Tóth Sándorné

Védőnő

Piricse

szszb_31_es_toth_sandorne.JPGAz átlagember gondolkodásában a saját egészsége általában akkor kerül a középpontba, ha valamilyen okból veszély fenyegeti. Ha nincs peche, még nem késő… Az emberek közösségében szerencsére megtaláljuk a hivatásos “egészségügyi lekiismeretet” a családorvos, a védőnő személyében. Ez utóbbi Piricsén immár 33 esztendeje Tóth Sándorné.

–  Nyírlugoson kezdtem a pályámat 1982-ben, két év múlva pedig hazajöttem, és azóta itt dolgozom – tekint vissza a kezdetekre. Enyhe köhögés gyötri, bevesz egy cukorkát, szabadkozik. – Itt az influenzaszezon, hiába oltatjuk be magunkat. – Nyíregyházán az egészségügyi szakközépiskolában, a Kölcseyben érettségiztem – idézi fel a tanulmányait. – A munkámhoz szükséges felsőfokú végzettséget pedig Szegeden szereztem meg az Egészségügyi Főiskolán.

A teljességhez hozzátartozik, hogy a jól kézilabdázó fiatal lány álmai között a sporttanulmányok is felmerültek. Testalkata ma is árulkodik az évtizedekkel ezelőtti tervekről.

Somogyi Margit – e néven látta meg a napvilágot – helybéli szülők gyermeke. Egy testvére van, Béla a neve.

– Akárcsak édesanyám, én is korán, legalábbis a mai fogalmak szerint korán, húsz éves koromban szültem, – mutatja be családját. – A férjem géplakatos, a Bátortrade-ben dolgozik. Erika  lányom a rendőrségen dolgozik, Bátorban. 31 éves, három fia van. Az ikrek, Bence és Dávid 2009-ben érkeztek, Ádámka 2011-ben. Most volt a szülinapja a drágámnak január 16-án. – Mosolyából szeretettel teljes melegség árad. – A fiatalabbik gyermekem Ágnes ugyancsak Nyírbátorban él, gyógypedagógiai asszisztens.

Tóth Sándorné pályán töltött évtizedeinek a történetében jól nyomon követhető a vidéki egészségügy története, a mostani időszak terveiben pedig a közeljövője. Az egész életen át tartó tanulás és önképzés szükségességét ebben a szakmában kell a legkevésbé indokolni.

– Manapság két nagyon fontos dolog van napirenden – ismerteti az ezzel kapcsolatos teendőit. – Az egyik a méhnyakrák szűrés, aminek elvégzését tanuljuk. Vitathatatlan a fontossága, mert emberéletek százait menthetjük meg az időben történő felfedezéssel. A másik ugyancsak fontos újdonság, annak a számítógépes szoftvernek a bevezetése, amely a nyomasztóan sok adminisztráció jelentős részétől megszabadít.

Ez utóbbi hasonlatos lesz a családorvosokéhoz, akiknél a páciensek kórtörténete már ma is gombnyomással a képernyőre varázsolható. A védőnők ismernek mindenkit, de a számítógépes “memóriakiterjesztés” felsorakozik a gyógyító és megelőző faktorok közé.

– A mi munkánk legjellemzőbb eleme a megelőzés. Mind a szűrés, mind a számítógépes nyilvántartás nagy előrelépést jelent – foglalja össze, és áttér a hétköznapok teendőire.

Az önkormányzat feladata az alapellátás, ennek pedig egyik legfontosabb eleme a védőnői szolgáltatás. Ennek keretében Tóth Sándorné munkáltatója a polgármester, a szakmai felügyeletet pedig a területi ÁNTSZ gyakorolja.

– Büszke vagyok arra, hogy nagyon jó a kapcsolatom az iskola, az óvoda pedagógusaival – mutat rá azokra az intézményekre, ahol a megelőzés, amit olyan fontosnak ítélt az előzőekben, valójában elkezdhető.

Pontosabban még ennél is korábban…

– Tavaly 29 gyerek született a községben hoz tudomásomra egy fontos statisztikai adatot. – Túlnyomó részük az esztendő vége felé. Életüket már azelőtt figyelemmel kísértem, hogy meglátták volna a napvilágot – a terhesgondozás keretében.

Az említett számból kiderül, hogy ellentétben a másutt szomorúan emlegetett irányzattal, Piricsén egyensúly van az “érkezettek és az eltávozottak” arányában. A trendekből még valami: a szülések nagy része ősz végére, az ünnepek előtti időszakra esik. Derű költözik az influenzától egy kissé megviselt tekintetbe, amint komoly, vagy kevésbé komoly magyarázatokat keresünk a jelenség okára. Aztán visszatérünk a statisztikákra. Zene a fülemnek hallani a szép számot és arányt, csak megkérdezem, nem kivételes évről van e szó.

– Egyáltalán nem – mondja, és úgy látom, örömére szolgál, hogy további megnyugtató adatokkal folytathatja. – Hat-hét éve volt ugyan nekem negyven-negyvenöt terhesem is, nagyjából ekörüli a népesség gyarapodása.

Ez így tényleg bíztató jelenség. Még inkább figyelemre méltó a mondatszerkezetben a “nekem” szó. A személyes közelségre utal. Arra, hogy a kismamákkal “együtt terhes” a védőnőjük – hogy megfordítsam a minden bizonnyal kölcsönös nyelvtani birtokos szerkezetet.

Kérdezném, mikor jut ideje Tóth Sándornénak valamilyen szabadidős tevékenységre. Ha valaki, akkor a védőnő az, akinek a szabadidős tevékenysége is a foglalkozása. Igazolódik a gyanúm, tényleg így van. A hétvége az, amikor feltöltődik.

– Szinte minden vasárnap hazajönnek a gyerekek, az unokák. Imádom őket – mondja lelkesülten azokról az órákról, amelyeket szerettei körében tölt.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése