Dr. Szabó Sándor

Állatorvos,

Nyírbátor

dr . Szabó sándor szszb 27 zsb.jpgAz apai házba érkezik, de ez még mindig természetes, hiszen vannak tárgyak, amelyeknek csak itt lehet a helye, abban a szobában, amely az övé volt.

Szinte biztosra veszi a családban mindenki, hogy a bérházból való családi házra váltás volt a meghatározó életpályájára. Ekkor ötéves volt és a fáma szerint a híres rendőrkutya, Kántor vérvonalából kapott egy német juhászkutyát, de volt tacskója is, és kanárik, pintyek, gerlék, teknősök, és még lehetne sorolni, amelyek várták kis gazdájukat nap mint nap. Ekkor már tenyésztette is őket, s az értékesítésből biztosította a többiek eledelét. Így már érthető, miért nem járt a nyári szünetben táborokba, kirándulásokra.

Nyolcadikos korában kapta első csikóját. Középiskolás korában „ménes-gazda” volt a jól tanuló fiatalember. Nem volt kérdés a továbbtanulás, állatorvosira jelentkezett. Nem vették fel. Az agrártudományi egyetem hallgatója lett, ám a harmadik év elvégzése után újra próbálkozott az állatorvosival, sikeresen el is végezte.

A merre, hogyan tovább sem volt kérdés a fiatal állatorvos számára, mert agráros hallgatóként a sertés és a baromfi tartása érdekelte, létezett a vállalkozása. Itt is gyakorolhatta a szakmáját, de a környékbeli települések – Encsencs, Nyírbéltek, Ömböly, Penészlek és Piricse –, valamint Nyírbátor állattartói is adtak, adnak munkát a hatósági állatorvosnak. Ma már egyre kevesebbet, mert lecsökkent az állatállomány. A saját gazdaságában viszont volt olyan időszak, amikor 45 anyakoca és hatvanezer vágóbaromfi várta gondoskodását. Szerencsére a dolgozók, a kiszolgálók is lelkiismeretes emberek, számíthat munkájukra.

Ez nagyon fontos momentum, mert több hobbija is van dr. Szabó Sándor állatorvosnak. Egyik a vadászat, a másik a természet szeretete. Az utóbbit úgy kell érteni, hogy az lehet közel hatezer méter magasan is. De erről később. A vadászatot gyermekkortól űzi – ő a hajtást is ideszámítja nagyon helyesen –, édesapját rendszeresen elkísérte hajtóvadászatokra, felült hozzá egy-egy lesre, vagy cserkelt vele a környékbeli ligetes mezőben. Elmondta, a Kárpát-medencében ő igazi vadásznak érzi magát. A hazai vadászható fauna, vagy az Erdélyben és a Keleti-Kárpátokban található vad megpillantása – nem csak elejtése –, fotózása elnyomja Afrika vagy Alaszka varázsát.

– Nem lesz belőlem nagy trófeagyűjtő vadász – summázta a vadászatról szóló beszélgetésünket, de azért büszkén mutatta meg gímszarvas trófeáját. Természetesen nem hiányzik az őz- és a vaddisznótrófea sem.

Annál inkább felcsillant a szeme, amikor a túrázásra, hegymászása tereltem a szót. – Szeretek magányosan, egy fényképezőgép, távcső és egy hátizsák társaságában csavarogni. Ott állok meg, ahol látok valami megragadót, ahol ihatok a forrásból, és teleszívhatom a tüdőm jó levegővel. Sokan ezt csak a hegyekben képzelik el, pedig itt, a közelünkben is lehet jókat kirándulni. Szinte hallom, akik ismernek, mondják, bort iszik, és vizet prédikál – hiszen túl van Európa legmagasabb hegycsúcsának meghódításán.

2009-ben tizenhárom társával elhatározták, oxigénmaszk nélkül feljutnak az 5642 méter magas – a régebbi térképeken Kommunizmus csúcsára –, a Kaukázusban található Elbruszra. Hatan érték el a csúcsot, és tűzték ki a nemzeti színű zászlót. Ő még arra is gondolt, hogy szűkebb hazájából is kerüljön kő Európa legmagasabb hegyére. A Tisza által simára csiszolt, koptatott kavicsot cipelt hátizsákjában, amely remélhetőleg még ma is ott dacol az időjárás viszontagságaival szemben.

Közben fényképek kerülnek elő. Embert próbáló körülményekről árulkodnak a fotók. Zord egy világ, állapítottam meg magamban. Egyébként szívesen fut maratoni, fél maratoni távokat, és ötszörös Balaton-átúszó.

Ezt követően terelődött a beszélgetés a családra, de ekkor már Borbála nagymama sem állta meg, hogy meg ne jegyezze, három hónapos a kincsem. Mártának hívják.

– Június 18-án volt három hónapos  – tudtam meg a büszke apukától, aki még azt is elárulta, hogy Ágota egyszer a nagymamája cirmos cicájával kopogtatott be hozzá a rendelőbe. Arra emlékszik vissza, hogy a cica úgy dorombolt a kezében, mint akinek semmi baja sincs. Az is tény, hogy Ágota, a csinos, és szép közgazdász lány megismerése után a doktor úr pulzusa jobban vert, mint a maratoni – 42 ezer méter – futást követően.

A házasság nem maradhatott el, s a vállalkozásban kamatoztatja tudását, de hogy mikor folytatja, azt nem lehet tudni, mert 3–4 gyermekben gondolkodnak.

Szakmai fejlődőséről, a minőségi változásáról sem mondott le dr. Szabó Sándor állatorvos. Az állattartásban gyökeres változások mentek végbe, ezért egy állatorvosi rendelő megépítését tervezi. Egyre többen tartanak hobbiállatot, fontos, hogy szakszerű, gyors ellátásba részesüljenek a szobakutyák, a tollas kedvencek, és nem kérdés, hogy a doromboló cicák is.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése