Csillám Mária

Címzetes főmunkatárs,

Nyírbátor

szszb 23 tk Csillám Mária.jpgA kreatív alkalmazott személyének megformálásához keresve sem találnánk ideálisabb alanyt mint Csillám Máriát, a Megyei Munkaügyi Központ nyírbátori kirendeltségének címzetes főmunkatársát. Nemcsak megbízhatóan, precízen látja el a rábízott feladatokat, hanem észreveszi mindazokat a teendőket, amelyek a szakterületén adódhatnak. S ha nem végez munkaidőben a határidős feladatokkal, a világ legtermészetesebb dolgaként viszi haza, és az otthoni számítógép előtt a késő esti órákban oldja meg a sajátjának érzett munkákat.

A nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola pénzügyi ágazatán érettségizett 1976-ban, s lett képesített könyvelő és pénzügyi ügyintéző. A tanulást mindig is nagyra tartotta, éppen ezért számos tanfolyamra és képzésre jelentkezett, hogy a rábízott feladatoknak maximálisan megfeleljen. 1987–88-ban a Posta Oktatási és Kulturális Intézetében, Budapesten postaforgalmi tiszti végzettséget szerzett. Elvégezte például a Munkaügyi Minisztérium által szervezett középfokú személyügyi szakképesítő tanfolyamot 1992–93-ban, és sikeres vizsgát tett. Még abban az évben, 1993-ban letette a közigazgatási alapvizsgát, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közigazgatási Hivatal szervezett. A Nyíregyházi Regionális Munkaerő-fejlesztő és -képző Központban a kor színvonalának megfelelően részt vette egy országos közvetítői informatikai rendszer alkalmazására felkészítő képzésen. Jól tudta, és tapasztalta, hogy a gyors, pontos munkavégzéshez, az ügyfelek és a közhivatalok, munkáltatók igényének megfelelően csak a számítógépes ügyintézés elsajátításán keresztül vezet az út.

Kitüntetéssel szerzett általános szociális munkás oklevelet a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán 1998 és 2002 között. Olyan szakterületeken szerzett ismeretet és jártasságot, mint a szociológia, pszichológia, a jog, a szociális munka, a szociálpolitika, foglalkoztatáspolitika, demográfia. Emellett elvégezte a 440 órás foglalkoztatáspolitikai specializációt is. Szakdolgozatában a közhasznú foglalkoztatás alakulását vizsgálta meg a nyírbátori kirendeltség illetékességi területén.

2002-ben közigazgatásból szakvizsgát is tett. Az pedig már az európai uniós felkészülést jelentette Csillám Mária számára is, hogy jelentkezett a Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Részvénytársaságnál, hogy projektismereti alapokat szerezzen.

Európai uniós ismereteket tanult, megtudta, miként kell szabályosan pályázatokat írni, és projektmenedzsment-tanfolyamon is gyarapította tudását. Az életében szinte mindig tanuló ifjú hölgy 1980 és 1989 között a Magyar Posta Nyírbátori Postahivatalában dolgozott. Volt forgalmi ügyintéző, pénztárkezelő, főpénztáros, hírlapfelelős. Már itt sokat tanult az emberekkel való foglalkozás tudományából és művészetéből, később ennek igen nagy hasznát látta. Míg a postaforgalmi szolgáltatásokat végezte, lebonyolította a pénztári be- és kifizetéseket, a főpénztár könyvelési és zárási feladatait látta el, a hírlap-előfizetéssel és -árusítással kapcsolatos pénzügyi-könyvviteli tevékenységet rendszerezte, és az elszámoltatást is magára szignózta, megismerhette, mi foglalkoztatja az embereket. A posta egyébként is komoly információs bázis a társadalomról, a benne élők gondolkodásmódjáról, jövedelmi viszonyairól.

A következő három évben, 1989 és 1991 között a Faipari Kisszövetkezetnél kontírozó könyvelőként látta el a kettős könyvvitel kontírozó feladatait. Csillám Mária készítette a főkönyvi könyvelést és a mérlegbeszámolók előkészítését. Feladatai közé tartozott a bér- és tb-elszámolás, az anyagkönyvelés, a pénztár ellenőrzése. Ugyancsak ő készítette elő a Központi Statisztikai Hivatal számára az adatszolgáltatást, és egyéb számviteli feladatok is őrá maradtak.

Számítógépes ismeretei közül a Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Internet érdemes a kiemelésre. Természetesen levizsgázott gépjárművezetésből is. Kitüntetései közül büszke az 1998-ban elnyert címzetes főmunkatársi címre, és ugyanabban az évben ismerték el átlagon felüli munkásságát Kiváló Dolgozó kitüntetéssel. Soha nem irányult rá a reflektorfény, nem első számú vezetői munkakörben mutathatta meg, mire képes. Ám azt munkáltatói, különösen a jelenlegi, a munkaügyi központ nyírbátori kirendeltség-vezetője, Hamzáné Etuka hangsúlyozza: Marika az a munkatárs, akire mindig lehet számítani, aki nem a munkaidő végét nézi, hanem a feladat ellátását tűzi célul. Mióta munkába állt, felnőtt egy generáció, amelynek tagjai már nem mutatják azt az odaadást, lelkesedést, amelyet a mai középgeneráció élenjárói még természetesnek gondolnak.

Családjában is ezeket az értékeket tartja fontosnak, és szeretné örökül hagyni. A változó társadalmi, gazdasági környezet új hozzáállást kíván, de a régi, nemes értékek ma sem mehetnek veszendőbe.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése