alig-alig foglalkozik. Mondogatja: nem számolt a szegénységgel, illetve ekkora válsággal. A fémmegmunkáló gépek még megvannak, jobb időkre várnak.

Az autójavítás most is a tevékenységei közé tartozik. Hozzá teszi: a szerelő műhely nincs kihasználva. Nincs, mert a környéken sok a feketemunka. A konkurencia is nagy, hiszen az utóbbi években sok fiatal végzett a szakmunkásképző intézetekben az autós szakmákban. A feketén dolgozóknak alig van kiadásuk, neki, mint legális vállalkozónak viszont nagy a rezsije, a költsége.

A FÉMOSZ Bt.-hez tartozik mind az autószerelő műhely, mind a forgácsolóüzem. A szerelőműhelyben műszaki vizsgára készítenek fel, zöldkártyát állítanak ki, hétvégeken náluk ingyenes a hibafeltárás.

Az Oszlávszki házaspár 80 hektárnyi területen mezőgazdasági vállalkozásba kezdett. E jókora területen a gazdálkodásnak megteremtették a személyi és technikai feltételeit. Ennek az ágazatnak a vezetője a feleség. Az ágazat bemutatásához tartozik, hogy almást bérelnek a helyi téesztől. A szántóterületen pedig sok minden megterem. Fő termékük a napraforgó és a burgonya. A napraforgót szerződéses alapon minden mennyiségben átveszi alapanyagnak a nyírbátori növényolajgyár, a Bóni. A burgonya mind elkel a szabadpiacon. Jó üzleti kapcsolatot alakítottak ki a vasutasokkal. Pestről, sőt messzebb vidékekről a szezonban jönnek a vasutasok, és úgy viszik a burgonyát, meg az almát, mint a cukrot. Viszik, hiszen nekik a szállítás nem kerül semmibe, így időben és olcsón beszerzik maguknak a télire való élelem egy részét.

Kukoricát is jócskán termel a mezőgazdasági vállalkozás. Ezt a terméket pedig egy az egyben átveszi a helyi takarmánytáp-keverő üzem. Említést érdemel, hogy zöldségféléket is termelnek. Ez utóbbi termék zöme a hazai piacra kerül, de a káposzta egy részét a szlovákiai boltokba szállították.

A sokoldalú pócsi vállalkozó az elmúlt nyáron kutat fúratott és komplett öntözőberendezést vásárolt. Messze vannak ide a folyók, kevésszer érkezik e vidékre az égi áldás. Kellett hát az öntözőfürt, amely már az első évben meghálálta a ráfordított költségeket. Az öntözés meglátszott a termés mennyiségén és minőségén is.

A helyi gazdakör tagjai hosszú téli estéken összeülnek és szakmai fórumokat rendeznek. Szó volt, illetve szó lesz itt arról is, hogy a mezőgazdasági termékek egy részét itt helyben kellene feldolgozni. Közösen  − kinek mije van  − tervezgetnek egy feldolgozóüzemet, amely munkahelyeket is teremthet.

Oszlávszkiné pedagógus és vállalkozó. A nagyobb fiuk autószerelő, de most Kanadában, rokonoknál van szakmai és nyelvi gyakorlaton. A kisebbik fiuk és a lányuk még általános iskolás. Az ideális család asztalára halat és vadat is tesz néha a horgász-vadász családapa. Hobbija még a fotózás is. Van mit megörökítenie.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése