Szepesi István

Határőr igazgató,

Nyírbátor

szszb_20-176_szepesi_istvan.jpgÖtödik éve, hogy Szepesi István a Nyírbátori Határőr Igazgatóság élére került. Hosszú utat tett meg Nardától Nyírbátorig. De nagy utat járt be a fiatal hadnagy is, amíg határőr dandártábornok lett.

A Heves megyei Pétervásárán született 1953. július 19-én. Középiskolai tanulmányait erdészeti szakközépiskolában végezte, a híres végvári városban, Egerben. Katonai főiskolán tanult tovább határőr szakon.

Tisztté avatása után, 1975-ben a Szombathelyi Határőrkerület nardai őrsén kezdte pályafutását. De szíve húzta a szülőföld felé, ezért saját kérésére 1981-ben a balassagyarmati kerülethez helyezték. Az alsóutas-pusztai őrsre került parancsnokhelyettesnek. Egy év múlva a salgótarjáni őrs parancsnokává nevezték ki. Egészen 1984-ig szolgált ezen a poszton, majd a katonai akadémián gyarapította ismereteit. A végzést követően a balassagyarmati kerületnél ama bizonyos létra összes fokát bejárva a határügyi osztály vezetője lett.

Közel a negyvenhez újra iskolapadba ült, a Rendőrtiszti Főiskola igazgatásrendészeti szakának levelező tagozatán szerzett új ismereteket és újabb diplomát. Két év múlva a Balassagyarmati Határőr Igazgatóság szervezési igazgatóhelyettesi beosztásába nevezték ki, majd humánszervezési igazgatóhelyettes lett.

Útja magasabb beosztásban vezetett vissza a kezdetekhez: 2000. február 1-jén a Szombathelyi Határőr Igazgatóság rendészeti igazgatóhelyettesi székét foglalhatta el. Ám nem sok idő jutott a melegedésre, a nosztalgiára. A keleti határ új szellemű, erős kezű vezetőt várt, akinek feladatául szabták, hogy irányításával fékezzék meg az embercsempész bandákat, tereljék kezelhető mederbe a migrációt, készüljenek fel az Európai Unió külső határainak őrizetére, építsék ki a schengeni határokat. Nyolc hónap sem telt el még, hogy elfoglalta szombathelyi beosztását, ingázott a munkahely és a család, a balassagyarmati otthon között, amikor Nyírbátorba költözött.

A 2000. november eleje óta eltelt majd öt év eredményekben gazdag időszakot hozott életébe. Sikerült megvalósítania az akkori célkitűzéseit. Felkészültségét, gyakorlati tapasztalatait felhasználva a Nyírbátori Határőr Igazgatóság élén új vezetési stílust honosított meg.

Irányításával visszaszorították az illegális migrációt, felszámolták az embercsempészbandákat, eredményesen felkészültek az európai uniós csatlakozásra, külső határainak őrizetére, a schengeni típusú határellenőrzés bevezetésére. Bevallottan tartott egy kicsit attól, hogy hogyan fogják fogadni az itteniek az „idegent”. A kétely csak rövid ideig tartott.

Hamar magára talál az új környezetben, hiszen az emberek őszinte szeretettel, segítőkészséggel fogadták. A megye vezetői, lakossága, az együttműködő szervek befogadták. Nagy szerepe volt ebben annak, hogy éppen a kezdeti időben, 2001 tavaszán bekövetkezett tiszai árvíz a Védelmi Bizottságban összehozta, összekovácsolta, emberileg is megismertette a megyei, a helyi vezetőkkel, polgármesterekkel. Heteken keresztül éjjel-nappal az árral küzdve volt erre kellő alkalom.

Tizenhat hónappal igazgatói kinevezését követően 2002. március 1-jével Szepesi István méltónak találtatott arra, hogy a százötven fős központi tiszti kar tagja legyen. Mint vezető megszerzett tudását mindig is szerette továbbadni a fiatalabb nemzedéknek. Ezért vállalt és vállal a Rendőrtiszti Főiskolán előadásokat, konzulensi feladatokat, záróvizsgákon bizottsági elnöki teendőket.

Az RTF főigazgatója címzetes főiskolai docensi címet adományozott részére a főiskola Határrendészeti Tanszéke tanácsának a javaslatára 2005-ben. Szűk három hónappal korábban, a március 15-ei nemzeti ünnepen pedig Szent László érdemrenddel tüntették ki.

– Nem elég a munkát jól végezni, azt „el is kell tudni adni” – vallja meggyőződéssel. Kedves vendégként fogadja az újságírókat, szívesen találkozik a médiával, és áll rendelkezésre hazai, illetve külföldi érdeklődőknek. Valamint tájékoztat szakmai delegációkat, országgyűlési bizottságokat, karitatív, civil szervezeteket az általa vezetett igazgatóság tevékenységéről, eredményeiről, az európai uniós csatlakozás diktálta feladatokról, a külső határok schengeni követelményeknek megfelelő határellenőrzéséről.

Munkája nyugodt, békés hátországát felesége és két gyermeke jelenti. Piroskával ’75-ben esküdött örök hűséget, együtt költöztek a távoli Nyírbátorba. A pedagógus feleség a nyírbátori fiatal emberfőket a Bethlen Gábor Szakképző Iskolában műveli. Két gyermekük már önálló életet él, nem követték szüleiket a keleti végekre. Az 1977-ben született Ágnes jogot végzett, bírósági titkár a Nógrád megyei Bíróságon. István ’82-ben látta meg a napvilágot. Apja nyomdokaiba lépve a Budapesti Határőr Igazgatóság vasúti határrendészeti kirendeltségén szolgál határőr tiszthelyettesként.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése