Trefán Jánosné

Iskolaigazgató,

Encsencs

szszn_12-52_trefan_janosne.jpgValóban igaza van Trefán Jánosné, született Fülep Katalin, iskolaigazgatónak, amikor útba igazít: keresse a legszebb házat Encsencsen, az az iskolaépület… A hófehér falú, piros magas tetős, tetőtér-beépítéses iskola belülről is megújhodik, most festik, takarítják, hogy alig egy hónap múlva ismét birtokba vegye a közel háromszáz gyermek.

Mennyire igaz az, hogy a külső megjelenés és a belső tartalom szoros összefüggésben van, mutatja, hogy az encsencsi iskolából ugyanolyan eséllyel indulnak a gyerekek a gimnáziumba, szakközépiskolába, szakmunkásképzőbe, mint bármely városi intézményből.

Érdekes kérdést feszegetünk az igazgató asszonnyal, ő ugyanis encsencsi születésű és a mondás azt tartja: senki nem lehet próféta a saját hazájában. Márpedig alaposan rácáfol az állítólagos bölcsességre az ő esete, ugyanis éppen harminc éve lépte át az iskola kapuját. Volt beosztott pedagógus, 1976 és ’84 között igazgatóhelyettes, mígnem 1984-től ő igazgatja az iskolát. Mint mondja, soha nem törekedett vezető szerepre, ő csupán teszi a dolgát, ereje, elkötelezettsége alapján. Azt már én teszem hozzá, hogy a beszélgetés alatt is tudatosult bennem: maximális önállóságot biztosít a kartársainak, mindaddig, amíg egy irányba húz a csapat. Sikerült stabilizálnia – igaz, tíz év alatt – úgy a tantestületet, hogy ma csak szakos tanárok tanítanak, valamennyien közös célként fogalmazzák meg a szakmai és a pedagógiai programban leírtakat.

Kiemelten kezelik a sokoldalú személyiségfejlesztést, a pedagógusi példaadás fontosságára hívják fel a figyelmet, a jövőorientáltság az előrelépés záloga az ő felfogásuk szerint. Esélyegyenlőséget biztosítanak minden tanulónak, és az iskola egészének, valamint az egészséges lokálpatriotizmusra építve otthont, hazát és házat kínálnak – mint örök szimbólumot – az itt tanulóknak.

Az igazgatónő 1951. október 2-án született Encsencsen, Káposztássy Erzsébet háztartásbeli anyuka és Fülep Sándor mezőgazdász családjában. Ildikó nővérével, aki banki előadó és a gépésztechnikus Sándor öccsével hárman osztoztak a szülők szeretetén. Férje, Trefán János erdész, egy fiuk született, János Pál 1975-ben. Ő a negyedik generációt képviselő a János nevet tovább vivők sorában. Agrármérnök, felsőfokú német nyelvvizsgával a zsebében vadászati utakat szervez egy budapesti székhelyű cégnél.

A 2000-ben felújított, tetőtérrel beépített iskola jelenleg 15 tantermes, Trefánné véleménye szerint sokáig elég lesz a helybeli iskolásoknak. Mint történelem szakos tanár – a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett orosz–történelem szakos diplomát – gyakran búvárkodott levéltárban, egyházi anyakönyvekben. Egyes vélemények szerint lenne reprezentáns névadója az iskolának, ám amíg nem sikerül bizonyítani a híres ember encsencsi születését, addig marad a helységnévvel jelzett iskola, az úgysem változik.

Noha szaktantermek hivatalosan nincsenek, ennek az az oka, hogy szertárak nem lévén, a tantermekben elhelyezett szekrényekben tartják a szemléltető eszközöket. A német és angol nyelv oktatása mellett nagy figyelmet fordítanak az informatikára. Modern számítógépek segítik a gyerekeknek az ismeretszerzést. Érdekes jelenségre figyeltek fel, hirtelen sok gyerek lett szemüveges. Megkérdezték, változtak-e a körülményeik, és mint kiderült, a legtöbben otthon is a villódzó monitor előtt ülnek… A gyerekek mintegy egyharmadának van otthon számítógépe. A községben igen nagy arányú a cigány származású népesség. A tanulók fele cigány. Az ő szüleik egy része viszont nem partner az iskolai célok megvalósításában, a társadalmi beilleszkedésük előmozdításában, a tanulásban, a végzettség megszerzésében. Sokan nem jutnak el a nyolcadik osztályig sem. Hiába országos ez a jelenség, Trefánné Katikát ez bántja. Így a felzárkóztatást és a tehetséggondozást egyszerre, egyforma hatékonysággal szeretnék megvalósítani.

Míg évtizedekkel ezelőtt a tantestület fele rendelkezett diplomával, régóta nem taníthat képesítés nélkül senki. Fizikából, kémiából, amelyet kevés óraszámban oktatnak, arra ösztönzi az igazgatónő a kartársait, hogy harmadik szakként ezt végezzék el a főiskolán.

Nehéz feladatot jelent az enyhén értelmi fogyatékos gyermekek tanítása, felzárkóztatása. Saját közösségükön belül igyekeznek őket tanítani, hogy sikerélményhez jussanak. Nagyon nehéz lenne nekik a gyorsabban tanulókkal lépést tartani, vagy pedig a lemaradás miatt az állandó kudarccal megbirkózni. Trefánné szerint nagyon szeretik az egyszerű, manuális munkát ezek a gyerekek. Felnőttkorukban olyan munkát vállalnak, amely nem követel kreatív megoldásokat, viszont megbízható, precíz részegységek kerülnek ki a kezük alól.

Az igazgatónő szabadidejében olvas, kirándul, színházba, moziba jár, a falu és a város közti kulturális különbséget saját erejéből hidalja át.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése