Nagy György

Polgármester,

Máriapócs

szszb_15-118sz_nagy_gyorgy.jpgKöztudott, hogy Máriapócs messze földön híres, ám azt még kevesen tudják, hogy pár év múlva még híresebb lesz. A Pócs nevet először egy 1280-ban íródott oklevélen említik. 1819-ben vásártartási joggal felruházott mezővárosi rangot kapott a település. Ekkor már Máriapócsként jegyezték, a híres Mária-kegyhely miatt.

Ennek története 1696-ban kezdődött, amikor az oltár festett Mária képe közel egy hónapon keresztül könnyeket hullatott. A most látható templom építését 1749-ben fejezték be, azóta Magyarország egyik legszebb kegyhelyeként tartják számon. 1948-ban XII. Pius pápa bazilika rangra emelte. Búcsúk alkalmával 800 ezer ember is elzarándokol, hogy imádkozhasson. 1991. augusztus 18-án II. János pápa tartott misét Máriapócson, a szertartás színhelyét emlékpark őrzi. A város másik építészeti emléke a gótikus stílusú római katolikus templom.

A település 1993-ban kapta vissza a városi rangot, jelenleg 2250 lakosával Magyarország egyik legkisebb városának számít. Hangulatos szállók, éttermek, valamint cukrászda és csónakázótó csábítja az ide látogatókat. A Szent Bazil rendi szerzetesek és nővérek rendházai, a zarándokház maximálisan támogatják a hit gyakorlását.

Az egyház és az önkormányzat együttműködése példás. Közös terveik közt szerepel egy európai színvonalú szolgáltatásokat nyújtó gyógytermálfürdő megépítése, amelynek vízét dr. Keresztes Szilárd püspök áldotta meg és Keresztelő Szent Jánosról nevezte el. A kisváros tervei közt szerepel egy új óvoda és egy idősek otthonának megépítése, ami saját konyhával, szaunával is segíti az ide költözők kényelmét. Az infrastruktúra szépen fejlődik, az egykori nagyközségi központból mára takaros szép városközpontot varázsoltak az itt lakók. Az általános egészségügyi normákon túl egy fizikoterápiás laboratórium is helyet kapott a nem rég felújított egészségházban.

A sportolási lehetőségek bárki igényeit kielégíthetik, a település aktívabb életet él, mint sok nagyváros. A 2002-ben megalakult önkormányzat tagjai: Papp Bertalan, Balázs Csaba, Bereznyák Mihály, Buzogány Béla, Hajdú Mihály Gábor, Királyházi Csaba, dr. Kiss Lajos Gábor, Köbli Attiláné, Kulanda Ferenc György, Mocsár László. 2003. december 1-jén ünnepli Máriapócs a várossá válásának 10. évfordulóját. Az ünnepi rendezvények terve már elkészült. Az ünneplőknek van mire visszatekinteni, önmagához képest fejlődött, gyarapodott a település a városi rang elnyerése után.

Ám az önkormányzat és az új polgármester nem is annyira vissza, inkább előre tekint. A jövőt vázolják fel. 2003 elején szűkített költségvetést fogadott el az önkormányzat. Takarékossági tervet készítettek. Gazdaságosabban akarnak működtetni mindent, a minőség romlása nélkül. A termálkút mellé belátható időn belül, pár év múlva európai színtű gyógyfürdőt akarnak építeni. Az itteni víz gyógyító hatással van a reumatikus és belgyógyászati betegségekre.

Sok pénzt kell előteremteni egy ilyen beruházás megvalósításához. Mire ezek a sorok megjelennek, bizonyára már emelkednek a leendő idősek otthonának falai. Ötvenhat szobát hoznak létre az építők a 4 ezer négyzetméter alapterületen. Saját konyha és szauna is lesz az épületben. Ez a beruházás nemcsak otthonteremtő, munkahelyteremtő is. Több mint húsz embert kell majd alkalmazni az új otthonban.

A polgármester azt is elmondta: 2004 végéig vissza kell adni a rendi szerzeteseknek az óvodát. Egy új óvoda építéséhez a saját erő mellé 90 millió forint állami támogatás várható. Hamarosan egy kisüzemet hoznak létre, ahol térburkoló elemeket gyártanak majd. Burkolják, szépítik a városközpontot, a parkosításra, virágosításra is gondoltak.

Máriapócs 300 éve a történelmi Magyarország egyik leghíresebb búcsújáró helye. A kegyhely kialakulásában alapvető szerepe volta könnyezés csodájának, amely miatt az egykori fatemplom helyén megépítették a mai bazilikát. A csoda története 1696-ban kezdődött, amikor a szent liturgia közben az egyik pócsi gazda megriadva látta, hogy az ikonosztáz Istenszülő képén Mária szeméből könnyek folynak. Gazdag könyvtár és egyháztörténeti múzeum is várja az ide látogatókat. A lelkigyakorlatos és zarándokházban több mint száz vendégnek tudnak szállást biztosítani. Máriapócson évente 16 búcsút tartanak.  A szabadidőparkban több sportág kedvelői megtalálják a számításukat. A térség valaha a Báthory- és a Rákóczi-családé is volt. Máriapócs 1816 és 1872 között vásártartási joggal felruházott mezőváros volt. A mezőgazdasági, erdőgazdasági jelleg máig megmaradt. 2002 őszén Nagy Györgyöt választották polgármesternek, aki tősgyökeres máriapócsi.

Földrajz–testnevelés szakos tanárként dolgozott az általános iskolában, aminek majdnem tíz évig igazgatója volt. Aktív sportember, futballbíró, szabadidejében teniszezik, a téli sportoknak is kedvelője. Felesége gyógypedagógus, két felnőtt gyermekük van.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése