Orosz László

Polgármester,

Piricse

szszb 23 nl Orosz László.jpgJellegzetes nyírségi település Piricse, amely kőhajításnyira van Nyírbátortól. Az erdők, a fasorok és az ősláp maradványa adják a szép környezetet. Légvonalban nincs messze ide a Bátorligeti-ősláp ezerarcú külön kis világa. Nyírbátor csak kevés piricsei embernek ad munkát, az itteniek többnyire a földből élnek, éldegélnek. Ezt a települést majdnem egy éve új polgármester vezeti: Orosz László. Kiegyensúlyozott, nyugodt ember benyomását kelti, ám szenvedélyesen és szakértelemmel tevékenykedik a község érdekében. Jó modora és szemüvege teszi jellegzetessé.

Egy kevésbé lírai, de sokat mondó cikket olvashattunk Piricséről 2007 őszén. Íme a nyilatkozat, illetve az írás: – Az önkormányzat Piricsén ötezer virágpalántát osztott szét a lakosság között, vonzóbb lett a település. Szabadidőpark létrehozása is szerepel a tervek közt. A külsőségek mellett a munkahelyteremtésre is gondoltak. Majdnem egy éve kissé átalakult az önkormányzat, és új polgármester választottak Orosz László személyében. (A testületnek három új tagja van.) A polgármester elöljáróban elmondta: a választás óta nem minden elképzelést sikerült megvalósítani, de azért van mire visszatekinteni. Felállítottak például egy fóliát, alatta háromféle virágot termelnek. A háztulajdonosoknak ötezer virágpalántát adott az önkormányzat, ki-ki a saját portája előtt virágosított. A fóliát egy betanított kertész közcélú munkás gondozza. Betonból virágvályúkat készítettek, ez is munkát adott néhány közcélú munkásnak. Az óvoda bővítését, szépítését befejezték, a korábbi három helyett négycsoportos lett a gyermekintézmény. Mostanában játszóudvar létrehozására és az óvoda környezetének szépítésére készítenek pályázatot. A polgármesteri hivatal mellett, a szomszéd telken lebontották a vályogházat, a helyén gépkocsiparkolót hoztak létre. Sportöltöző építésére a várt 80 százalékos támogatás helyett 30 százalékos támogatást kaptak, vagyis négymillió forintot. A belső utak felújítására beadott pályázat nem nyert, ezt a pályázatot tartalék listára tették.

Az egykori kastély környezetében szabadidőparkot akarnak kialakítani. Ide helyezik át a labdarúgópályát, itt lesz majd a sportöltöző, amelynek építését az elképzelések szerint már idén elkezdik. Pályáznak majd belterületi földutak aszfaltozására és külterületi csatornák helyreállítására, karbantartására. Egy elképzelés szerint régiós kerékpárút épül, a piricseiek partnerek lesznek ennek a létrehozásában. A településen egy kis könnyűipari üzem működik, de ez nem oldja meg a foglalkoztatási gondokat, ezért az önkormányzat befektetőket, munkahelyteremtőket keres – mondta végül a polgármester.

Orosz László 51 éves, a rendszerváltás előtt műszaki vezető volt a Zöldért Vállalat nyírbátori hűtőházában. A váltás után vállalkozó lett. Korábban függetlenként tagja volt a helyi önkormányzatnak. A legutóbbi helyhatósági választáson hatodmagával indult a polgármesteri székért. A Fidesz támogatásával ő nyert.

„Önkormányzatunk összetartó és törekvő. Nagyon szeretnénk a foglalkoztatási gondokon enyhíteni” – így summázta nyilatkozatát.

Egy turistacsalogatónak is beillő prospektusból megtudhatjuk a település múltját, egy kicsit a jelenét is. Így került bemutatásra ez a település:

„Piricse Nyíregyházától mintegy 50 km-re található. A település mellett folyik a Nyíres-csatorna és a Pilis-főfolyás. A falut 1299 óta jegyzik. 1333-ban Domokos nevű papja négy garas pápai tizedet fizetett. A Piricse elnevezés szláv eredetű, jelentése: folyó melléke, folyóvidék. Egyutcás település volt, a falu közepén állt a templom. A XVII. században a Vay család szerezte meg a nagyobbik részét. A Fábry-tanyán is épült kastély. Cselédházak, dohánypajták, istállók és magtár tartozott hozzá. Mind a Fábry nevű földbirtokosé volt. Ma már csak a kastély van meg, Rózsaliget néven ismeretes. A falu műemlék épülete a román stílusú református templom. A helység nagy szülöttje Fedics Mihály, a nagy mesemondó (1851–1938).

Piricse természeti értéke a Júlia-liget lápja. Kiterjedése 70 hektár. Uralkodó fái a molyhos nyír és a babérlevelű fűz. Védett növény a gyepes nefelejcs, a vidrafű, a boglárka, a szibériai nőszirom. Állattani nevezetesség az elevenszülő gyík.”

A bemutatást fényképek illusztrálják. Látható az emlékmű a szép kis parkkal és a felújított, impozáns Fábry kastély fényképe is. Orosz Lászlót szintén szép vidékről, a határ menti Barabásról hozta ide a jó sorsa. Sráckorában megismerte, gyakorolta a kavarást, a lekvárfőzést. Etyek nevű településen minden ősszel országos ételek bemutatója van, hagyományos eszközeivel rendszeresen odajár lekvárt főzni. Különös és hasznos hobbi. Kis családjáról csak annyit: a felesége pedagógus. Bernadett lányuk végzett közgazdász, Gabriella lányuk végzős ötödéves egyetemista Debrecenben, magyar–néprajz szakos. Az Orosz család jól illeszkedik a piricseiek nagy családjába.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése