Tamás Ferenc

Parancsnok,

Nyírbátor

Tamás Ferenc szszb 27 tgy.jpgTamás Ferenc egy olyan szakmának a jeles képviselője a megyében, melynek tagjait a magyar társadalom a felmérések alapján a legmegbízhatóbbak közé sorolja. A tűzoltók feladatköre, munkája egyre színesebb, változatosabb, ám respektjük állandó. Ezért is ülhet büszkén egyenruhájában a térség egyik legmodernebb laktanyájában.

1966 májusában született. Pócspetriben nőtt fel, ahol az édesapja megbecsült személyiség volt. Alapvetően építőipari művezető volt, de sok mindent megélt a segédmunkásléttől a község első embere posztig. S ami a fő: a helyi önkéntes tűzoltó egyesület elnökeként is presztízst szerzett. Nem csoda, hogy kis Ferenc részese volt az akkor nagyon pezsgő „lánglovag”-életnek: számos járási, megyei versenyen volt jelen. Mégsem erre a pályára készült, hanem a nyíregyházi ÉVISZ-be jelentkezett. De csak azért sem az édesapai építős vonulatot választotta, hanem  „vizes” lett. Közben énekelt az akkoriban népszerű iskolazenekarukban, az Anthillben, párhuzamosan a ma már republikos, akkor a kisvárdai Cipőfűző zenekar frontemberének, Cipőnek az indulásával.

Első munkahelye a SZAVICSAV volt, Nyírbátorban foglalkozott a település vízellátási kérdéseivel. A katonaság közben azonban törte a fejét a jövőn. Egykori iskolájának igazgatója hívta tanítani, s noha nem volt még képesítése, hagyta magát „rábeszélni” 21 esztendősen. Az élete azonban más, a gyermekkorból ismert irányt vett. Ebben szerepet játszott az, hogy nem vették fel a tanárképző főiskolára, és az is, hogy közben családot alapított: nősült, gyermeke született, építkezni kezdett. Belátta, hogy így még nehezebb lenne a tanulás.

Nyírbátorban ekkoriban lett önálló, hivatásos tűzoltóság, s 1992-ben a létszámfejlesztés következtében ő is ott volt a hetven jelentkező közül a hétben, akik egyenruhát ölthettek. Az elkötelezettség azóta is tart, és a tanulás, önfejlesztés sem maradt el. Először a szakmunkásképzésben vett részt, majd technikusi oklevelet szerzett. Ezért a család is komoly áldozatot hozott, hiszen az egyéves, budapesti, bentlakásos tanulmányok elvonták a családfőt az otthoni mindennapokból. Később a Pécsi Egyetem Pollack Mihály Főiskoláján műszaki szakoktató területen végzett, tűzvédelmi szakiránnyal. Kitüntetéses diplomájának átvétele során a büszkesége és az öröme azonban nem volt teljes, hiszen édesapját, akinek mindig is bizonyítani akart, néhány héttel korábban elveszítette. A képesítésekkel és a kiválóan végzett munkával párhuzamosan ívelt felfelé a karrier is.

Kezdetben, öt éven keresztül beosztottként vett részt a vonulásokban. Ott volt a megye egyik legnagyobb tűzeseténél, amikor a CEREOL maghéjtározóját több napon keresztül oltották. Mint mondja, a baleseteket, a haláleseteket volt talán a legnehezebb megszoknia. Ami viszont előnyös volt: a 24–48-as, mai szemmel nézve nyugalmas munkabeosztás. A Tűzmegelőzési Osztály előadójaként is folyamatosan tanulta a szakmát. Itt később főelőadó, majd osztályvezető lett, távolabb a zajló tűzesetektől, de a kollektíva aktív, szerves részeként, inkább a szakhatósági feladatokra koncentrálva. 1999-ben lett hadnagy a ma már őrnagy parancsnok, ezt a beosztást 2011 februárjában pályázta meg. Tegyük hozzá: egyedüliként, sokak biztatására, hiszen korban, rangban odaért, és az előtte lévők a nyugdíjat választották. Legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy tartsák a szakmai színvonalat a nehezebb gazdasági körülmények közepette is. S emellett szeretné kivívni, illetve megőrizni a kollégák tiszteletét ebben a beosztásában is.

Nagy szeretettel beszél a szakmájáról, melyben szerinte az ember egy kicsit „hőssé” is válhat. Ma már nem a tűz adja számukra a legtöbb munkát. Ott vannak a baleseteknél, műszaki mentéseknél, természeti csapásoknál egyaránt.

A 2010-es nagy viharok idején pár nap alatt több száz vonulásuk volt, háromszor több, mint valaha. De a megvadult méhekhez is őket hívják – bizalommal. Emellett továbbra is dolgozik tűzvizsgálóként, ami egy izgalmas, kicsit „nyomozói” munka, ahol kevés nyom alapján kell szakvéleményt alkotni.

Fia, Bálint, az apa példáját követve szintén az ÉVISZ-be jár, de a nagyapai vonalat követve az építőszekcióban, míg lánya, Eszter, az egészségügyi főiskolán végzett védőnő. Felesége, Rita, gyógypedagógiai asszisztens, és Kislétán az Ápoló-gondozó Otthonban a Foglalkoztató Ház vezetője. S tegyük hozzá: türelmes asszony, amire szüksége is van a családban.

A ranggal együtt jár ugyanis egyre több megkívánt jelenlét a társadalmi eseményeken, és a telefon természetesen állandóan bekapcsolva. A komolyabb mentéseket ő irányítja, napszaktól függetlenül. Bizony, kevesebb idő marad a családdal való kirándulásra, otthoni kertészkedésre. De a visszaigazolás sem marad el: többször léptették elő soron kívül kiváló munkájáért, s nemrégiben a Megyei Közgyűlés Bronz Emlékérmét vehette át.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése