Kertes Zoltánné

Igazgatóhelyettes,

Nyírbátor

szszb_22-180_kertes_zoltanne.jpgÍzig-vérig pedagógus asszony, egy tősgyökeres nyírbátori család leszármazottja. Mindezek mellett próbára tette szakmai tudását és emberségét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. Közel négy évtizedes munkásságának eredményeire tekintve elmondható: jól választott.

A háromgyermekes Leveleki család első leányaként 1950. október 11-én látta meg a napvilágot. Édesanyja a 76 éves Méhész Anna aktív korában főkönyvelőként dolgozott. Édesapja, néhai Leveleki László a járási tanács főelőadója volt. Kertes Zoltánné, született Leveleki Anna nagyobbik húga, Magdi a Veszprémi Egyetem adjunktusa. Legfiatalabb testvérük, Ilona szintén pedagógusként tevékenykedik. A keleti végeken, a csengeri gimnáziumban angolt tanít. Kertes Zoltánnal, a mátészalkai Gyermekvédelmi Központ igazgatójával, főiskolai óraadó tanárral kötött házasságot. A családi példát követve ők is három gyermeknek örülhetnek. A legidősebb fiuk, Zoltán 35 éves, és a gyermekvédelemben dolgozik Nyíregyházán. Leányuk, Ancsa 33 éves, Nyírbátorban tanít, s férjével Tóth Tamás határőrrel közösen nevelik a kilencéves Maját és a négyéves Cilikét. Az édesapa után, szintén László keresztnevű fiuk a harmadik gyermek, 32 éves, és szintén a gyermekvédelem területén dolgozik Mátészalkán. Kislánya, Fruzsina növeli Anna leányunokáinak számát.

Kertes Zoltánné a Közgazdasági Technikumban érettségizett 1969-ben. A továbbtanulás lehetőségét a nyíregyházi tanárképző főiskola jelentette a számára, ahol a tanító szakot levelezőn végezte el. A kor szokásainak megfelelően ő is munka mellett tanulva szerzett diplomát. A nyírgelsei évek alatt (1969–76) ismerkedett meg férjével, Kertes Zoltánnal. A már említett szomszéd megyében 1976–1985 közötti időszakban dolgozott, Zemplénben, Magyarország egyik legszebb – hegyek között megbúvó – kis falujában, Füzérkomlóson tanítottak kilenc éven át.

1985-ben tért haza Nyírbátorba, ahol alsó tagozatos tanítóként, közben több mint tíz éven át igazgatóhelyettesként hasznosíthatta megszerzett tapasztalatait a Báthori István Általános Iskolában. Nyüzsgő jelleméből fakadóan szerepet vállalt az akkoriban megalakult Bátori Iskolaszövetségben: 1998 óta vezeti a 17 tagú igazgatóhelyettesi munkaközösséget, mely szervezet fontos szerepet játszik a kistérség pedagógiai életében.

Igazgatója a következő gondolatokkal támogatta Kertes Zoltánné tanító, igazgatóhelyettes, közoktatás-vezető 2006. évi pedagógus napi elismerését:

„Igazi pedagógus, éltető eleme a gyermek, akinek fejlődésében találja meg tevékenységének értelmét, munkája gyümölcseit, hivatásának beteljesülését. A pályakezdés rövid időszakától eltekintve nevelő-oktató tevékenységét több évtizeden át a nyírbátori gyermekekért végezte, végzi. Tevékenységét több elismerés, állandó önképzés, pontosság, kiegyensúlyozottság, megbízhatóság jellemezte és jellemzi ma is. Élete, hivatása mindig is Nyírbátorhoz kötötte, korrekt személyisége nemcsak a gyermekek, de a szülők elismerését is kiérdemelte. Munkásságát fémjelzi a sokéves, ma is élő erdei iskolai mozgalom vagy az intézményi minőségbiztosítási folyamat kimagasló színvonalú irányítása, vezetése.

Sokéves vezetőhelyettesi munkáját példaértékű szorgalommal, kiszámíthatósággal, precizitással végezte és végzi. Higgadt, békés és mélyen emberi lénye, nagyban segíti a Báthori István Általános Iskolát ma is abban, hogy pedagógustársai nyugodt, kiegyensúlyozott és konszolidált légkörben, eredményesen végezhessék napi pedagógiai munkájukat. Olyan pedagógust ismerhettünk meg személyében, aki igen magasra állított belső mércéjén túl, mindig tudott még további energiákat mozgósítani e szép hivatást követő nemzedékek segítésében, útra indításában is.”

Az igazgatóhelyettes asszony éppúgy, mint közel négy évtizeddel ezelőtt, szereti hivatását, s ha újra kezdené, megint ezt a pályát választaná. Egykori tanítványai között sok-sok ismert és elismert orvosnak, tanárnak, mérnöknek, tudósnak és gyógyszerésznek a neve szerepel.

A pedagóguspálya országos gondjának tartja azt, hogy a pályakezdő fiatal tanítók és tanárok – a versenykényszer miatt – nem élhetik át e csodálatos hivatás minden szépségét, ami az ő számára az első óra megtartásától kezdődően egy életen át tartó élményt jelentett.

Büszke egészséges lokálpatriotizmu­sára, ami abból fakad, hogy már dédszülei is itt éltek, dolgoztak. Örömmel látjuk, hogy Kertes Zoltánné az életével elégedett emberek sorába tartozik. Minden mondatából sugárzik a kiegyensúlyozottság, s már-már tapintható az is, hogy hivatását, munkáját a szó legnemesebb értelmében, mind a mai napig élvezi is. Iskolai időn kívül szeret regényeket olvasni, de a velük élő idős szülők ellátását és gondozását is szívesen végzi. Legnagyobb örömét unokáiban leli, kikkel együtt játszva tanulnak, főznek, kertészkednek.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése