Trefánné Bagdi Gizella

A Református Általános Iskola igazgatója

Nyírbátor

szszb 29. tj Trefánné Bagdi Gizella 400.jpg„ Boldog és elégedett lehet az az ember, akinek a Mindenható olyan gazdaggá tette életét,  hogy iskolateremtő lehet.”

A pedagógusi pályafutásom legnagyobb értelme és kihívása – a Nyírbátori Református Általános Iskola elindítása. Olyan iskolának a létrehozása, melynek gyökerei többszáz éves múltra tekintenek vissza Nyírbátorban.  Hosszú idő elteltével, a fenntartó Református Egyházközséggel, valamint a tantestülettel arra a nemes feladatra vállalkoztunk, hogy a régi fényt és kisugárzást hozzuk vissza az iskola és a város életébe – kezdte a bemutatkozását az igazgatónő.

Trefánné Bagdi Gizella, Nyírbélteken nevelkedett, majd Nyíregyházán érettségizett a Zrínyi Ilona Gimnáziumban. A családban kapott értékek meghatározták egész pályáját, életútját. Magával hozta a kálvinisták egyszerűségét, kitartását, emberségét, valamint családi indíttatás alapján a tanári hivatás iránti szeretetét és elkötelezettségét. Kicsi kora óta pedagógusnak készült, a pályán eltöltött közel negyven év alátámasztja döntése helyességét.

Pályafutását tanítóként kezdte, majd tanári végzettséget szerzett. A szakmai önművelődés híveként, folyamatosan képezte magát. Elvégezte a BME közoktatási vezető szakát, majd a Nyíregyházi Főiskola – inkluzív nevelés mester szakán szerzett – egyetemi szintű diplomát. Közoktatási szakértőként, a tanügyigazgatás, pedagógiai értékelés, tantárgyi oktatás, valamint a hátrányos helyzetű tanulók együttnevelése területen segíti – közel egy évtizede – a hozzá forduló iskolákat. Tanári és vezetői munkája során mindig megtalálták a feladatok és kihívások. Hosszú éveken át szakmai munkaközösség-vezetői, majd igazgatóhelyettesi feladatokat látott el. Pedagógiai munkája alapját a példaadás, a következetesség, a megértés és a derű adja. Karácsony Sándor szavaival vallja: „a pedagógusnak egyetlen karizmája van, a jövőbe vetett hit optimizmusa.”

Tudja, hogy az iskolában megszerzett alapok nem csak a későbbi tudást, de az emberi személyiség vonásait is meghatározzák. Az örök emberi értékek következetes hirdetése és követése kis kavicsokként lerakódik a gyermek lelkében, és egyre erősebbé válik. A keresztyén erkölcs, szeretet, kitartás és áldozatvállalás adja az alapját minden kemény munkának, a jó eredménynek, a neveltségnek. A keresztyén alap olyan értéket nyújt, melyet nem lehet elveszíteni, mert az beépül a tanulók cselekedeteibe, viselkedésébe.

Az igazgatónő hite szerint – a tanulók fejlődésében közös a feladata a családnak és az iskolának. A pedagógusok hatalmas felelőssége, hogy igényes és magas színvonalú szakmai munkával, személyes példaadással olyan gyermekeket neveljenek, akik hitben megerősödve, igaz értékekkel felvértezve, könnyebben tudják majd megoldani az élet nehézségeit, ezáltal képesek legyenek majd eredményes és igaz életet élni. A szülők feladata, hogy támogató családi hátteret, következetes, megértő és szerető légkört biztosítsanak, mert a tanulók tudásában, sikerében, helytállásában a szülői példa is benne rejlik. Trefánné Bagdi Gizella – saját véleménye alapján – olyan munkát végez, melyet a társadalom legnemesebb feladatának tart. A gyermek egy nyitott könyv, teleírható, de nem mindegy milyen tartalommal szövődnek át lapjai, mi erősödik meg, és válik tartóssá az évek során. Nem mindegy, hogy Jézus Krisztus szavai és tettei elérnek-e a gyermek lelkéhez, s a gyökerek mennyire erősödnek meg.

A családja mindig is megértő és támogató volt. Férje, aki nyugdíjas mérnök, biztos hátteret nyújt. Fiai felnőtt, családos emberek, de szüleik példája rájuk is hatással volt. Szabolcs jogász lett, Szilárd mérnök-fizikus, jelenleg a közgazdaságtan területén folytatnak tanulmányokat. Életét teljessé teszik unokái: Dóra, Szabolcs Örs, Sára Orsolya – akik mindig örömmel és boldogsággal töltik el szívét. Trefánné Bagdi Gizella kiegyensúlyozott és elégedett ember. Büszke a tanítványok elért eredményeire, örömmel fogadja, ha a szülők – gyermekeik sikeréről számolnak be. Felemelő érzés számára – a református iskola pedagógusainak, alkalmazotti közösségének, tanulóinak bizalma, a szülők pozitív hozzáállása, a fenntartó Református Egyház támogatása.

Boldog, hogy családja összetartó és sikeres, személyes életének vezérfonalát Márk evangéliumának sorai adják.

„Minden lehetséges annak, aki hisz.” (Márk e. 9:23)
(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése