Szabó János

Gazdasági igazgatóhelyettes,

Nyírbátor

szszb_20-174_szabo_janos.jpgSzabó János határőr ezredes 1959. április 15-én Ibrányban született. Általános és középiskoláit itt végezte. A honvédségtől és a határőrségtől leszerelt, falubeli vagy éppen rokon volt sorkatonák sokat meséltek élményeikről neki.

A katonatörténeteket hallgatva megfogta a határőrélet szépsége. Különösen az tetszett neki nagyon, hogy a határőrök történetei elsősorban nem az egymással való incselkedésekről, a szabad időben való unatkozásról, hanem éjszakai portyákról, a határ menti falvak lakóiról, nyílt szívű emberekről szóltak. Kitűnt mindezekből, hogy a határőrök nem unatkoztak, hanem változatos, céllal, értelemmel bíró járőrszolgálatot láttak el. Érezte, hogy itt egy új, egy összetartó nagycsalád tagja lehet, ahol valós célok, értelmes feladatok várnak rá, ráadásul biztos egzisztenciát teremthet.

A gimnázium befejezését követően ezért jelentkezett a Kossuth Lajos Katonai Főiskola határőr szakára. Négyszeres volt a túljelentkezés, de hiába akarták rábeszélni, hogy legyen harckocsizó a 183 (!) centiméter magas fiatalember, ő elszánt maradt. Vagy határőr lesz, vagy nem lesz egyenruhás. Az lett, ma ezredes. A katonai főiskolát 1981-ben sikeresen befejezte. Első tiszti beosztást a Nyírbátori Határőr Kerületnél kapott, a kispaládi őrs parancsnokának helyettese lett. Ezt a beosztást csupán tíz hónapig töltötte be.

1982. június 1-jétől végzett munkája alapján magasabb beosztásba került, a létavértesi őrs parancsnokának nevezték ki. Ezt a posztot 1986. augusztus 31-ig töltötte be. Ekkor a kerületparancsnokság határügyi és kiképzési alosztályán főelőadói beosztást kapott.

Bizonyos értelemben egy nagyot váltott akkor, amikor 1988. február 1-jétől áthelyezték a kerület Pénzügyi Anyagi Főnökségére. Azért csak bizonyos értelemben, hiszen az őrsön önálló gazdálkodást folytatott. Saját konyhán főztek, konyhakertben, fólia alatt termesztették a zöldségfélét, sertéseket tartottak és vágtak.

Technikát kellett üzemeltetni, az épületeket megóvni, karbantartani, pénzügyeket lebonyolítani. Mindezeknek gazdája és első számú felelőse az őrsparancsnok volt. Neki ismernie, tudnia kellett mindazt kicsiben, amit a kerületnél, majd az igazgatóságon nagyban. Itt technikai alosztályvezetői, majd műszaki osztályvezetői beosztásokat töltött be egészen 1994. január 31-ig. Ekkor nevezték ki jelenlegi beosztásába a Nyírbátori Határőr Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettesének.

Közben elvégezte munka mellett levelező tagozaton a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia határőr-parancsnoki szakát, majd a Közgazdasági Egyetem belügyi szakközgazdász szakán szerzett szakértői egyetemi másoddiplomát 1997-ben. Még ez évben határőr ezredessé nevezték ki, és határőrségi tanácsosi címet adományoztak részére.

Fiskális szemmel vigyáz arra, hogy a rendelkezésre álló mindenkori költségvetési keretek figyelembevételével, feladatcentrikus és takarékos gazdálkodással, a pályázati lehetőségek fokozott kihasználásával, a gazdálkodás optimális prioritásainak meghatározásával, elemzésével biztosítva legyen a Nyírbátori Határőr Igazgatóság likviditása, valamint működőképessége, hogy megvalósuljon a racionális gazdálkodás, a korszerű és takarékos logisztikai biztosítás. Szabó ezredes nyílt, őszinte, feletteseit tisztelő, kollégáit menedzselő vezető.

Munkája elismeréseként három esetben soron kívül léptették elő, huszonhét esetben jutalomban részesült. A határőrség napja alkalmából 2005-ben a belügyminisztertől megkapta a határőrségi főtanácsosi címet is.

Szabad idejében szívesen kertészkedik saját csemeteültetvényén. A sport soha nem állt távol tőle. Gondosan ügyel arra, hogy barátaival hetente legalább egyszer röplabdázhassanak. Régi hobbija a horgászat, de az utóbbi időben évi öt-hat alkalomnál többször nem jut rá az idejéből. Szívesen ül le a számítógép elé, nagyon kedveli a számítógépes stratégiai játékokat. Ha ideje engedi, szívesen vállalja át a hétvégi sütést, főzést. Őszinte öröm tölti el, amikor családja elismerően méltatja az eredményt, jó étvággyal fogyasztja el főztjét.

Feleségét, Laskai Olgát a középiskolában ismerte meg. A katonai főiskola ideje alatt 1980-ban kötött vele házasságot. Neje tanítónő, a nyírbátori Báthori István Általános Iskolában dolgozik. A Nyíregyházi Főiskola angol tanári szakán végzős hallgató.

Három gyerekük született. Fia, Szabó János Attila követte apja nyomdokait. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hadtudományi Karán határrendész és védelmi vezetői szakon 2004-ben diplomázott. A fiatal határőr hadnagy Biharkeresztesen szolgálati csoportvezető.

A nagyobbik lány, Henrietta a Debreceni Egyetem Ybl Miklós Főiskolai Karán környezetvédelmi szakon az idén végzett.

Adrienn, a legfiatalabb ősztől a nagykállói Korányi Frigyes Két tannyelvű Gimnázium német tagozatán tanul tovább.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése