Bánhegyi Jánosné

Vezető főtanácsos, okmányiroda-vezető,

Nyírbátor

szszb_21-156_banhegyi_janosne.jpgGondoljátok magatokat az ügyfél helyébe, és olyan udvariasan, szakszerűen intézzétek a kérését, ahogy ti szeretnétek, hogy veletek bánjanak a hivatalban! Mondhatnánk, ez az ars poeticája Bánhegyi Jánosnénak, a Nyírbátor Város Önkormányzata igazgatási és okmányiroda helyettes vezetőjének.

Nem véletlenül kapta meg 2005-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közigazgatásáért Díjat a köztisztviselők napján. Az okmányirodát ő irányítja, s példát vehetnének tőle az egy generációval ifjabbak is humánumból, tapintatból, empátiából. Az ügyfélcentrikus ügyintézést tartja a legfontosabbnak, és ha a nyitott ajtón át azt hallja, nem úgy történnek a dolgok a hivatalban, mint az elvárható lenne, sürgősen közbelép. Még arra is megtanítja a beosztottjait, hogy kell ülni az asztalnál, figyelni, aktát felvenni, és az esetleges kedvezményekről, valamint a szükségszerű tiltásokról kedvesen tájékoztatni a másikat. Nyírbátor mellett még tizenöt település mintegy 40 ezer lakosának gondját-baját látják és intézik a hivatalos okmányok segítségével.

A „Viharsarokból” kerültek ide a férjével. Mindketten Vésztőről jöttek, Békés megye északi csücskéből. Bánhegyinét Pardi Erzsébet néven anyakönyvezték 1953. június 11-én. Édesanyja Rábai Erzsébet hetvennyolc éves, édesapja, néhai Pardi Sándor kilencvenkettő évesen távozott. Gazdálkodással teremtették elő a család kenyerét. Két testvére van, Sándor és László. Erzsike Bánhegyi János határőrhöz ment feleségül, aki ezredesi rendfokozatban a Nyírbátori Határőr Igazgatóság rendészeti igazgatóhelyetteseként vonult nemrégiben nyugállományba. Házasságukból két fiú született, Róbert orvos, felesége Iszlai Enikő ápolónő. Csaba fiuk közgazdász, agrármérnök.

Bánhegyiné évtizedeken át élte a katonafeleségek változatos, ám igen nehéz életét. Gyakran költöztek az ország egyik végéből a másikba, a határőr családok pedig valamelyik határátkelőhely közelébe. Munkát ott vállalt ő is, ahol kapott, általában igazgatási, ügyviteli, adminisztrációs feladatokat látott el. 1984-ben telepedtek le Nyírbátorban, és 1988-tól a polgármesteri hivatal különböző szakterületein látja el a gondjaira bízott emberek ügyeit.

Folyamatosan képezte magát, időközben diplomát szerzett. Volt a gyámügyön, az anyakönyvi szakvizsgát is letette csakúgy, mint a közigazgatási alap-, majd szakvizsgát. Részese lehetett annak a nagyszabású átalakításnak, amikor a rendőrségtől önkormányzati hatáskörbe adták az igazgatási feladatok túlnyomó többségét, amikor 2000. január elsején létrejöttek az okmányirodák. Először a személyi igazolvány és a kishatár-átlépési engedélyek, majd a lakcímkártya kiadása is hozzájuk tartozott.

2001. november elsejétől az iparkamarától átvették a vállalkozói igazolványok elkészítését. Ugyancsak az okmányirodákra hárul a gépjárművezetői engedélyek, a világútlevél, a kötelező felelősségbiztosítás intézése. 2004-től a kishatárátlépő helyett jött a világútlevél, majd 2004. február elsejétől a gépjárműsúlyadó, és az év július elsejétől a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa. Évente mintegy 40 ezer ügy keletkezik, és az még jó, ha egy igazolványért csak egyszer kell bejönnie az ügyfélnek. Gyakran érkeznek, különösen a környező falvakból idősek, a mai világban, a hivatali adminisztráció dzsungelében nehezen tájékozódó emberek, akik szinte egy jó szóért zokszó nélkül csinálják végig a számukra tortúrának tűnő ügyintézést.

Ugyanakkor megjelenik a modern technika is, az országban az elsők közt alkalmazták az XR-rendszert. Az elektronikus ügyintézés vagy ügyfélkapu lényege, hogy számítógépen bejelentkeznek a Belügyminisztérium rendszerébe, közlik, milyen szakfeladatra tartanak igényt, és szinte otthonról intézhetik hivatali ügyeiket.

2004 májusától az OSS ügyfélhívó rendszer alapján a polgármesteri hivatal portáján bejelentkezik az ügyfél, és időpontot kap. Az okmánybélyeg megszűnése egyelőre csak hátrányt jelent az irodának, mert a postai vagy a banki átutalás körülményesebb. A határ közeli Nyírbátorban a letelepedettek is nagyobb számban laknak, s az ideiglenes tartózkodási engedélyektől kezdve számos alkalommal keresik fel az okmányirodát. Mint Erzsike elmondja, az Európai Unióhoz történt csatlakozás még nem jelentett külön feladatot.

Ott, ahol a bölcsőtől a koporsóig minden állampolgár ügyféllé válik, hisz a vállalkozás, az iskoláztatás, az esküvő, a névadó, a válás, a temetés és még ezernyi élethelyzet szabja meg a tennivalókat, csak nagyon körültekintően, teljes körű titoktartással lehet intézni az emberek ügyeit. Nem véletlenül ebből tette le Erzsike a közigazgatási szakvizsgát.

Bánhegyiné végtelenül szerény, természetesnek veszi az ügyfelek gyors, pontos, udvarias kiszolgálását, és valójában nem értette, miért kapott ezért kitüntetést. Mi, ügyfelek, tudjuk…

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése