Papp Gábor

Vállalkozó,

Máriapócs

szszb_02-108_papp_gabor.jpgAttól a helytől, ahol a pápa misét mondott, csak kőhajításnyira van egy szép kis benzinkút. A korszerűbbek közül való. Mellette a bolt, amellett egy meghitt kis vendéglátóhely. A hátsó fertályon egy elkülönített részen gázpalackok állnak garmadába rakva, ez a gázcseretelep. A közelben egy pompás panzió. Csak pár méterre van ide a kövesút, amelyen kocsik suhannak el Nyíregyháza és Nyírbátor között. Ennél a keresztútnál megtankolhatsz, kocsit moshatsz, ajándékot vásárolhatsz, ebédelhetsz, aztán az emeleti szobák egyikében egy jót szusszanhatsz. Ebben a közegben dolgozik Papp Gábor vállalkozó, aki messze földről, vargabetűk leírása után érkezett ide.

A kút közelében a placcon egy kellemes színű, nyugati kocsi dekkol. Eladó. Pár hete még roncs volt, akár egy ócskavastelepre vihette volna egy teherautó. Mert Papp Gábor vegyesvállalkozó, többek közt használt és karambolozott kocsik felújításával is foglalkozik. Meg politikával is. Szívesen emlékszik rá, hogy reformkommunistaként küldött volt az MSZMP utolsó országos kongresszusán. A rendszerváltásról, a békés átmenetről is döntöttek itt, s ez országra szóló döntés gépezetében ő is egy kis fogaskerék volt. Most meg az MSZP elnöki tisztét tölti be a fiatal városban, Máriapócson. Mert hogy ott lakik. Mutatós, kényelmes családi fészket rakott itt, távol a főutak zajától.

Ezt megelőzően lakott már egy jó pár helyen. A szomszédos megyén is túl, Jászkiséren látta meg a napvilágot. Szülei rokonságának egyik ága-boga Székelyföldről való. A nagyapja Szolnok megyében híres bádogosmester volt, művészi munkáit messze földön is csodálták. Az apját − így az egész családot − Kisvárdára vetette a jó sorsa. Ide nevezték ki az apukát a dohánybeváltó vezetőjévé. Itt járta ki az általános iskolát Papp Gábor. Aztán gépész mezőgazdasági technikumba járt. 1969-ben felsőfokú technikusként a kálmánházi tsz-ben dolgozott. Tanult tovább, így lett gépész üzemmérnök. Családjával szorongott a kálmánházi kis lakásban, amikor kapott egy jó ajánlatot: mint már elismert szakember, menjen a máriapócsi tsz-be, itt, pontosabban Kislétán a közös tsz-ben tágasabb szolgálati lakás várja. Ment is családi érdekből, és azért, hogy a nagyobb téeszben lehetősége nyíljon a szakmai bizonyításra. Bizonyított is műhelyvezetőként, majd műszaki főágazat-vezetőként. Talán neki is köszönhető, hogy a tsz nyolc alkalommal nyerte el a kiváló címet. Még mindig meglévő örömmel említi, hogy országos vezetők, külföldi szakemberek jöttek a pócsi közös tsz-be, ahol a gépudvar működését követendő példaként említették.

Egy idő után − különböző okok miatt – „átnyergelt” a tsz-ben: kereskedelmi főágazat-vezető lett. Ebben a beosztásban országos tapasztalatokra tett szert, megismerte a kereskedelem örömeit és nehézségeit. Mondhatni: bábáskodott a piacgazdaság kialakításánál. Amikor a valaha szebb napokat látott tsz leszálló ágba került, ott volt a káefték megalakulásánál.

A naptár ’kilencvenegyet mutatott, amikor két nyírbogáti vállalkozó megkereste a máriapócsi polgármester asszonyt egy ajánlattal. Felajánlották, hogy pénzt hoznak Máriapócsra, befektetésüket benzinkútban képzelik el. Ehhez azonban helyi szakemberre is szükségük van. A polgármester asszony így kereste meg őt, aztán létrejött a megállapodás, beindult az üzlet… Felépült a benzinkút, rekordidő alatt, jó minőségben. Aztán a bevétel visszaforgatásával a panzió kezdett épülni… Megváltozott a környezet a kereszteződésnél.

Papp Gábor szeret több lábon állni. Van saját vállalkozása is, a máriapócsi 3 P Bt. Műszaki kereskedés és szállítás tartozik e betéti társaság profiljába. (Autómentője is van a kis cégnek.) Leleményességére jellemző: két büfékocsit átalakított mozgó hűtőkocsivá. E kocsik a környékbeli lakodalmakban pár napra lehűtik a temérdek ételt és italt. Egyik-másik lakodalomban a Gergely fia és zenekara szolgáltatja a zenét, húzza, pengeti a talpalávalót. Tervezik, hogy sátrat, sütő-főző alkalmatosságokat, menyasszonyi ruhákat is kölcsönöznek. Ha ez a tervük beválik, teljes körű lesz a lakodalmas szolgáltatásuk. (Hát még ha vőféllyel is szolgálnának.)

A sokoldalú vállalkozó természetesen nem szakadt el a földtől. Maga ápolja, gondozza a nyolcszáz almafáját. E tevékenység nem csak szakszerű munkát, kikapcsolódást is jelent számára. A folyamatos nagy-nagy hajtásból az is kikapcsolódás neki, hogy nyaranta családjával kiruccan szebbnél szebb hazai és külföldi tájakra. Azt tartja: egyszer élünk, miért ne látnánk világot. Kikkel is utazik e szép tájakra? A felesége könyvelő. Mindkét fia gépész, de Gábor rendőr, Gergely kútkezelő és mint már említettük, zenész. (Papp Gábor is zenélt ifjonc korában.) E sokoldalú, alapjában véve műszaki beállítottságú embernek van egy országos ötlete: szeretné létrehozni a maszek benzinkutasok érdekképviseleti szervezetét. Ha létrehozza, történelmet csinál vele.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése