Gönczöl Mihály

Határőr alezredes, érdekvédő,

Nyírbátor

szszb_22-178_gonczol_mihaly.jpgPedagógusból lett határőr tiszt, majd pedig a területnél hivatásos érdekvédő.

Monostorpályiban született 1958. október 24-én, de általános iskolába már Csengerbe járt. Középiskolai tanulmányait is itt végezte, az Ady Endre Gimnázium falai között.

Nappali tagozaton kezdte el a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola tanító szakát 1977-ben, de 1979. október elsejétől átlovagolt levelező tagozatra. Ez időtől a tanulás mellett mint nevelőtanár kereste kenyerét Ököritófülpösön az Állami Leány Nevelőotthonban. Döntésében meghatározó szerepet játszott, hogy neje is – akivel 1979. július 21-én kötött életre szóló házasságot – nevelőtanárként itt dolgozott.

Az államvizsga utáni évben a fiatal pedagógus bevonult sorkatonai szolgálatra a Határőrséghez. Sopronban tisztes iskolát végzett, majd a Nyírbátori Határőr Kerület kiképző zászlóaljához került.

A fiatalembernek megtetszett a nehéz, férfit próbáló, de olykor romantikus határőrélet, ezért úgy döntött, hogy hivatásszerűen folytatja ezt a pályát. Tiszti rendfokozatot kapott, a kiképzésről a lónyai határőrőrsre került parancsnokhelyettesi beosztásba. Karrierje következő állomása az volt, amikor a kerületparancsnokságra került, és törzstisztként szolgált tovább. Amikor a Határőrség az idők szavára hallgatva korszerű számítástechnikai rendszert kezdett kiépíteni, Gönczöl Mihály felismerte a lehetőséget. A felállított informatikai központ vezetőjeként felügyelte – de a gyakorlati munkából is kivéve részét – nemcsak a központ, de az alegységek, a határőr-igazgatóság rendszerének kiépítését és üzemeltetését.

Munka mellett képezte magát – a deb­receni Kossuth Lajos Tudományegyetemen informatikus-rendszerszervező dip­lomát szerzett 1995-ben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakértői (vizsgaelnöki) cégjegyzékében szerepelve a térség informatikai szakembereinek képzésében, vizsgáztatásában jó néhány évig aktívan részt vett, majd 2001-től már az Oktatási Minisztérium szakértői, vizsgaelnöki teendőit végezte alap-, illetve középfokú OKJ-ben szereplő számítástechnikai szakmai vizsgákon.

A Határőrségnél bekövetkezett szervezeti változások kapcsán újabb törzstiszti beosztásba került. Pályafutása során mindvégig érzékeny volt a demokratikus jogok, az érdekek érvényesítésére, védelmére. A rendszerváltozás után megalakuló határőr-szakszervezet egyik alapító tagja, majd a nyírbátori alapszervezet vezetőségi tagja lett. A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete Nyírbátori Alapszervezete 2005 végén függetlenített titkárának választotta.

A Határőrség és a Rendőrség integrációja kapcsán a BRDSZ nem biztosította a határőrök megfelelő érdekképviseletét, ezért Gönczöl Mihály néhány társával felismerte: a határőröknek saját kezükbe kell venniük érdekeik képviseletét, hogy a munkáltatóval és a szakminisztériummal közvetlenül tárgyalhassanak.

Nyírbátorban tizennégyen – Huszti Róbert, Sarkadi Tamás, Pák Tibor, Rácz Csaba, Simon József, Szabóné Husz­ti Ildikó, Szilágyi Bálintné, Orbán Zol­tán, Illés Mónika Éva, Tőkés Imre, Mester Zsuzsanna, Gyenes József, Tanyik József és Gönczöl Mihály – 2006. július 25-én megalakították a Rendészeti Védegylet Nyírbátori Határőr Tagszervezetét, amely alakuló közgyűlésén elnökének választotta.

Az 1200 fős tagság a BRDSZ-ből kilépett, hogy a védegyletben keressék – egyéni döntések alapján – érdekük védelmét.

A Rendészeti Védegylet egyik legnagyobb tagszervezetének elnökét, Gönczöl Mihály határőr alezredest az országos közgyűlés 2006. augusztus 11-én a választmány elnökének választotta.

A határőrpályán a siker egyik legfontosabb biztosítéka a szilárd családi háttér, a kiegyensúlyozott magánélet. Ez igaz a szakszervezeti tisztségviselőkre, a hivatásos érdekvédőkre is. Gönczöl Mihály életében mindkettő megadatott. Három gyönyörű gyermekük van. Noémi önálló családot alapított. Férjhez ment, élete párjával gyönyörű unokával – Annával – örvendeztették meg a fiatal nagyszülőket. Misó a Nyíregyházi Főiskola testnevelés szakos hallgatója, sárga öves karatebajnok. Gabi végzős az általános iskolában. Felesége a tanító szak mellett továbbképezte magát, német nyelvtanári diplomát szerzett.

Gönczöl Mihály szabad idejében sem unatkozik. Már a ’80-as évektől szenvedélyes horgász. Közösségi mivolta itt is megmutatkozik, hiszen jelenleg a nyírbátori Vasas Horgász Egyesület alelnöke.

A Magyar Csillagászati Egyesület tagja, három saját távcsővel kémleli az égi végtelent. Zenében mindenevő. Fiatalkorában gyakran gitározott. Az utóbbi időben újra elővette egykori tudományát és hangszerét – nagy átéléssel nyúzza elektromos gitárját.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése