Kiss Lászlóné

Tanár,

Nyírbátor

szszb_21-166_kiss_laszlone.jpgEzekkel, a gondolatokkal kezdi önéletrajzát Kiss Lászlóné, leánykori nevén Vark Katalin, a Báthori István Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat 1948. március 18-án Vencsellőn született tanára: „Három és fél évtizede annak, hogy friss diplomásként Nyírbátorba kerültem. Megszerettem ezt a várost, és itt ragadtam, családot alapítottam.” Egyszerű családból származó embernek vallja magát: édesapja, Vark Péter a helyi tsz-ben gazdálkodott, míg édesanyja, Smid Erzsébet a háztartást vezette, és gyermekeit nevelte. Vark Katalin nővére a közelmúltban pedagógusként ment nyugdíjba. Szüleik már távoztak az élők sorából, s gyermekeik lépteit már csak a mennyei magasságokból figyelhetik.

Az egyszerű szülők nagy gondot fordítottak gyermekük taníttatására, így a legjobb középiskolát választották a számára. A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban eltöltött évek aztán meghatározták a későbbi egész életét. A szorgalmas kisleányt főleg a természettudományi tantárgyak érdekelték. Olyan diák volt, akinek már akkor is komoly céljai voltak. Ekkor alakult ki benne a tanári pálya szeretete. Hálás szívvel emlékezik vissza egykori matematikatanárára, Nagy Gézánéra, Gyöngyi nénire, akit nemcsak mint tanárát, hanem mint embert is tisztelt, s akitől emberséget, tartást, biztatást kapott, és akit példaképének is tekintett. Az 1966-ban sikeresen letett érettségi vizsgák után eredménnyel felvételizett a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola matematika–fizika szakára, ahol 1970-ben szerzett diplomát.

Pályakezdőként került a nyírbátori 2. Sz. Általános Iskola tantestületébe. Fiatalként a tanítási időn túl is a gyerekekkel foglalkozott. Szívesen emlékszik vissza a nyári balatoni-káptalanfüredi táborozásokra. Eredeti tervei között szerepelt egy kémiatanári diploma is, amit négy évvel később szerzett meg. A felnőttoktatásba bekapcsolódva furcsa érzés kerítette hatalmába: fiatal tanár lévén ő taníthatta az idősebbeket. Mint írja, hamar megszerette a tanítás ezen oldalát.

1975-ben kötött házasságot Kiss Lászlóval. Szerelmük gyümölcse leányuk, Anita, aki a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karán szerzett diplomát 2003-ban. Jelenleg a karon közgazdász PhD-hallgatóként tanul.

Három évtizeddel ezelőtt, 1975-ben igazgatóhelyettesnek nevezték ki, s ezt a munkakört 1994-ig látta el. A vezetői feladatok mellett szívügyének tekintette a tehetséges tanulókkal való, tanórán kívüli foglalkozást. „Ennek a munkának az eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint a tanulmányi versenyeken elért dobogós helyezések tucatjai” – írja önéletrajzában. Körzeti munkaközösség-vezetőként évek óta szervezi a kémiaversenyeket. Mindezek mellett nem feledkezett meg a másik oldalról sem: a lemaradó tanulók felzárkóztatásáról, felkészültségbeli hiányosságaik pótlásáról, a szükséges megismerő-, munkavégző-, alkalmazási képességek kialakításáról és az ehhez szükséges motivációk megteremtéséről. Az új iránti érzékenysége és fogékonysága az eltelt évtizedek alatt nem csökkent.

Kiss Lászlóné számos szakmai, pedagógiai továbbképzésen vett és vesz részt, így az „Értékelés és minőségbiztosítás”, illetve a „Minőségbiztosítás az iskolában” c. akkreditált pedagógus- továbbképzéseken is. Az iskola időközben felvette Báthori István nevét, de szellemisége nem változott, mint ahogy a jó kollegiális viszony sem a tantestületen belül. A nagyobb horderejű feladatok megoldásakor a csoportmunka az uralkodó munkamódszer. Miután már a második generációt tanítja, van mire büszkének lennie: Kiss Lászlóné elmondja, hogy kartársai között vannak egykori tanítványai is. De osztályaiból végeztek az egyszerű munkástól a belső építészen, vegyészen keresztül a kabinetfőnökig.

Napjainkban legfontosabb feladatának a nyolcadik osztálya pályára irányítását tartja. Arra törekszik, hogy minden tanuló a képességeinek, az elképzeléseinek legjobban megfelelő középiskolát válassza, hogy később boldog és elégedett ember lehessen. Az osztály tanulói jó képességűek, így számukra széles a paletta: a debreceni Kossuth Gyakorló, a Tóth Árpád Gimnázium, a Református Kollégium, a nyíregyházi Zrínyi Ilona és a Krúdy Gyula Gimnázium szerepelnek a terveik között. Gyermek- és ifjúságvédelmi felelősként fontos feladatának tartja a hátrányos és veszélyeztetett helyzetű tanulókkal való foglalkozást. Igyekszik segíteni a rászorulóknak, s ennek érdekében együttműködik a helyi Gyermekjóléti Szolgálattal. Kiss Lászlóné szakmai munkáját 1988-ban a szakma minisztere „Kiváló Munkáért” kitüntetéssel ismerte el.

Annak ellenére, hogy szeretett férjét az előző évben elvesztette, tovább tanítja a gyerekeket a tőle megszokott magas színvonalon. Ide kapcsolódóan így ír önéletrajzában: „Amíg a gyerekekkel való mindennapos foglalkozás örömet jelent számomra, addig szeretném folytatni ezt a hivatást.”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése