Csík Mihály

Polgármester,

Nyírbéltek

szszb_15-136_csik_mihaly.jpgZajlik az élet mostanában Nyírbélteken. Munkahelyeket teremtenek, ipart telepítenek ide, előkészítik a szociális földprogram beindítását. Sok idős ember él a településen, ezért létrehozzák az idősek otthonát.

Május 5-én az idősek otthonának élére meghirdették a vezetői állást. Szintén május 5-én az önkormányzat egy kéthektáros területet adott át zöldmezős beruházásra. Az önkormányzat elkészítteti a település rendezési tervét, a terv elkészítéséhez május 8-án adták be a pályázatot. Ugyancsak május 8-án Nyírbéltek testvéri kapcsolatot alakított ki a román–magyar határ szélén lévő Érmihályfalvával. Ősszel országos túrát rendeznek, a túraútvonal Nyírbélteket is érinti majd.

A nyírbéltekiek 2002 őszén Csík Mihályt választották polgármesterüknek. Ő a mozgatója, a fő szervezője a fent említett és még nem említett eseményeknek. Ő ment ki május 8-án Érmihályfalvára Muszta János nyírbélteki nyugdíjas pedagógussal, önkormányzati képviselővel, hogy szentesítse a testvéri kapcsolatot.

A polgármester a képviselő-testületet jól összefogva lendíteni akar egyet a fejlődés kerekén. Kik vezetik a választások óta ezt a határ menti nagyközséget? Jegyző dr. Somogyi Jánosné. A képviselő-testület tagjai: Fucskóné Kepics Katalin, Jantek Lajos, Káplár István, Kiss András, Madarász Tibor, Nádasdi Imréné, Tündik László, Gamil Elemér, Hornyák Gyula, Kiss János, Muszta János, és Zatureczki Sándorné. A cigány kisebbségi önkormányzat elnökévé Gamil Elemért választották. Bőven van teendője az önkormányzatnak, hiszen Nyírbéltek földrajzi fekvése nem mondható kedvezőnek.

A második világháború előtt és még utána is hátrányos helyzetűnek nevezhették ezt a települést. Szép erdő és szép, nagy legelő van Nyírbéltek határában. Az itteni föld aranykorona értéke azonban alacsony, nem beszélhetünk bő termésekről. A híres Ganz Művek Műszergyára 1993-ban bezárta a nyírbélteki gyáregységét, azóta nagy, mostanában 20 százalékos a munkanélküliség. Ám a nyírbéltekiek lassan már láthatják az alagút végét…

A munkahelyteremtést fontos feladatának tekinti az önkormányzat. A Nyír-Fa-Fém Kft. 270 féle terméket gyárt, igaz, nem mindegyik termék gyártása folyamatos. Ez a cég Nyírbélteken munkahelyteremtő beruházást valósít meg. Május elején a kft. a nyírbátori munkaügyi kirendeltség közreműködésével húsz munkanélküli átképzését kezdte el. A tanfolyamhallgatók vizsgák után lakat- és zárszerelő képesítést kapnak. A kft.-nek kiterjedt német kapcsolatai vannak, így érthető, hogy mostanában gyakran látnak németeket a nagyközségben.

Nemrég főleg pesti beruházók alapították a Nyírbélteken bejegyzett Fluxus Elektrotechnikai Szövetkezetet. Az új szövetkezet kétszázra akarja majd felfejleszteni a létszámát. Mágneses motorokat fognak itt gyártani. Terméküket Magyarországon már szabadalmazták. A világszabadalomra is beadták a pályázatukat.

A polgármester hangsúlyozta: a beruházásoknak nem csak a foglalkoztatás a haszna. A cégek jelentős iparűzési adót is fizetnek majd az önkormányzat kasszájába. A foglalkoztatásnál, a szociális ügyeknél örökítjük meg a könyvben, hogy a kisebbségi önkormányzat a közelmúltban megvásárolt egy tanyát, ősszel gyümölcsöst telepítenek ide.

Jövőre a hátrányos helyzetű, mondhatni szegény embereknek bevezetik a szociális földprogramot. A nagyközségi önkormányzat földügyi és környezetvédelmi bizottsága már el is kezdte a felmérést, az előkészítést a program bevezetéséhez. Tervezik, hogy megalakul nyírbélteki székhellyel a Délkelet-nyírségi Cigány Kisebbségi önkormányzatok és Civil Szervezetek Társulása.

A társulás célja a romák felzárkóztatása. Terheket vehet majd le ez a társulás az önkormányzat válláról. Egy kis bekezdésben említést teszünk a kulturális életről is. Jól működik itt a népdalkör és a nyugdíjas klub.

Muszta János megírta a nagyközség monográfiáját Község a homokon címmel. Az írás megemlíti, hogy egykor földvár maradványait fedezték fel itt. 2003 nyarán a debreceni és a miskolci egyetem diákjai Nyírbéltekre jönnek, innen elszármazott tanárukkal és a népi hagyományokat fogják tanulmányozni. A rendezési terv szerint uniós támogatásra pályázik majd az önkormányzat a faluközpont felújítására. Felújítják a középületeket, a templomot, a központban lévő, jól ismert parkot. Korszerűsítik a közvilágítást. Tanuszoda építését is tervbe vették. Jó pár év múlva a település központja városias képet mutathat.

Csík Mihály Nyírbélteken született 1946-ban. A nyírbátori középiskolában érettségizett, majd a budapesti közgazdaság-tudományi egyetemen diplomát szerzett. Okleveles közgazda. Az ÁFÉSZ-nél és a szociális otthonban gazdasági, pénzügyi vezető beosztásokban dolgozott. Tanácselnök volt a nagyközségben 1976 és 1990 között. Az első demokratikus ciklusban már volt itt polgármester. Két nagy fia és egy unokája van. Régi és új tapasztalataival, fiatalos lendülettel akar használni Nyírbélteknek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése