Pataki László

Polgármester,

Pócspetri

szszb_09-186_pataki_laszlo.jpgTúlzás nélkül állíthatjuk, hogy Pócspetri történelmi település. Hiányos lenne a megyénket bemutató almanach, ha nem szerepelne benne ez a Máriapócs szomszédságában lévő község. A magyar történelem egyik viharos szakaszában, az 1940-es évek végén, az államosítás idején kapta szárnyra az akkori sajtó a település nevét. A Pócspetri című nagysikerű film a rendszerváltás után ismét – immár más formában – ide irányította az ország figyelmét. A dokumentumfilmet követő perújrafelvételi tárgyalás után hozott bírósági ítélet, valamint az ismertté vált korabeli dokumentumok azt bizonyítják, hogy 1948-ban Pócspetriben nem történt rendőrgyilkosság. A perújrafelvétel kapcsán könyv jelent meg a történetről. A 2000. év elején Pataki László polgármester nem is annyira a múlt, inkább a jelen és a jövő bemutatásához járult hozzá.

Történt pedig, hogy 1948. június 3-án este a pócspetri községháza (volt Irinyi kúria) udvarán eldördült két puskalövés. A második lövés kioltotta egy szolgálatban lévő rendőr életét. Egy koncepciós per nyomán kivégezték Királyfalvi (Kremper) Miklóst, több embert börtönbe zártak. Ám 1990-ben ütött az igazság órája: a bíróság rehabilitálta az egykori vádlottakat és a falu egész lakosságát.

Pócspetri nevét a Váradi Regestrumban találhatjuk először, 1221-ben történt bejegyzéssel. A község a XIII. században a Hontpázmány nemzetség petri ágának a tulajdonában volt, az 1900-as években az Irinyi család birtoka volt ez a hely. Egy feljegyzésben ez áll: Pócs-Petri község feltehetően Szent László idején alakult – minő viszontagságokon ment keresztül nem tudni –, valószínű, hogy a gyakori polgári háború, nevezetesen a Bethlen– Bocskay–Rákóczi-féle forradalom egészen elpusztította, úgy, hogy csak a templom maradt fenn.

Az 1998-ban készült, megyénk önkormányzatait bemutató kiadványban ez olvasható: Pócspetri a nyírbátori kistérségben található, 668 lakásában 1859-en laknak. A népességszám mérsékelten emelkedő. A 92 férőhelyes óvodában 82 gyerekkel 9 óvodapedagógus foglalkozik. A művelődést 7 ezer kötetes önkormányzati könyvtár segíti. A kiskereskedelmi üzletek száma 11 – ebből 8 élelmiszer jellegű –, a vendéglátóhelyeké pedig 2. Községi székhellyel 2 kft., 2 bt., és egy mezőgazdasági szövetkezet működik. Az egyéni vállalkozók száma 50.

Az egyéni vállalkozásoknál említhető, hogy sokan a földből élnek. A pócspetri határban termett dohánynak jó híre van. Nem véletlen, hogy 1999 végén Bényei Illést, a helyi szövetkezet elnökét választották meg a Dohány Terméktanács országos elnökévé. A friss érdekességek közt említhetjük, hogy az egyik helyi vállalkozónak strucctelepe van. A hatalmas madarak turisztikai látványosságot is jelenthetnek. Évtizedeken át azt mondták, hogy Pócspetri a világ végén van, itt a kövesút véget ér. Ám pár éve saját bekötőutat kapott a település. S 1999 végén többes célú teleházat avathattak a pócspetriek a megyei munkaügyi központ jóvoltából. Az új intézmény szlogenjét gyermekien, de találóan fogalmazták meg: Kicsi vagyok, székre állok / A Teleházból kiáltok / Látom a világot! A teleházban elhelyezett internetes számítógépek valóban ablakot nyitottak a világra. Ebben az intézményben a számítógépek használatát gyakorolhatják az általános iskolások, útbaigazítást kaphatnak itt a munkanélküliek, tanfolyamokat, kulturális műsorokat rendeznek. A teleházban próbál a helyi hagyományőrző együttes.

A világgal, pontosabban egy német községgel, Eggstattel már évek óta van kapcsolata Pócspetrinek. Ha felütjük a telefonkönyvet, látjuk, hogy Petriben sok németesen hangzó név szerepel. Ennek is köszönhető, hogy testvéri, baráti kapcsolatot alakítottak ki a bajor községgel. A pócspetri óvodában és iskolában immár tanítják a német nyelvet. A két település kapcsolata azonban nem csak a nyelvtanítást segíti. A terv szerint bajor vállalkozók segítségével meghonosítják itt a biotermelést, s a bio zöldség és gyümölcs mehet a német piacra. A jelenlegi polgármester irányítása idején út és kerékpár út épült itt. Létrehozták a szociális otthont, felújították az óvodát. Megvalósították a gázberuházást, kiépült a korszerű telefonhálózat. E könyv megjelenése előtt nem sokkal szennyvízhálózatot avattak a községben.

Pataki Lászlót Pócspetriben bába segítette a világra 1949-ben, nem sokkal a hírhedt koncepciós per után. Az általános iskolai tanulmányait itt folytatta, Nyírbátorban érettségizett. Diplomát szerzett a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolán, majd oklevelet kapott a Budapesti Egészségügyi Főiskolán. Huszonöt évet dolgozott egészségügyi intézményekben, futballista múltja is van. A neje vezető óvónő. Lányuk a debreceni Kossuth-egyetemen végzős, tanulás mellett a Debreceni Városi Tv riportere. A fiúk a Károly Nagy Gáspár Református Egyetem első éves hallgatója, japánul is tanul. Lehet, hogy ő köti majd össze Pócspetrit a Felkelő Nap Országával.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése