Vajdics Mihály

Polgármester,

Nyírvasvári

szszn_12-148_vajdics_mihaly.jpgTiszta rendezett utcák, színpompás virágos kertek s az út szélét ékesítő, ládákban elhelyezett virágok gondoskodnak arról, hogy már az első benyomása kellemes legyen a látogatónak, aki érkezhet bármely irányból Nyírvasváriba. A település főterén szobor emlékeztet, Vasvári Pál szülőfalujában járunk, s emlékmű árulkodik arról is, az itt élők valóban komolyan gondolták az államalapítás ezeréves évfordulójának méltó megünneplését. A szoborpark szomszédságában a gyönyörűen felújított hivatali épület polgármesteri szobája üres, a település első ember ugyanis még nem érkezett vissza az óvodából, ahol a gyermeknap alkalmából minden évben személyesen adja át az önkormányzat által vásárolt játékokat a legkisebbeknek. Közel az óvoda, útnak indulok.

Az egyik csoportszobában, csillogó szemű gyermekek gyűrűjében találom Vajdics Mihály polgármestert, aki búcsúzóul még megsimogatja az örömtől ragyogó gyermekarcokat.

– Szeretnék mindent megadni a nyírvasvári gyermekeknek, azt is, amit szüleik nem kaphattak meg – jegyzi meg, majd azonnal hozzáteszi – természetesen az anyagi javak mellett a lelki táplálék sem maradhat ki a nagy út előtt készített „hátizsákból”. Az adja meg az élet savát, borsát.

Néhány másodperc csend után már saját ifjú éveire emlékezik, miközben elindulunk a polgármesteri hivatal felé.

– Csodálatos gyermekkorom volt, álmomban mindig visszajárok. Egy hétgyermekes paraszti családnak a negyedik gyermekeként születtem 1951-ben Nyírpilisen. Szüleim becsületes, dolgos emberek voltak. Nem voltunk gazdagok, útravalóul a tízparancsolatot kaptam tőlük, amiért ma is hálás vagyok.

Az általános iskola elvégzése után a klasszikus emberi értékekkel felvértezve folytatta tanulmányait a nyíregyházi építőipari szakmunkásképző iskola kőműves szakán. Pályakezdő fiatalként a fővárosban próbált szerencsét, de a szülőföld, a család utáni vágyódás visszahívta. Részt vett az 1970-es árvíz újjáépítési munkáiban, majd Nyíregyházán, később a nyírbátori Növényolajgyárban dolgozott. Tudását később mesteri szintre emelte, majd 1983-ban végre a maga urává válhatott. Két keze munkája a megye számos településén látható. Nem volt mindig könnyű az út, de mély hite a legnehezebb élethelyzeteken is átsegítette.

– Ezt a keresztet – a nyakában viselt medálra mutat – édesanyám testvérétől kaptam. Mindig velem van. A kitartásra, küzdeni tudásra és az újrakezdéshez szükséges erőre figyelmeztet. Azt gondolom, ez hiányzik a mai fiatalok többségéből, pedig hasznos és nemes tulajdonságok ezek.

Időközben megérkezünk a polgármesteri hivatalba, és  kellemesen hűvös szobában folytatjuk a múlt idézését. A beszélgetés közben előkerül jó néhány verses kötet is, szerzőjük Vajdics Mihály.

– Már gyermekkoromban is számos verset írtam. Sokat gondolkodom azon, hogyan maradhatunk meg ebben az egyre gyorsuló, az egyént egyre inkább elhanyagoló világban embernek. A gondolataimat a versek közvetítik az emberek felé.

Úgy tűnik a kommunikációs csatorna bevált, az 1998-as helyhatósági választásokon is rímbe szedve juttatta el programját a falu lakóihoz, akik bizalmat szavaztak Vajdics Mihálynak. Számos beruházás árulkodik arról, hogy az elmúlt három év nem telt tétlenkedéssel. A közterületek tiszták, rendezettek, az önkormányzati intézmények kívül belül megújultak. A takaros épületek a közhasznú munkások keze munkáját dicsérik, így a megújult tűzoltószertár, a hat szolgálati lakás, a polgármesteri hivatal épülete, az iskola és a szoborpark. Az infrastruktúra a szennyvízhálózat kiépítésével lesz teljes, de pályázatot nyújtanak be egy kétszáz adagos konyha építésére és újabb, szociális jellegű bérlakások építésére is. A terveket még sorolhatnánk, elképzelésekben nincs hiány, a polgármester azonban a kevésbé kézzel fogható, de nagyon jól érzékelhető álomról beszél:

– Mosolygó embereket szeretnék látni Nyírvasváriban.

A falu első embere úgy rangsorolja a megoldandó feladatokat, hogy Nyírvasvári lakói jól érezzék magukat a településen. Számos kulturális rendezvénnyel, programmal igyekszik a község minden lakójának kellemes időtöltést biztosítani a faluvezetés, miközben munkahelyteremtő beruházásokkal a megélhetés megteremtéséhez is hozzájárulnak.

Közeledik a búcsú ideje, a beszélgetés végén a számára oly fontos családról is szól Vajdics Mihály. Feleségét, Tóth Erzsébetet, 1971-ben ismerte meg egy lakodalomban, két évre rá összeházasodtak, s felesége szülőfalujába, Nyírvasváriba költöztek. Két gyermekük született, az idén huszonhét éves Erzsébet, aki ügyvédként dolgozik Nyíregyházán, illetve a két évvel fiatalabb Zsuzsanna, aki ugyancsak a megyeszékhelyen dolgozik történelem– könyvtár szakos tanárként.

Indulás előtt még vetek egy pillantást a hivatal gyönyörű kertjére, s bejegyzem a noteszbe a millenniumi zászló átadó ünnepségének augusztusi időpontját, amelyre oly kedvesen invitál a polgármester.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése