Pálmaágakból lefektetett szőnyeg a Bazilika lépcsőin, olajágakkkal integető ünneplők Ilyen meghívót kap a vendég, ha a jó sorsa Rómában egy zarándokszállásra viszi. A Casa per ferie delle Suore Missionarie Pallottine néhány... Tartalom megtekintése
Kulanda Ferenc
Cukrász vállalkozó,
Máriapócs
A sütemény ne utazzon – vallja Kulanda Ferenc cukrász vállalkozó Máriapócson, utalva arra, hogy faládában, vonaton, egy héttel az esemény előtt már elindult a megrendelőhöz az édesség. Ennek az időnek rég vége, épp ezért olyan minőséget és olyan árat alkalmaz, amelyért szívesen eljönnek nemcsak helyből, hanem Nyírbátorból, Ófehértóról, Kislétáról, Kállósemjénből, de még Nyíregyházáról is. Ma már hétvégenként három-négy esküvőre készíti az üzeme az édességeket. Húsvét, karácsony, ballagás és a nagyobb ünnepek környékén pedig négyszerese a forgalom a megszokottnak.
Nem szokványos életutat tudhat maga mögött Kulanda Ferenc, aki 1952. november 28-án Budapesten született néhai Sturcz Borbála (60) és Kulanda György (83) egykori irattárvezető fiaként. Felesége Szermecz Zsuzsanna, aki tanult szakmája szerint női fodrász, ám hosszú évek óta nemcsak neje, hanem társa is a vállalkozásban. A Nagy Medve cukrászda – utalhat a csillagképre és a cégvezető mackós termetére – a mérföldkőnek számító, 1991-es pápalátogatás után létesült. A fővárosi születésű tulajdonos – hallgatva a szülői szóra – édesapja szülőfalujában kezdte el az első, igazi családi vállalkozását. 1970-ben szabadult fel mint cukrász, és a Csemege, majd az átalakult Julius Meinlnél dolgozott. A katonaság után már 1974-ben üzletvezető-helyettesként tevékenykedett Pesten, az Erkel utca egyik cukrászdájában. Kereste a helyét, még öt évet arra is szánt az életéből, hogy a zárt világot és szoros irányítást maga mögött hagyva takarítson, ablakot tisztítson, parkettát csiszoljon.
Érettségivel és jogosítvánnyal a zsebében nem olyan nagy karriernek tűnt a takarítás. Visszavágyott az édességek világába. Megfordult a híres Szamos Marcipán manufaktúrában Pilisvörösváron, 1989-ben pedig Közép-Európa egyetlen kóser cukrászdáját bérelték három kollégával. Az öreg cukrász zsidó szigorúan felügyelte, hogy a vallási szokásoknak megfelelően készüljenek a termékek. Például az állati eredetű, csontból készült zselatint a növényi változatú, tengeri algával helyettesítették. A főnök ott állt a háta mögött, és azt is megnézte, hogy ebéd után melyik süteményből visz ki a vendégnek. A neves cukrászda tulajdonosa még az izraeli miniszterelnökkel, Ariel Sharonnal is parolázott.
A rendszerváltozás megérlelte Kulanda Ferencben a gondolatot a saját cukrászda megnyitására. Hosszú engedélyezési tortúra után ma már jegyzik a fogyasztók a Nagy Medvét. Négy alkalmazottat foglalkoztat, egyre hosszabb a heti nyitvatartási idő. Megfogalmazták már az elején szakmai hitvallásukat: hagyományos technológiával, modern gépekkel, kényelmesen akarják a finomságokat előállítani. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a sütemények elkészítésénél a gyümölcs, amely íz- és színvilágával felélénkítette a korábban megszokott, házi süteményeket. Előtérbe került az egészséges életmód, így a korszerű táplálkozás elveihez igazodva kevesebb cukorral, vajjal dolgoznak. Specialitásaik egyike a főzött vajkrém, a piskóta minden változata. A vevők az édes teát, a somlóit, és a csokis-gyümölcsös túrós süteményeket nagyobb mennyiségben viszik.
A technológia fejlesztésére, a modernizációra nagy gondot fordít Kulanda Ferenc. Ahogy megvette a nagyméretű bemutató vitrint, a látvány is elvarázsolta a vendégeket. Szintén jó befektetésnek bizonyult az energiatakarékos sütő, amely hamar behozta az árát energiaszámlában. A hűtőautó ma már elengedhetetlen egy korszerű cukrászüzemben.
Amikor fellapozzuk eddigi életének képzeletbeli történelemkönyvét, a vállalkozó most is megerősíti korábbi elgondolását: csak egyedül vagy családon belül szabad és érdemes saját üzemet működtetni. Bár az árai meg sem közelítik a Nyíregyházán megszokottat, és köszönő viszonyban sincs a fővárosi süteményárakkal, azért mégis annak örül a ma már máriapócsinak számító „Nagy Medve”, hogy a vevők visszajárnak hozzá, ő pedig feleségével együtt megél belőle. A multicégek által uralt és vezérelt vállalkozói világban ez nem kis teljesítmény. Büszke lehetne arra is, hogy egykor a Szakma Kiváló Dolgozója címet, majd a Szakma Ifjú Mestere címet is megkapta. A dicsőség azonban elszáll, neki naponta meg kell küzdenie az egyre szigorodó feltételekkel, az emelkedő költségekkel, a vállalkozásra rakódó ezernyi teherrel. Ám a belépő vendéget nem ez érdekli, hanem az édességek csábításának hódolva valamivel megajándékoznák önmagukat és szeretteiket. Szakirodalmi adatok utalnak arra, hogy az édesség a boldogsághormonok egyik forrása, és ha valakinek nagy bánat nyomja a szívét, egy szelet finom sütemény elfogyasztása után jobb színben látja a világot.
Kulanda Ferenc cukrász vállalkozó – tiltakozik a mester szótól – szabad idejében a világot járja nejével együtt. Minden szépre kíváncsi, amit ő is idevarázsol a vevőknek a Nagy Medvébe. Negyedik ciklus óta a helyi önkormányzatban képviselő.
(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Hasonló
Virágvasárnap Vatikánban a Szent Péter téren
Varázslat
Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta áll ez a nagyon régi épület, kicsit elvarázsolt szépségével kastély, kicsit bástya szerű repkénnyel befutott oldalával. Az idő ... Tartalom megtekintése
Az út
Tüttő József alkotása Szinte meggyötört arcok, holott egy életút harcosai a születéstől a végsőkig. Egyetlen ember akinek annyiszor változik az arca, ahány állomást tudhat maga mögött. Hogy sejthetnénk gyermekkorban, milyen ... Tartalom megtekintése
Hegyet hágék, lőtőt lépék, a sárkány farkán túráztam
Megtépett sziklák, leszakadt hegyormok, madeirai séta egy csángó ima ritmusára Légvonalban… Ha valahol tényleg látni is lehet, mit jelent ez a kifejezés, az a Ponta de São Lourenço, azaz a... Tartalom megtekintése
Pomaranski Luca portréja
Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban szabad beszélni, én mégis a portrézást találom a legizgalmasabb alkotói munkának. Huszár Boglárka ragyogó képet festett Lucáról, aki csak éppen bekukkantott a vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése
Győr Bécsi kapu tér. Egy csepp harmónia
Hargitai Beáta alkotása Győr talán legszebb tere a Bécsi kapu tér. Szinte minden épülete műemlék, barokk, copf, és kora klasszicista stílusú homlokzatokkal. (Wikipédia) A tér ragyogása, elegánsan hangolt épületei a ... Tartalom megtekintése
Egy kis nyelvészkedés a Piña Coladaval kapcsolatban
Szűrt ananászt jelent magyarul, szögezném le Móricka kedvéért… …akinek mint tudjuk, mindenről ugyanaz jut eszébe. Felhívnám továbbá a figyelmét az “ ñ ” betű kalapocskájára, ami által “ ny “-ne... Tartalom megtekintése
Történetek a füstölődő szalonnatáblák mellől
A régi házak padlásai mindig is kincseket rejtettek és rejtenek magukban Éreztem én ezt már gyerekkoromban, ugyanis állandóan azon siránkoztam, hogy mikor mehetek már fel én is a hijúba, ami... Tartalom megtekintése
Pince bejárat, Tokaj
Bíró Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően szomorkás időben vágyódva nézhetünk erre a Bíró Ernő által megpingált képre. Kirobbanó fényekben pompázik a pince tetején dúsan hajtó ... Tartalom megtekintése
Emlék
Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése