Dr. Szabó Éva

Országgyűlési képviselő,

Nyírbátor

szszb 22 ai Szabó Éva.jpgNyilvánvalóan génjeiből ered a közélet iránti érdeklődés, a mások gondjai, problémái iránti fogékonyság. Mindig is amolyan „izgő-mozgó” ember volt, aktív úttörős és KISZ-es tevékenység után a pártpolitikában is elmélyedt, bár hosszabb ideig a háttérben maradva elsősorban szakmai irányú tevékenységekben „élte ki magát”. Hosszú hezitálás után – mivel egyáltalán nem szeretné, hogy az ország vezető politikusai közé számító pénzügyminiszter férje után ítéljék meg tevékenységét – az idén az országos nagypolitikában is szerepet vállalt országgyűlési képviselőként.

1959. május 27-én született Aporligeten, ahol édesapja – egy újabb adalék a közéletiséghez! – húsz éven keresztül volt a település tanácselnöke. Óvodai alkalmazott édesanyja rajta kívül még testvérbátyja, Ferenc neveléséről gondoskodott (ő ma Budapesten él). Nagyszerű gyermekkort töltött a „világvégi” békés, nyugodt, kis településen, ahol szinte minden fát, bokrot ismert. Az iskolában mindenféle sport- és tanulmányi verseny aktív résztvevője volt, és az úttörőmozgalomban is jeleskedett. Szívesen emlékszik vissza tanáraira és a falu minden lakójára. Nyírbátorban a gimnázium orosz tagozatán, ahol már elsős korában mozgékony KISZ-titkár volt, elsősorban a humán tárgyak (magyar, történelem és az orosz nyelv) vonzották. Nevezetesek a gimnáziumi évek azért is, mert itt ismerkedett meg férjével. Érettségi után egy évet dolgozott, majd az Államigazgatási Főiskola következett, ahol ifjúsági, mozgalmi tevékenységét folytatva sok-sok élménnyel gazdagodott. Friss diplomájával előbb a nyírbátori Járási Hivatalnál, majd a Városi Tanácson tevékenykedett szervezési jogi területen. Közben tanulmányait folytatta a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán. A rendszerváltás után 1990 novemberétől az akkor családi vállalkozásként alakult Monéta Kft. alkalmazottjaként tevékenykedett tovább. 1993-ban befejezte jogi tanulmányait, majd 1996-ban jogi szakvizsgát tett, és önálló egyéni ügyvédi tevékenységet folytatott 2003-ig.

Ekkor vette át az időközben államtitkári kinevezést kapott férjétől a kft. ügyvezetői teendőit, amit a mai napig ellát ügyvédi tevékenységét szüneteltetve. 2004-től az MSZP Táncsics Alapítványa szervezeti felépítésében, működőképessé tételében szerzett elévülhetetlen érdemeket – mindezt kuratóriumi titkárként, társadalmi munkában tette. (Az országgyűlés döntése értelmében jelenleg négy ilyen, pártokhoz kötődő alapítvány működik az országban.) Széles körű tevékenységét jelzi, hogy 1999 óta tagja az MSZP nyírbátori szervezetének, amelynek elnökségében 2002 óta ténykedik. Ugyancsak 1999 decembere óta az MSZP Megyei Nőtagozatának előbb alelnöke, majd elnöke, 2000-től az MSZP Nőtagozata Országos Elnökségének tagja. Az MSZP Országos Jogi és Közigazgatási Tagozatának alapító tagja (2004 októberében megszervezte a megyei tagozatot), az országos elnökség tagja. 2006-ban az MSZP megyei listájáról (ahová többszöri titkos szavazás útján került fel) jutott be a parlamentbe, ahol az Alkotmányügyi és Igazságügyi Bizottság tagja.

„Nyitott, viszonylag könnyen kitárulkozó típus vagyok – kezdi „önvallomását” dr. Szabó Éva –, ami a politikában nem feltétlenül jelent előnyt. Sohasem azért voltam aktív, hogy valamilyen pozíciót elérjek. Számtalan rendezvényt szerveztem úgy, hogy teljesen a „színfalak” mögött maradtam. Mindig szerettem tenni a közért, amiért igazából nem vártam elismerést, valamiféle ellenértéket. Lehet, hogy ez álszerénységnek tűnik, de akik közelebbről ismernek, azok tudják, hogy ez így van. A „reflektorfényt” igazából sosem szerettem, bár új szerepvállalásommal ezen a helyzeten nyilvánvalóan kénytelen leszek változtatni.”

Munkája és közéleti szerepvállalása mellett mindig a családot tartotta legfontosabbnak. Dr. Veres Jánossal, aki ma a magyar kormány pénzügyminisztere, 1982-ben kötöttek házasságot. Gyermekeik közül Gábor 1984-ben született, már pici korától a mezőgazdaság dolgai iránt érdeklődött, ma a Debreceni Egyetem Agrártudományi Karán tanul. Az egy évvel fiatalabb Tamás a budapesti Gazdasági Főiskola idegenforgalmi és szálloda szakának hallgatója, tanulmányait német nyelven folytatja. Dr. Szabó Éva – amellett hogy a munkáját is szinte hobbinak tekinti – szabad idejében igyekszik minden lehetőséget megragadni a sportolásra, telente rendszeresen síelni jár családjával. Szeret olvasni, szívesen kertészkedik a ház körül. Utazásai során elsősorban a kíváncsiság, más tájak megismerése vezérli, amellett, hogy mindez a család együttlétét is jelenti.

Eddigi életútjára elégedetten visszatekintve magánéletében elsősorban a  „nagymama szerepre vágyik”, országgyűlési képviselőként pedig szeretné a négy évet maximálisan kihasználni a megye, szűkebb pátriája javára.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése