Éles Miklós

Iskolaigazgató,

Piricse  

szszn_12-164_eles_miklos.jpgCsak boldog gyermekből lehet boldog felnőtt, s ezekből lehet boldog ország. – Kodály Zoltán e gondolatát választotta pedagógiai programja mottójául a piricsei Eötvös József Általános Iskola, amely jelenleg mintegy kétszázhatvan gyermek alapfokú oktatását biztosítja. Színvonalas oktatással, számos szakkörrel, művészeti képzéssel és rendszeres programokkal igyekszik a célnak megfelelni az intézmény.

Az iskola igazgatója, az ötéves vezetői munkája után idén ismét megválasztott Éles Miklós. Őt s az általa képviselt intézményt ismerhetik meg a most következő sorokból.

Ezerkilencszázötvenhárom nyarán született Encsencsen, négygyermekes, gazdálkodó család legidősebb gyermekeként. A szülői házban számos, elsősorban történelmi témájú könyv vette körül, amelyek olvasása során egyidejűleg kötelezte el magát a könyvnek, és a történelemnek. A történelem iránti vonzódása tovább erősödött az általános iskolai évek alatt, ahol Tóth Józsefné tanárnő érdekes előadásai tették számára még vonzóbbá a tantárgyat. A nyolcadik osztály befejezése után, édesapja korai elvesztése miatt a továbbtanulás helyett munkát keresett. Dolgozott budapesti üzemekben, megyebeli vállalatoknál, szövetkezeteknél, a tanulásról azonban nem mondott le. Munka mellett, levelező tagozaton végezte el a nyírbátori Báthory István Gimnáziumot, majd technikusi oklevelet szerzett.

Ez idő tájt ismerte meg Oláh Borbálát, akit ezerkilencszázhetvenhatban feleségül vett, majd felesége szülőfalujában, Piricsén telepedtek le. Házasságukból két gyermek született, az idén huszonhárom éves Zsolt és a huszonegy esztendős Miklós. Mindketten a Nyíregyházi Főiskola hallgatói. Ezerkilencszázhetven és kilencven között kezdő szakmunkások és ipari tanulók gyakorlati oktatását irányította a Nyírbátori Fúrógyárban, s hogy a munkát még színvonalasabban tudja végezni, felvételizett a miskolci nehézipari egyetem műszaki szakoktatói szakára.

Diplomáját ezerkilencszáznyolcvankilencben szerezte. Két évvel korábban azonban már óraadóként dolgozott a piricsei általános iskolában, ahol történelem tanítására kérték fel. Néhány év óraadói munka után főállású tanára lett az intézménynek, kinevezésének a feltétele azonban a szakképesítés megszerzése volt.

E feltételnek eleget téve elvégezte a Bessenyei György Tanárképző Főiskola technika szakát, majd az egri Eszterházy Károly Főiskolán szerzett történelem tanári diplomát. A munka és a folyamatos képzés mellett azonban az iskola és a község közéletébe is aktívan bekapcsolódott. 1990 és 1998 között részt vett a képviselő-testület munkájában, vezette a községi és az iskolai könyvtárat, ellátta a szakszervezeti titkári, illetve az iskolaszék működésével járó kötelezettségeket. 1980 óta folyamatosan végzi helytörténeti kutatásait, amelynek eredményeit a millenniumra megjelentetett Piricse története 2000 című könyvében foglalta össze.

Ezerkilencszázkilencvenhatban nyújtotta be pályázatát a helyi általános iskola igazgatói posztjára, amelyet a testület elfogadott. Az új munkakör elengedhetetlenné tette számára a vezetői tanfolyamokon, továbbképzéseken való részvételt. 1999-ben szerezte meg a Budapesti Műszaki Egyetemen a közoktatás vezetői szakképesítést. Az elmúlt öt évben vezetésével valósult meg a számítástechnika-oktatás korszerűsítése, így ma már minden felső tagozatos gyermek tanóra keretében sajátíthatja el az informatika alapjait. 1998-ban vette fel az intézmény Eötvös József nevét, azóta minden évben egyhetes programsorozattal emlékeznek a névadóra. Természetesen megemlékeznek az egyházi és állami ünnepekről is, az iskolai rendezvényeket a tanulók műsora, s a tavaly alakult mazsorett csoport műsora teszi emlékezetessé. Gondot fordítanak a személyiségfejlesztésre, a diákok tehetségének kibontakoztatására. Ezt a számos szakkör és a művészeti oktatás szolgálja. A Tinódi Lantos Sebestyén Zeneiskola piricsei kihelyezett tagozatán szolfézs, furulya, hegedű, zongora és dráma szakot választhatnak a tanulók. Az Abigél Művészeti Iskola tanárai pedig kerámiát és népi táncot oktatnak az intézményben. Figyelemre méltó a tanulmányi versenyek sora, amelyeknek házigazdája az Eötvös József Általános Iskola. Évről évre környezetvédelmi, mese- és versmondó, szépen olvasó, népdaléneklő, roma szavalóversenyt rendeznek az intézményben, de a Köztársaság Kupa elnevezésű labdarúgó verseny helyszíne is a piricsei intézmény.

A programok mellett az épület fejlesztésére is gondot fordít a vezetés. A közelmúltban – jelentős önkormányzati és szülői segítséggel – salakkal borított futópályát alakítottak ki az intézmény udvarán. A tervekben az ebédlő bővítése, újabb tantermek építése, a könyvtár és a számítógéppark további fejlesztése szerepel. Éles Miklós igazgatói kinevezése 2001-ben lejárt, de munkája alapján a testület újabb öt évre bizalmat szavazott neki, ezáltal lehetőséget biztosítva tervei, elképzelései megvalósítására.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése