Kulanda Ferenc

Cukrász vállalkozó,

Máriapócs

szszb 23 tk Kulanda Ferenc.jpgA sütemény ne utazzon – vallja Kulanda Ferenc cukrász vállalkozó Máriapócson, utalva arra, hogy faládában, vonaton, egy héttel az esemény előtt már elindult a megrendelőhöz az édesség. Ennek az időnek rég vége, épp ezért olyan minőséget és olyan árat alkalmaz, amelyért szívesen eljönnek nemcsak helyből, hanem Nyírbátorból, Ófehértóról, Kislétáról, Kállósemjénből, de még Nyíregyházáról is. Ma már hétvégenként három-négy esküvőre készíti az üzeme az édességeket. Húsvét, karácsony, ballagás és a nagyobb ünnepek környékén pedig négyszerese a forgalom a megszokottnak.

Nem szokványos életutat tudhat maga mögött Kulanda Ferenc, aki 1952. november 28-án Budapesten született néhai Sturcz Borbála (60) és Kulanda György (83) egykori irattárvezető fiaként. Felesége Szermecz Zsuzsanna, aki tanult szakmája szerint női fodrász, ám hosszú évek óta nemcsak neje, hanem társa is a vállalkozásban. A Nagy Medve cukrászda – utalhat a csillagképre és a cégvezető mackós termetére – a mérföldkőnek számító, 1991-es pápalátogatás után létesült. A fővárosi születésű tulajdonos – hallgatva a szülői szóra – édesapja szülőfalujában kezdte el az első, igazi családi vállalkozását. 1970-ben szabadult fel mint cukrász, és a Csemege, majd az átalakult Julius Meinlnél dolgozott. A katonaság után már 1974-ben üzletvezető-helyettesként tevékenykedett Pesten, az Erkel utca egyik cukrászdájában. Kereste a helyét, még öt évet arra is szánt az életéből, hogy a zárt világot és szoros irányítást maga mögött hagyva takarítson, ablakot tisztítson, parkettát csiszoljon.

Érettségivel és jogosítvánnyal a zsebében nem olyan nagy karriernek tűnt a takarítás. Visszavágyott az édességek világába. Megfordult a híres Szamos Marcipán manufaktúrában Pilisvörösváron, 1989-ben pedig Közép-Európa egyetlen kóser cukrászdáját bérelték három kollégával. Az öreg cukrász zsidó szigorúan felügyelte, hogy a vallási szokásoknak megfelelően készüljenek a termékek. Például az állati eredetű, csontból készült zselatint a növényi változatú, tengeri algával helyettesítették. A főnök ott állt a háta mögött, és azt is megnézte, hogy ebéd után melyik süteményből visz ki a vendégnek. A neves cukrászda tulajdonosa még az izraeli miniszterelnökkel, Ariel Sharonnal is parolázott.

A rendszerváltozás megérlelte Kulanda Ferencben a gondolatot a saját cukrászda megnyitására. Hosszú engedélyezési tortúra után ma már jegyzik a fogyasztók a Nagy Medvét. Négy alkalmazottat foglalkoztat, egyre hosszabb a heti nyitvatartási idő. Megfogalmazták már az elején szakmai hitvallásukat: hagyományos technológiával, modern gépekkel, kényelmesen akarják a finomságokat előállítani. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a sütemények elkészítésénél a gyümölcs, amely íz- és színvilágával felélénkítette a korábban megszokott, házi süteményeket. Előtérbe került az egészséges életmód, így a korszerű táplálkozás elveihez igazodva kevesebb cukorral, vajjal dolgoznak. Specialitásaik egyike a főzött vajkrém, a piskóta minden változata. A vevők az édes teát, a somlóit, és a csokis-gyümölcsös túrós süteményeket nagyobb mennyiségben viszik.

A technológia fejlesztésére, a modernizációra nagy gondot fordít Kulanda Ferenc. Ahogy megvette a nagyméretű bemutató vitrint, a látvány is elvarázsolta a vendégeket. Szintén jó befektetésnek bizonyult az energiatakarékos sütő, amely hamar behozta az árát energiaszámlában. A hűtőautó ma már elengedhetetlen egy korszerű cukrászüzemben.

Amikor fellapozzuk eddigi életének képzeletbeli történelemkönyvét, a vállalkozó most is megerősíti korábbi elgondolását: csak egyedül vagy családon belül szabad és érdemes saját üzemet működtetni. Bár az árai meg sem közelítik a Nyíregyházán megszokottat, és köszönő viszonyban sincs a fővárosi süteményárakkal, azért mégis annak örül a ma már máriapócsinak számító „Nagy Medve”, hogy a vevők visszajárnak hozzá, ő pedig feleségével együtt megél belőle. A multicégek által uralt és vezérelt vállalkozói világban ez nem kis teljesítmény. Büszke lehetne arra is, hogy egykor a Szakma Kiváló Dolgozója címet, majd a Szakma Ifjú Mestere címet is megkapta. A dicsőség azonban elszáll, neki naponta meg kell küzdenie az egyre szigorodó feltételekkel, az emelkedő költségekkel, a vállalkozásra rakódó ezernyi teherrel. Ám a belépő vendéget nem ez érdekli, hanem az édességek csábításának hódolva valamivel megajándékoznák önmagukat és szeretteiket. Szakirodalmi adatok utalnak arra, hogy az édesség a boldogsághormonok egyik forrása, és ha valakinek nagy bánat nyomja a szívét, egy szelet finom sütemény elfogyasztása után jobb színben látja a világot.

Kulanda Ferenc cukrász vállalkozó – tiltakozik a mester szótól – szabad idejében a világot járja nejével együtt. Minden szépre kíváncsi, amit ő is idevarázsol a vevőknek a Nagy Medvébe. Negyedik ciklus óta a helyi önkormányzatban képviselő.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése