Becsei György

Polgármester,

Nyírgyulaj

Becsei György252.jpgNyírgyulaj történetében bizonyára mérföldkőnek számít a 2002. esztendő. Ennek az évnek az őszén új polgármestert és megújított önkormányzati képviselő-testületet választott a község lakossága. Ez az önkormányzat fiatalos lendülettel, nagy tenni akarással látott munkához. A konkrét tennivalók közt szerepel a napközis konyha korszerűsítése, teleház létrehozása, munkahelyek teremtése, egy szebb, vonzóbb faluközpont kialakítása is a tervek közt szerepel.

Polgármesternek választották Becsei Györgyöt. A 27 éves fiatalember megyénk egyik legfiatalabb polgármestere. A 9 fős képviselő-testületbe négy új képviselőt választottak. A krónikás feljegyezheti, hogy két agilis pedagógus, az iskola igazgatója, annak helyettese és a helyi sportvezető is a testület tagja lett. A jegyzői teendőket jogvégzett fiatalember, dr. Mózer Albert Tamás látja el. A megyénket bemutató könyvsorozatban Nyírgyulaj most szerepel először. Ennek a fejezetnek talán ezt az alcímet is adhatnánk: A mocsártól az internetes világhálóig. Az őslakók ugyanis nem kősziklára, hanem mocsaras vidékre építkeztek. A főutak forgalmából kieső település eddig keveset hallatott magáról, ám a közelmúltban a polgármester kis csapata honlapot nyitott az interneten. Egy kis visszatekintés. Az egyik fent maradt írás azt bizonyítja, hogy 1328-ban már lakott volt ez a település. Gulainak, majd Gyulajnak nevezték, az 1920-as években kapta a Nyír előnevet. Három mocsár volt itt a közelben, ezeket lecsapolták, mind nagyobb területet vettek művelésbe. Nyírgyulaj földművelő község volt és napjainkban is az. Jó minőségű földek vannak a határban. Hagyományosan dohányt termelnek az itteniek, a második háború után az almafák is elszaporodtak.

A történelem során tűzvész többször is felperzselte a lakásokat, de az itt élők mindig talpra álltak, a föld és a hagyomány itt tartotta, összetartotta őket. A viharosnak mondott magyar történelem során a nyírgyulaji magyarok közé rutének is betelepültek, majd asszimilálódtak. Három történelmi vallás is jelen van a településen. Nagyság, illetve létszám szerinti sorrendben: a görög katolikus, a református és a római katolikus. Természetes, hogy három templom tornya magasodik az ég felé. A római katolikus templomot arasznyi idővel korábban, 1984-ben építették. A közelmúlt felemlítésénél kell leírni, hogy 2002 augusztusában a helyi általános iskola felvette Kossuth Lajos nevét. A névadó ünnepséget az oktatási miniszter is megtisztelte jelenlétével. Nyírgyulaj földrajzi fekvése nem éppen szerencsés, de nem is kedvezőtlen. Közel van ide Nyírbátor. Hamar megközelíthető Újfehértó, illetve Baktalórántháza, e két település között gyönyörű erdőn át vezet az út. 2001-ben egy harmadik várossal, Máriapóccsal is összekötötték Nyírgyulajt, mert megépült a 3 kilométeres összekötő út.

A közeljövőben a benzinkutat korszerűsítik, környékét rendbe teszik, ezáltal is szebb lesz a falukép. A piacot szeretnék legálissá, környezetvédelmi szempontból elfogadhatóvá tenni. Néhány fedett pult, illetve asztal is lesz a piacon. Az önkormányzat szeretné megkapni a volt tsz-iroda épületét. Ha ez sikerül, napközi otthont rendeznek be itt idős embereknek. A könyvtár mellett teleházat alakítanak ki, minden korosztálynak, de főleg fiataloknak. A számítógépek beszerzésére már beadták a pályázatot. Később fénymásoló, telefax és egyéb is lesz a teleházban, szolgáltatásokat is bevezethetnek. Átalakítják a kultúrházat, egy közösségi házat és házasságkötő termet is kialakítanak benne. A napközis konyhát korszerűsítik. A főút mellé végre járdát építenek. 2003-ban falunapot tartanak, hagyományteremtő szándékkal.

A foglalkoztatás külön kis fejezetet érdemel. A 2120 lelkes községben jól működik egy szerszámgépgyártással foglalkozó kft., elismert hazai és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, de csak hat embernek ad állandó munkát. Egy mezőgazdasági kft. idénymunkásokat foglalkoztat, itt a dohánytermesztés dominál. A helyi Mária Oltalma Szeretetotthon, amely a Görög Katolikus Egyház fenntartásában áll, 8–10 munkavállalót juttat munkához a szociális szférában. Magas a kereskedelemmel, vendéglátással és mezőgazdasággal foglalkozó egyéni vállalkozások aránya. Az említett új úton fő idényben 15 nyírgyulajit naponta átszállítanak egy máriapócsi gyümölcsfeldolgozó üzembe. A település önkormányzata 52 közszolgálatban álló személy munkáltatója, ők főleg köztisztviselők és közalkalmazottak. Így is 18 százalékos a munkanélküliségi ráta, ezért az önkormányzat kapcsolatot akar kialakítani a környező települések munkáltatóival, elképzelés van egy 30–40 embert foglalkoztató kisüzem letelepítésére is.

E település új irányítója,vezetője Becsei György, tősgyökeres nyírgyulaji. Az egészségügyi főiskolán szerzett szociális munkás diplomát. Az elmúlt években a polgármesteri hivatalban dolgozott, főleg szociális ügyekkel, munkaüggyel foglalkozott. Nőtlen. Tervezi, hogy hamarosan, vagyis 2003-ban megnősül. Szívesen foglalkozik számítástechnikával. ő a jövő embere. Azt szeretné, ha a sajtó a jövőben többet írna Nyírgyulajról. Többet, szépet és jót.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése