Királyfalvi György

Alpolgármester

Piricse

Királyfalvi György300IMG_9403.jpgVan arra megoldás – ezt mondja a szeme, és nyugodt optimista arckifejezése azt sugallja, tényleg nem nyugszik addig, amíg a végére nem jár a… Minek is? Kevés dolog lehet, aminek nem. Mesél a pályafutásáról, munkájáról. Semmi eget rengető, de megannyi kisebb nagyobb útakadály, amelyek egyike se állított volna meg egy átlagembert, de a sokadik után már alighanem beleunt volna. Nos, ebben a tekintetben Királyfalvi György nem átlagember.
Helybéli születésű, 1965-ben látta meg a napvilágot. Édesanyja a beszédes nevű Koplaló tanyáról származik, amelyet idővel Szabadság tanya névre kereszteltek. Édesapja előbb gazdálkodó, később téesz tag.
– Nyírbátorban végeztem szakmunkásképzőt – emlékezik arra az időre, amikor arról beszél milyen irányt vett élete az általános iskolát követően. – Szerszámkészítő szakmát kaptam, és a városban helyezkedtem el, a Csepel Vas- és Fémmunkás gyárában.
Azt mondhatnánk, eddig szokványos a karrier, ám a fiatalember nem sokkal később már (az akkori) Leninvárosban dolgozik – ács és állványozó segédmunkásként. Szokatlan fordulat? Az, de nem egy tervszerűtlenül csapongó élet kezdete, hanem – amint az később beigazolódik – az alkalmazkodó képesség bizonyítéka.
– Furcsállja, hogy a szerszámkészítő egyszer csak ácsszekercét vesz a kezébe – kamaszos mosolya megcsillan, együtt pillantunk bal kezének kissé hiányos hüvelykujjára. – Igen, balta volt – magyarázza, aztán folytatja. – Megtanultam azt is, meg mást is. Van néhány ház a faluban, amire én húztam tetőt.
Királyfalvi György jogosítványában egyedül a busz kategória maradt üresen, de nincs kétségem afelől, hogy megszerezné, ha a szükség úgy hozná. Amikor hazakerült, a téeszben azok közé a szerelők közé tartozott, aki nyáron természetesen kombájnra ült, traktoron is lehetett rá számítani.

A rendszerváltás után, a téesz-világ elmúltával személyiségének az óvatos vonása visszatartotta attól, hogy nagy földvásárlásba kezdjen.
– Ma már úgy látom, lehettem volna bátrabb – túr bele sűrű barna hajába. – De akkor még nem látszott teljes bizonyossággal, hogy visszafordíthatatlanok a politikai folyamatok. Hat hektárhoz jutottam a birtokomba került 32,5 aranykoronával. Ma viszont már 80 hektáron gazdálkodom, mert az eltelt idő alatt ennyit vásároltam hozzá.
A birtoknak fele erdő, tudom meg az elemzésből. Volt tíz hektár alma, de a jövedelmezőség romlása miatt a gazda kihúzgálta a fákat. A község határának nagy része erdővel borított. A telepítés irányításában már oroszlánrészt vállalt Királyfalvi György. Orosz László polgármester helyettese türelmét, szervezőképességét ismerve, bizton számíthat rá a közmunkák, a Start program sikeres irányításárában.
– Mikor az erdőt telepítettük, volt úgy, hogy 183 embert foglalkoztattunk, és négy nap alatt 24 hektárral végeztünk – csillantja meg a sokadik oldalát, a jó szervezőét.
Lassacskán kirajzolódik előttem, a piricsei alpolgármester feladat- és hatásköre. A bevezetőben említett “van arra megoldás” mostanra fogalmazódik meg bennem. Egy váratlan epizód még ráerősít. Egy négygyermekes családanya a família férfitagjaival lép be a szobába jelképes kopogtatást követően. Az aznapi tűzifa-segély osztás rendjét és eredményét kifogásolják. Válságos időszakunk kortünete… Az indulatos szavak hallatán már-már valami hangoskodástól tartok, de az alpolgármester nem zökken ki a beszélgetés ritmusából. Érvei, nyugalma megteszik a hatásukat.
– Sajnos ezt hozzák a szűkös idők. De mi minden fontos tényezőt mérlegre téve osztjuk el a rendelkezésre álló forrásokat – fordul vissza hozzám a vendégek távozta után.
Az kevés, teszem hozzá magamban. Elfogadtatni a legnehezebb, de szemmel láthatóan “van arra megoldás”.
Királyfalvi György családjáról szólva elmondja, hogy Brigitta lánya élelmezésvezető az önkormányzat konyháján, Dávid fia pedig a hajdúböszörményi Széchenyibe jár, erdészet vadgazdálkodás szakra.
– Dávid egy ideje már velem jár vadászni – érkezünk meg a beszélgetésben a hobbijához. – Vadban gazdag vidék a mienk, így ritka az alkalom, hogy zsákmány nélkül térjünk haza.
Akár oktathatna is fia iskolájában, derül ki abból, amit a vadászatról megtudok tőle. Nem túlzás azt mondani, hogy minden bokrot és rejtekhelyet ismer a területen. Ha egy vendégnek azt mondja ekkor és ezen a helyen ott lesz a vaddisznó, az illetőt nem éri csalódás. Úgy van a vadászattal és a vadgazdálkodással is, mint az élete során megszerzett más képesítéseivel és készségeivel. Alapos, aprólékos ismeretszerzés a maga autodidakta módján – ez a titok. Ha titok…
A polgármester néz be egy pillanatra, gondterhelt arccal kérdezi egy bizonyos dologról hogyan kellene továbblépni benne. “Van arra megoldás”, hangzik el a kulcsmondat, és alighanem lesz is, összegzem magamban beszélgetésünk tanulságát.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése