Máté Antal

Városfejlesztési irodavezető

Nyírbátor

szszb 30 tk Máté Antal.JPGLokálpatrióták kezdeményezései egészítik ki a város önkormányzatának törekvéseit. Ez a mondat fél évezrede is megállta volna a helyét Nyírbátorban. Ma már szétválaszthatatlan kötelék fűzi össze a jobbra, szebbre, kényelmesebb életre vágyó helybelieket és az egyre gyarapodó település irányítóinak hétköznapjait. A Báthori családtól elindulva Nyírbátor nemcsak a közelében lévő városokra, falvakra, hanem országosan is mérhető hatást gyakorol a környezetére. A testvértelepülések, Nagykároly és Szilágysomlyó révén pedig nemzetközi porondra lépett az együttműködés. Az Európai Unió 10 éve újabb keretet ad az összefogásra, és anyagilag is támogatja az ésszerű, fontos és sürgős helyi kezdeményezéseket.

Generációk sora követte egymást, de a helybeliek városfejlesztő, közösségteremtő gondolkodásmódja jottányit sem csökkent. Sőt, mint arra Máté Antal, a Nyírbátori Városi Önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodavezetője reagál: bármilyen nehézségek merültek fel, a nyírbátoriak mindig megtalálták a fejlesztési lehetőségeket. A mindössze 35 éves fiatalember ezt a vidéket szülőföldjeként tiszteli. Édesapja, Máté Antal mezőgazdasági gépszerelőként végzett. Édesanyja Takács Klára Erzsébet kereskedelmi képesítést szerzett. Máté Antal az egyetemi évek befejezése után Nyírbátorban telepedett le és jelenleg is családjával – feleségével és 2 éves kisfiával – a városban él. A Nyírbátori Kistérségnél helyezkedett el, mint projektmenedzser. 6 projektet indítottak el.  Nagyobb feladatra is alkalmasnak találták Antalt a vezetői: átkerült a Nyírbátori Városfejlesztési Irodára.

Mint mondja, szívet melengető érzés, hogy a város szinte valamennyi épületének felújításához több-kevesebb köze lehetett, legyen az iskola, óvoda, rendelő, templom, fürdő, út, tér, járda. Még jelentősebbnek értékeli, hogy a megye legdinamikusabban fejlődő Ipari Parkját tudták kialakítani. Ebben több mint 1300 munkahelyet hoztak létre, és a következő években további 700 állást lehet betölteni. A számok mögött meghúzódik a legfontosabb ismérv, mely szerint a városfejlesztés egy hihetetlenül összetett feladat, amely komoly csapatmunkát és együttműködést igényel. Örül annak, hogy komoly, tapasztalt szakemberekkel dolgozhat együtt. Ars poeticának is beillik, hogy Máté Antal hisz a város fejlődésében és a családja jövőjét is itt képzeli el.

Nyírbátor egyik azon különleges hangulatú kisvárosainknak, ahol kézzelfogható, kitapintható a történelem. Hét évszázad építészeti, művészeti emlékeivel találkozik az ember, ahol összeér Magyarország és Erdély történelme. A honlapon azt is olvashatjuk, más itt az élet ritmusa, az otthonosság érzete, a kedves, közvetlen szabolcsi emberek, a szép, rendezett város, a történelmi emlékek szokatlan bősége teremtik ezt a hangulatot. Így igazi kulturális kisvárossá vált, több évtizedes múltra visszatekintő rendezvényekkel. A Zenei Napok feledhetetlen élményei, a varázslatos hangulatot teremtő Szárnyas Sárkány Hete programjait adó, egyedülálló Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál, a Rhytm and Blues fesztivál és motoros találkozó méltán tették ismertté a város nevét itthon és külföldön. Kikapcsolódást nyújt a vendégeknek a nemrég megnyílt Sárkány Wellness, Gyógyfürdő és Termál Kemping változatos szolgáltatásaival és népszerű a gyógyászati kezelés is.

Élhetőbbé teszi a várost a kerékpárút, az informatikai infrastruktúra fejlesztése, az inkubátorház és szolgáltató központ. Az ivóvízminőség-javító projekt, a polgármesteri hivatal akadálymentesítése, az oktatási centrum energia-ellátásának fejlesztése, napelemes rendszer kiépítése, a szakrendelő energia-ellátásának fejlesztése mellett a határon átnyúló kastélyturizmus fejlesztése, a geotermális infrastruktúra fejlesztése Nyírbátorban és Nagykárolyban, valamint e két város turisztikai együttműködésének kialakítása – csak egy csokor a fejlesztési elképzelésekből. Az Európai Unió és a szomszédos államok testvérvárosainak összefogását jelzi, ha a termálvíz hasznosítására benyújtandó pályázatuk kedvező fogadtatásra talál.

A konkrét számok felsorolását hagyjuk meg a szakembereknek. Sokkal fontosabb az a törekvés, hogy a város ma már gazdasági, turisztikai területeket is bevon az eddigi, zömében történelmi, kulturális hagyományőrzés mellé. Itt említhetjük a biomassza alapú távfűtés megvalósításának elképzelését Nyírbátorban. Az egykor cipőiparról, gépgyártásról, növényolajiparról ismert város a 21. század kihívásainak eleget téve tesz meg minden tőle telhetőt, hogy az országhatár szélén is modern városlakónak érezze magát mindenki. Ebben Máté Antal komoly szerepet vállalt eddig is, a jövőben pedig még több feladatot szeretne magáénak tudni, hogy jobban szolgálja szeretett városát és az itt élőket.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése