Szedlár János

Elnök, polgármester,

Encsencs

szszb_20-122_szedlar_janos.jpgMegalakult a Nyírbátor és Vonzáskörzete Több Célú Kistérségi Társulás, elnökének választották Szedlár Jánost, Encsencs polgármesterét. Húsz település tartozik a társuláshoz. A Belügyminisztérium kistérségi pályázatán 95 millió forintot nyert a társulás. Ennek a pénznek a felhasználásával megszervezik a kistérségi orvosi ügyeleti rendszert, kiterjesztik a szociális jelzőrendszert mind a 20 településre. Ezt a hírt olvashattuk az újságban 2005 elején. A hír kapcsán megállapíthattuk: Szedlár János felelőssége hússzor nagyobb, mint korábban volt.

Természetesen továbbra is fő feladata az encsencsi önkormányzat vezetése. A társulás megalakulásával egy időben örülhettek egy friss hírnek a község lakói: az encsencsi közös konyhát 8 millió forintos központi támogatással felújították, bővítették. 2005 márciusában e sorok íróját Encsencsen egy újabb kellemes meglepetés érte: a kezébe nyomták a helyi újság első évfolyamának első számát.

Az újság létrejöttéről ezt írták: „Községünket is elérte a kor fejlődésének az a hulláma, ami az információáramlás egyik hatékony módszerét alkalmazza a tájékoztatásra. Fontos része a vidéki életnek is, hogy naprakész információk jussanak el a falu minden lakosához, tudjanak az emberek minden aktualitásról, a faluban történt eseményekről, ismerjék meg az intézményekben zajló munkát, tájékoztatást kapjanak a múltról, a jelenről és a jövőről. A lakosság körében kérdőíves felmérés támasztotta alá az igényt az újság megjelenésére. Az önkormányzat képviselő-testületének támogatásával, az ICEE (Ifjúsági Centrum Encsencs Egyesület) tagjainak szerkesztésével negyedévente jelenik meg a lap.”

A helyi újság első oldalán volt egy írás, ezzel a címmel: Rövid történelem a faluról. Idézet e cikkből: „A Nyírségre jellemző homokdombok közt lévő kis település neve először 1321-ben tűnik fel Enchenck alakban okleveleken. Ekkor már egyházas hely volt, így ennél korábban kellett keltezni. A török uralkodása idején a férfiak szerettek iszogatni, s közben biztatták egymást: Öncs, öncs! A második világháborúban a környék legtöbbet szenvedett települése Encsencs volt. A lakosságból összesen százhetvenkilenc fő vesztette életét. Emléküket a község központjában és a moldáviai Baltiban felállított emlékmű őrzi.”

Természetesen nem a múltról, hanem napjainkról ír többet a helyi újság. Az Egészségügy című rovatban olvasható, hogy a község orvosa dr. Szász Gyula, körzeti ápolónő Habinyák Sándorné. Védőnők: Balogh Sándorné és Kurucz Ágnes. 2005 tavaszától megváltozott az orvosi készenléti szolgálat ellátása. A szolgálat hétköznap a rendelést követő 16 órától másnap reggel 8 óráig tart. Az „Iskolai hírek” című rovatban ezt olvastuk: Iskolarádió beindítása a tízórai szünetekben. A sajátos nevelési igényű gyermekek sportversenyen való részvétele Nyírbátorban.

A kultúra napjához kapcsolódóan irodalmi pályázat meghirdetése az alsós és külön a felsős tanulóknak. Az idősebb generációról is írt a lap: „Az elképzelés szerint az idősek napközi otthonában lenne lehetőség az idős korú lakosság nappali programjának kialakítására, szociális étkeztetésre, rendszeres egészségügyi tanácsadásra, illetve olyan programok szervezésére, amit az öregkor igényel.” A jövőbe mutat a Terv rovat, ebben olvastuk: Encsencs–Nyírbogát közti összekötő út megépítése. A Poca nevű felhagyott agyagbánya tájrehabilitációja. További munkahelyteremtő vállalkozások támogatása. 2005-ben elkészül a község településrendezési terve, ami az elkövetkezendő időszakban alapja lesz a fejlesztésnek.

Szedlár János a helyi laptól függetlenül is adott számunkra egy tájékoztatást. Mindenekelőtt elmondta, hogy a helyi önkormányzat elfogadta a 2005. évre szóló költségvetést. Ebben kuriózumnak számít, hogy nem terveztek veszteséget, forráshiányt. (Megyénk önkormányzatainak többsége forráshiányt tervezett erre az évre.) Az idei költségvetésben hétmillió forintot különítettek el az idősek napközi otthonának építésére. Általános tartalékra szintén hétmillió forint lett elkülönítve. Szociális kisbusz beszerzésére pályázik az önkormányzat. Tálalókonyhát és éttermet fognak építeni, pontosabban csatolni az iskolához. Encsencs zsáktelepülésnek számít, szeretnék a majdnem két km-es bekötőutat felújítani. A volt tsz-telepre befektetőket várnak, mert a jövő szempontjából legfontosabb a foglalkoztatás, a munkahelyteremtés.

Szedlár János a tanárképző főiskolán szerzett diplomát. Több sportágban sikeresen szerepelt. Az íjász EB-n ezüstérmet szerzett. Számos hazai íjászversenyt megnyert. Ma is sportos, férfias a külseje. A felesége pedagógus Nyírbátorban. János fia a nyíregyházi Zrínyi Gimnázium kitűnő tanulója, Balázs fia még óvodás. Szedlár János az 1998-as választások óta irányítja Encsencsen az önkormányzati munkát. Sikeresen, eredményesen.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése