Németh Attila

Alpolgármester,

Nyírbátor

szszb_22-182_nemeth_attila.jpgNégy gyermeket nevelő családban felnőni – életre szóló hozomány. Mind a ma napig profitál ebből Németh Attila, Nyírbátor alpolgármestere. Cigándon született 1954. május 7-én néhai Oláh Jolán (58) és a Don-kanyarból hazajött jegyvizsgáló, néhai Németh Károly (68) családjában. A tisztesség mellett a család és a tágabb közösség iránti elkötelezettséget plántálták a felnövekvő gyermekekbe az egyszerű származású, de igen bölcs szülők. A legidősebb testvér, Vilma nyugdíjas tanítónő, Ica pedagógus, orvosfeleség, ő nyitotta az első butikot Nyírbátorban, Károly polgármester Cigándon, Attila matematika–fizika szakos tanár.

Feleséget is a szakmabeliek közül választott, Sztán Ilona szintén matematika–fizika szakos tanár, ő alapította és vezeti régi barátjukkal, Márton Józseffel együtt a Bátor mazsorett­csoportot. Házasságukból két lány született, Eszter (1979) közgazdász, férje Illés Krisztián, gyermeküket 2007 júniusára várják. Aliz (1983) a Corvinus Egyetem okleveles élelmiszeripari mérnöke, párja, Subák Gábor szintén ezt a szakterületet választotta.

Németh Attila Nyírbátorban érettségizett, majd a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán diplomázott 1977-ben. Hálás a sorsnak, hogy négy boldog évet tölthetett feleségével Encsencsen. Ebben a büszke református faluban az akkori szokás szerint a 20 fős tantestületben 18 hölgy mellett ketten képviselték az „erősebb” nemet, az igazgató és ő, a pályakezdő. Az oktatástechnikai gyakorlat már főiskolás korában közel állt hozzá, még a főiskolán is maradhatott volna. Ám valószínűleg nem csöppen a közéletbe olyan hamar, mint így, a pedagóguspálya lépcsőin egyre feljebb jutva ez megadatott neki.

Aktív mozgalmi múlt, az akkori Né­met Demokratikus Köztársaságba hosszú éveken át kísért csoportokat. Egyszer a távollétében felvették a pártba, és mire hazaért, már a pártbizottságra helyezték dolgozni. Németh Attila azonban tanárnak érezte magát, ezért is vállalta el a 2-es számú iskola igazgatói posztját 1989 júliusa és decembere között. Akkoriban sokszor törtek be az iskolába, és a családja nyugalmát féltve állást vállalt Cigándon. Naponta ingázott Nyírbátorból az oda-vissza 140 kilométert kitevő úton. Károly bátyja mellett részese lehetett a Dombrádtól csak a Tiszával elválasztott település várossá válásának. Ő szerkesztette a helyi újságot, megszervezte és működtette a televíziót. Nemcsak számára maradt felejthetetlen az a tizennégy év, hanem a kisváros képviselő-testülete is elismerte átlagon felüli tevékenységét a Cigándért elnevezésű díjjal.

Nyírbátorban, a városközpontban lakik a családjával, és itt is megbecsülést szerzett közéleti aktivitásával, tisztességével. 2004-ben időközi választáson helyi képviselőnek őt választották meg, és az önkormányzati tagok pedig alpolgármesternek őt tették meg. Vajon hogyan működhet egy olyan „páros”, mint a gazdasági területről érkező polgármester Balla Jánosné és a humán beállítottságú Németh Attila alpolgármester? Még azzal is szembe kellett nézni, hogy a génjeinkben hordozott, hagyományosnak mondott férfi-női vezetői szerep itt fordítva alakult?

Németh Attila – mint mondja – mindig is tisztában volt azzal, hogy „második” embernek jött ide. Beleérző képessége, derűs nyugalma, megfontolt lépései mindig is az eredményes működést készítették elő. Míg a polgármester vállalkozói szemlélettel az eredmények alapján döntött, addig Németh Attila humán oldalról igyekezett megközelíteni a kérdéseket. Az elmúlt évek látványos fejlődése visszaigazolta a két vezető tevékenységét.

Az alpolgármester jelenleg az oktatási integrációval foglalkozik. Mintegy 400 pedagógus, háromezer szülő, 1600 gyermek sorsáról van szó. A három iskolát összevonják egy közös irányítás alá. Több változat mellett szóba jöhet a kistérségi modell is. Ennek a megoldásnak alapjául szolgálhat a 20 település 45–46 ezer lakosát felölelő kistérségi társulás, amelynek elnökévé a polgármester asszonyt, Balla Jánosnét választották.

A környék falvaiból mintegy 320 kisdiákot hordanak be a szülők reggelente a nyírbátori iskolákba. Ha sikerül a fejkvótából származó pénzhez még 30 százalékot, 400 millió forintot az önkormányzatnak hozzátennie, akkor 20 pedagógusnak maradhat meg az állása Nyírbátorban.

Az integráció mellett a testület és a hivatal eredményeiben már ott van Németh Attila keze munkája: csökkentették a működési hitelállományt, biztonsággal szervezhetik mindennapjaikat az intézmények.

Terveik szerint megújhodnak az önkormányzati oktatási épületek, jól halad a pályázati pénzből a gyógyfürdői projekt. Az alpolgármester tanult tulajdonságának mondja a toleranciát, ma már elfogadja az élet által elétett helyzetet, és abból igyekszik kihozni a legtöbbet.

Számára ez a közösségi magatartás és a biztos, nyugodt családi hátország jelenti a megelégedettség, a boldogság forrását.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése